Przepisy: Dla rodziny

Chrupiące herbatniki z migdałami

  • łatwe
  • do 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: mąki, kasze, makarony

Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , piknik,

Sposób przygotowania: pieczone


Składniki:

325 g mąki,
300 g cukru trzcinowego,
115 g masła,
85 g płatków migdałowych,
80 ml wody,
pół łyżeczki mielonego cynamonu,
szczypta proszku do pieczenia (na około 80 herbatników)

Sposób przygotowania:

Roztopić w rondlu masło z cukrem, cynamonem i wodą. Zdjąć z ognia i dodać
mąkę, drożdże i płatki migdałowe. Dobrze wymieszać. Wlać do formy wyłożonej
papierem do pieczenia i włożyć do lodówki, by ciasto stwardniało. Wyjąć ciasto
i pokroić je bardzo cienko. Ułożyć herbatniki na blasze i piec w temperaturze
180OC przez 15 minut, po czym przewrócić herbatniki na drugą stronę i piec
przez kolejne 15 minut. Przechowywać w puszce.

Przepis pochodzi z książki "Smakowite prezenty" wydawnictwa Jedność

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj