Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Słodycze w diecie dziecka

Deser może być i pyszny, i zdrowy

Najzdrowszymi słodkimi przekąskami są świeże owoce i soki owocowe. Gotując kompot, zamiast wody z cukrem lepiej wziąć sok z jabłek albo wywar z rodzynek. Do słodzenia nadaje się też syrop ryżowy lub słód jęczmienny. Najgorszy jest zwykły cukier, który nie ma żadnej wartości odżywczej, a jedynie puste kalorie.

Mikołaj je najzdrowszą słodką przekąskę - świeży owoc.

Fot.Joanna Iracka

Mikołaj je najzdrowszą słodką przekąskę - świeży owoc.

Do gotowania słodkich warzyw, takich jak dynia, marchewka, kukurydza, nie trzeba w ogóle dodawać cukru. One z natury są słodkawe.

 

Ile cukru dziennie może zjeść małe dziecko?

Tabele żywieniowe zalecają nie więcej niż 20 g sacharozy dziennie, co odpowiada dwóm czubatym łyżeczkom cukru albo np. : pięciu landrynkom, czterem kawałeczkom czekolad, dużemu kęsowi batonika. Oczywiście nikt nie patrzy codziennie do tabelek i zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia. Każda mama łatwo pozna, kiedy jej dziecko je za dużo słodyczy – po prostu straci apetyt.

 

Czy podawać słodycze dzieciom? Raczej nie!

Po zjedzeniu czegoś słodkiego natychmiast podnosi się poziom glukozy we krwi i do mózgu trafia sygnał: „jestem najedzony”. Ale słodycze, czyli węglowodany proste, spalane są w organizmie bardzo szybko i tylko na chwilę dają uczucie sytości. W przeciwieństwie do węglowodanów złożonych, np. kaszy czy warzyw strączkowych, które na długo wypełniają żołądek.

Ciasteczka, ciasta, krakersy lub inne słodycze (dżemy, galaretki, cukierki) nie dostarczają dziecku praktycznie żadnych soli mineralnych, witamin, błonnika lub białka. Zawierają natomiast dużo tłuszczu.

– Ważne, żeby nie dawać dzieciom słodyczy przed jedzeniem normalnego posiłku, bo zabijają apetyt dziecka a nie mogą zastępować pełnowartościowych posiłków – mówi Anna Pietrych, dietetyk. – Żeby kontrolować ile dziecko je słodyczy, nie wolno trzymać ich pod ręką. Najlepiej umówić się z dziećmi na jedzenie deseru po obiedzie. Polecam budyń czy galaretkę – mówi Anna Pietrych.

 

Pułapka na całe życie

Pediatrzy i psychologowie ostrzegają: jedzenie słodyczy jest nawykowe. Jeśli przyzwyczaisz dziecko do słodyczy, to na pewno jako dorosły będzie zbyt często po nie sięgał. Dzieci najchętniej jedzą to, co rodzice. Jeśli pijesz dużo napojów gazowanych, jesz lody, podjadasz chipsy i słodycze przez cały dzień, dziecko będzie robiło to samo. Psychologowie twierdzą, że dzieci łatwo wpadają w żywieniową pułapkę słodyczową, jeśli w domu po każdym posiłku fundowane są słodycze, jada się je pomiędzy posiłkami albo stosuje jako nagrodę. Rodzice nie mogą traktować słodyczy jak łapówki. Nie mogą mówić: „Dostaniesz lody, jeśli zjesz zupkę”.

 

Słodycze sprzyjają próchnicy

- Najgorsze dla dzieci są gumy, cukierki rozpuszczalne, lizaki – uważa Dorota Miler, stomatolog. – Oblepiają zęby, tworząc najlepszą pożywkę dla próchnicy. Doktor Miler i podkreśla, że szczególnie niebezpieczne jest podawanie słodyczy (i słodzonych napojów) tuż przed snem albo w nocy, po umyciu zębów. - Wtedy właśnie bakterie mają idealne warunki do rozwoju, bo w nocy wydziela się mniej śliny, która oczyszcza jamę ustną – mówi stomatolog.

 

Nieodpowiednie źródło energii

Według dietetyków nie ma lepszych lub gorszych słodyczy. Wszystkie są kaloryczne i niezbyt zdrowe. Prawdziwą bombą kaloryczną jest chałwa. Sto gramów dostarcza aż 600 kcal, czyli połowę dziennego zapotrzebowania energetycznego dwulatka!
Uwaga! Niektóre batoniki zbożowe zawierają utwardzone tłuszcze roślinne, których małe dzieci w ogóle nie powinny jeść, uważnie czytajmy więc etykiety. Nie dajmy się wrobić w reklamy, które przekonują, że jakiś wafelek czy batonik zawiera zdrowe mleko i zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dziecka na wapń czy żelazo. To nieprawda. Mimo że dzieciom trzeba dużo energii do rozwoju i wzrostu, to nie może ona być dostarczana w postaci słodyczy, ale w postaci racjonalnej diety.

 

Jeśli słodycze, to z umiarem

Czy to znaczy, że w domu w ogóle nie może być słodyczy? Jak we wszystkim, i w tym pediatrzy zalecają złoty środek, czyli niepopadanie w skrajności. Nie należy zabraniać zjeść dziecku kawałka tortu na przyjęciu urodzinowym u kolegów czy słodkiego deseru po pełnowartościowym posiłku. Niewłaściwe odżywianie polega na zbyt częstym jedzeniu słodyczy i w zbyt dużych ilościach.

 

Przeczytaj, jak zdrowo urozmaicać jadłospis malucha! Rozszerzanie diety dziecka miesiąc po miesiącu do pierwszych urodzin, rozszerzanie diety dziecka po drugich i trzecich urodzinach. Sprawdź, jak karmić niemowlaka i małę dziecko.

 

Kilka przepisów na zdrowsze, bo domowe słodkości:

Kisiel owocowy

Składniki : 0,5 szklanki jagód (malin, truskawek), łyżeczka cukru, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
pół szklanki wody.
Wypłucz owoce i przetrzyj przez sitko(część pozostaw w całości), zalej wrzącą wodą, dodaj cukier. Mąkę rozprowadź w małej ilości zimnej wody, wlej do przecieru, doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Do gorącego kisielu włóż całe owoce, ostudź.

Budyń

Składniki: 150 g mleka, 1 żółtko, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Mleko zagotować. Odlać 50g mleka. Do ostudzonego mleka dodać mąkę i żółtko, dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego mleka wlać wymieszane mleko, żółtko i mąkę. Gotować aż zgęstnieje, ciągle mieszając.

Koktajl mleczny

Składniki: 1 litr kefiru lub jogurtu, 20 dag jagód (albo innych owoców świeżych lub mrożonych), 2 łyżki cukru.
Zamrożone owoce wysyp na sitko i przelej wrzątkiem. Zmiksuj z kefirem i cukrem.
Jabłuszko pod puchową pierzynką
Składniki: 1 słodkie jabłko pieczemy w piekarniku lub dusimy w małej ilości wody(można pokroić na kawałki).
Przygotuj 150 ml mleka modyfikowanego lub zwykłego (odlej z tego łyżkę do szklanki i wymieszaj z płaską łyżką mąki ziemniaczanej i płaską łyżeczką cukru oraz połową żółtka). W rondelku zagotuj resztę mleka, potem delikatnie dolej wszystko ze szklanki, rozmieszaj, zagotuj i polej tym jabłko.

Maślane ciasteczka

Składniki: 2 jajka, ½ filiżanki miękkiego masła, 2 filiżanki mąki, niepełna filiżanka cukru, 1 filiżanka czekoladowych chrupek.
Nastaw piekarnik na 180 st. C. Ubij jajka z cukrem i masłem. Dodaj mąkę, czekoladowe chrupki i wymieszaj. Nałóż łyżką ciasto na blachę do pieczenia, tak, żeby powstały małe placuszki. Piecz przez ok. 15 min.

Krem waniliowy – pieczony

Składniki: olej do smarowania naczynia, 2 kubki mleka, 3 jajka, ¼ kubka cukru, ¼ esencji waniliowej, zmielona gałka muszkatołowa do posypania.
Wysmaruj naczynie żaroodporne olejem. Ubijaj mleko, jajka, cukier i wanilię w misce przez 2 min. Wlej mieszaninę do naczynia i posyp z wierzchu gałką muszkatołową. Wstaw naczynie z kremem do większej formy do pieczenia. Formę napełnij do połowy wodą. Piecz 20 min. W temp. 180 st. C, potem zmniejsz temp. Do 160 st.C i piecz przez kolejne 20 min. , aż krem zgęstnieje i nóż po wyjęciu ze środka będzie suchy.

Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • Doris85 | 08-04-2015 10:02:08

    Najważniejsze to zachować umiar we wszystkim. Należy dbać o prawidłowe kształtowanie nawyków żywieniowych i prawidłową dietę, ale nie należy odmawiać całkowicie słodyczy. Dawkowane w rozsądnych ilościach nie zaszkodzą.
  • dori32k | 17-04-2015 15:08:45

    Też tak uważam. Moja córka nie cieszy się z ciasteczek zbożowych, ale jak w weekend dostanie kinderka to skacze z radości. Takie są uroki dzieciństwa a co więcej - pamiętajcie, że próchnica pojawia się nie tylko przez słodycze. Można ją przenieść na przykład buziakami w usta a to nie znaczy przecież, że będziemy mogły się powstrzymać, żeby ich nie dawać
  • bebe82 | 27-04-2015 13:48:14

    Raz na jakiś czas oczywiście na pewno nie zaszkodzą Częste mycie ząbków ma zadbać o to, żeby nie było próchnicy. I oczywiście nie mogą one zastępować innych posiłków - słynne zdanie "nie jedz słodyczy przed obiadem"
  • dori32k | 28-04-2015 15:30:54

    Dokładnie tak. A jeśli o mycie ząbków chodzi to też zwracajcie uwagę na pasty - są różne o różnym składzie a te słodkie, owocowe są najgorsze i w niczym nie pomagają a już na pewno nie w utrzymaniu odpowiedniej higieny.

Poczytaj również

Polecamy

Przed kąpielą trzeba było ogrzać pomieszczenie elektrycznym piecykiem, żeby dziecko nie wrzeszczało jak odzierane ze skóry.

Jak to było, być rodzicem w PRL?

Jesteś zmęczona, niewyspana i wiesz, że w najbliższym czasie nie odpoczniesz. Sterta do uprasowania, obiad do ugotowania, spacer z dzieckiem i przed nim trzeba doprowadzić się do porządku. A twój dzidziuś wciąż płacze. Możesz wierzyć lub nie, ale młoda...

czytaj

Jak łagodzić świąd ospy? Sposoby na swędzące krostki

Ospa wietrzna. Jak złagodzić uporczywy świąd ospy?

Ospa wietrzna to zakaźna choroba wirusowa, do niedawna uważana za typową chorobę wieku dziecięcego, którą „trzeba przejść”. Szczepionki przeciw ospie wietrznej są dostępne – ale są niestety płatne, dlatego większość dzieci ciągle musi się zmagać z chorobą...

czytaj

Od 28. tygodnia ciąży mama powinna codziennie odczuwać ruchy dziecka.

Jak odczytywać ruchy dziecka w brzuchu matki?

Jak rozpoznać ruchy dziecka? Kiedy można czuć pierwsze ruchy dziecka? Czy da się je odróżnić od perystaltyki jelit, chociaż czasem objawiają się bulgotaniem, przelewaniem? Kiedy maluch kopie, tylko dlatego, bo się obraca, a kiedy wyraźnie daje znać, że...

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj