Przepisy: Dla rodziny

Domowe grillowane hamburgery

  • średnie
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: inna

Głowne składniki: warzywa , mąki, kasze, makarony, mięso i podroby, inne,

Okazje: przyjęcie , piknik, urodziny, inne,

Sposób przygotowania: grillowane


Składniki:

Bułki:
680 g mąki pszennej typ 450
200 ml wody
200 ml mleka
2 łyżeczki cukru
8 g suchych drożdży
2 łyżki rozpuszczonego masła
2 łyżeczki soli
żółtko z mlekiem do smarowania, sezam

Hamburgery:
ok 600 g wołowiny drobno zmielonej
1/2 szkl. bulionu
świeży imbir
1/2 łyżeczki gorczycy białej
1/2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki soli

+ sałata
ogórek kiszony w plasterkach
pomidor w plasterkach
ser zółty
majonez
ketchup
ew. cebula drobno posiekana

Sposób przygotowania:

Bułki(ok 10-12 szt)
Rozpuścić w rondelku masło. Suche składniki wsypać do miski, wlać masło, wymieszać. Wyłożyć na stolnicę i wyrabiać. Odłożyć na godzinę przykryte do wyrośnięcia. Ponownie zagnieść, podzielić na 10-12 części i formować bułeczki, mocno je spłaszczyć(wręcz na grube placki-i tak wyrosną) i przykryć ściereczką. Zostawić na 40 minut do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.

Hamburgery:
Przyprawy rozgnieść w moździerzu(tudzież wsypać do woreczka i dobrze rozgnieść pałką do ciasta :) ), imbir(ok 2 cm) zetrzeć, dodać wszystkie przyprawy do wołowiny, wlać zimny bulion i wyrobić masę. Podzielić na (w zależności od ilości bułek) 10-12 części i formować płaskie okrągłe hamburgery(biorąc pod uwagę, że w trakcie grillowania troszkę się zmniejszą). Grillować z obu stron do lekkiego zrumienienia.

Upieczone i wystudzone bułki przekroić na pół, położyć wnętrzem na grillu. Jak się delikatnie podpieką nałożyć plasterek sera, liść sałaty, łyżeczkę majonezu, zgrillowane mięsko, pomidora, keczup, ogórek kiszony, można dodać drobno pokrojoną cebulkę jak kto lubi, przykryć górą bułki i zajadać :) Robiłam pierwszy raz ze względu na dzieci bo w kupnych nie wiadomo co jest i naprawdę wyszły pyszne, będziemy często powtarzać :)

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj