ryby i owoce morza - przepisy kulinarne dla dzieci
-
- średnie
- do 60 min
Ryba z brokułami
Autor: PaulaK | Komentarzy: 0
Filety opłucz, oprósz solą i pieprzem, odstaw na 10 min, pokrój w małe kawalki. Brakuły podziel na różyczki, zagotuj w osolonej wodzie ok 10 min, odcedz. Cebule obierz, pokroj w talarki, podsmaz na masle. Dodaj make, curry i mieszajac smaz
-
- średnie
- do 60 min
Pstrąg zapiekany z pieczarkami i pomidorami.
Autor: Ela30K | Komentarzy: 0
Pstrągi umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie skropić połową cytryny, natrzeć solą, świeżo zmielonym pieprzem i pozostałymi przyprawami. Odstawić pod przykryciem na kilka minut do lodówki. W tym czasie na maśle podsmażyć posieka
-
- łatwe
- do 30 min
orzeszki na każdą okazję
Autor: lajeczak | Komentarzy: 0
Masło połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Ciastem wypełnić foremki. Ja użyłam wypiekacza, wówczas należy każdą foremkę wypełnić w 2/3 ciastem i piec 4-5 minut.
-
- średnie
- do 60 min
Parmezanowe miseczki
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Piekarnik na 180°C z funkcją grill lub grzanie od góry i od dołu. Parmezan zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Na blasze uformować z sera trzy kółka. Nie powinny być zbyt grube, ale też nie mogą być „firankowe”. Moje zrobiłam na około 4 m
-
- średnie
- do 30 min
Krewetki z sezamem
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Ryż wrzucić do wrzącej wody i gotować według przepisu na opakowaniu. Czosnek i szalotkę obrać i posiekać drobno. Krewetki oczyścić z ogonków, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek i szalo
-
- średnie
- do 60 min
Cytrynowy sandacz z porami w białym winie
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Sandacza opłukać, włożyć do garnka i zalać mlekiem. Odstawić co najmniej na godzinę do lodówki, a najlepiej na noc. Pora opłukać, odkroić zielone liście i białą część pokroić w cienkie talarki. W rondlu rozpuścić masło (około 2 łyżek) i dus
-
- łatwe
- do 60 min
Sałatka śledziowa z kiwi
Autor: BibliaSmakow | Komentarzy: 0
Cebulę kroimy w drobną kostkę i obficie skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy co najmniej na 3 godziny, najlepiej na całą noc. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę. Śledzie też drobno siekamy i mieszamy wszystkie składniki w m
-
- średnie
- do 60 min
Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
Autor: eBobasowaKuchnia | Komentarzy: 0
Porcje karpia solimy, obtaczamy w mące, jajkach roztrzepanych z mlekiem i solą, i w bułce tartej. Smażymy na tłuszczu, z obu stron, na złoty kolor. Do każdej porcji karpia dodajemy cytrynę. Podajemy z ziemniakami lub sałatką ziemniaczaną
-
- łatwe
- do 60 min
Delikatne kotleciki z soli z bazylią i suszonymi pomidorami w oliwie
Autor: suliko | Komentarzy: 0
filety oraz kawałki cybuli przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, wymieszać. jaka roztrzepać trzepaczką, dodać kaszę mannę, gomasio, odstawić na 20 min aż kasza napęcznieje. połączyć farsz z soli z masą z roztrzepanych jajek i kaszy
Wyszukaj przepis
Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?
Zobacz wyniki ankiety, skomentuj