Przepisy: Dla rodziny

Dyniowe kopytka.

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Pora dania: obiad

Głowne składniki: warzywa , mąki, kasze, makarony,

Sposób przygotowania: gotowane


Składniki:

Składniki:
• 600g obranej dyni
• 4 duże ziemniaki
• 1 szklanka mąki
• 1 jajko
• 4 łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka bułki tartej
• Posiekane orzechy laskowe
• Listki mięty
• Szczypta gałki muszkatołowej
• Sól

Sposób przygotowania:

Przygotowanie:
• Dynię pokrojoną na kawałki i obrane ziemniaki włóż do garnka. Ugotuj je do miękkości. Przestudź je i zmiel w maszynce do mięsa. Warzywa połóż na lnianej ściereczce lub dużym kawałku gazy. Zawiń i odciśnij z nich nadmiar płynu.
• Masę połącz z jajkiem, mąką ziemniaczaną i pszenną. Zostaw jej trochę do oprószenia stolnicy. Posól i przypraw gałką. Ciasto powinno być bardziej miękkie i mniej zwarte niż to klasyczne na ziemniaczane kopytka. Jeśli jednak jest zbyt luźne, dosyp trochę mąki.
• Stolnicę posyp cienka warstwą mąki. Zagotuj wodę w dużym garnku. Łyżeczką oddzielaj porcje ciasta. Układaj je na mące, a potem delikatnie wkładaj do wrzątku. Gotuj 3-4, licząc od chwili wypłynięcia. Potem wyjmij kopytka łyżka cedzakową.
• Masło stop na patelni. Dodaj bułkę tartą. Wrzuć kopytka i podsmaż je. Przełóż na talerz. Posyp posiekanymi orzechami i listkami mięty. Możesz posłodzić do smaku.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj