Przepisy: Dla rodziny

Zupa św. Łucji

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: warzywa , mąki, kasze, makarony, mięso i podroby,

Sposób przygotowania: gotowane


Składniki:

1 kg wieprzowiny bez kości
300 g ryżu
50 g startego sera caciocavallo
albo pecorino
1 kalafi or
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
sól

Sposób przygotowania:

Wieprzowinę gotujemy przez półtorej godziny w garnku zawierającym 2 litry osolonej wody. Mięso gotujemy razem z obraną cebulą oraz łodygą selera naciowego; cebulę wrzucamy w całości, łodygę selera przecinamy na pół. Wieprzowina powinna gotować się nieprzerwanie, a powstające szumy należy zbierać łyżką cedzakową. Po ugotowaniu odcedzić bulion do mniejszego garnka, na tyle jednak dużego, by zmieścił się w nim cały kalafior. Kalafior należy ugotować i wyjąć, a do bulionu wsypać ryż, całość przykryć i gotować przez około 20 minut.
Rozlać ryżową zupę do talerzy i posypać startym serem. Mięso i kalafior można podać jako drugie danie: kalafior można pokroić na różyczki i polać oliwą z oliwek extra vergine oraz niewielką ilością białego octu, następnie posolić.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj