Przepisy: Dla rodziny

Pizza della casa (domowa)

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: lunch, obiad, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: warzywa , mąki, kasze, makarony,

Okazje: przyjęcie , piknik,

Sposób przygotowania: pieczone


Składniki:

Ciasto:
1 kg mąki (najlepiej pół na pół chlebowa ze zwykłą np. pełnoziarnistą)
25 dag drożdży świeżych
1 łyżka soli
1 łyżka cukru pudru
600 ml ciepłej wody
oliwa
3 kulki sera mozzarella

Sos:
2 puszki pomidorów krojonych
2 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
przyprawy: sól i pieprz

Składniki na pizzę: co kto lubi (szynka,pieczarki,kukurydza, ananas, tuńczyk, czerwona cebula, oliwki etc. )

Sposób przygotowania:

Należy zacząć od przygotowania ciasta. Mąkę przesiewamy do dużej miski. W oddzielnym naczyniu (może być kubek) rozcieramy drożdże z cukrem, aż zrobią się płynne. Dodajemy do tego odrobinę ciepłej wody i wlewamy do mąki. Dodajemy stopniowo pozostałą mąkę i rozpoczynamy wyrabianie ciasta. Wyrabiamy je aż będzie elastyczne i nie będzie się kleić. Wyrobioną kulę ciasta odkładamy do miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 40 minut, aż porządnie urośnie.

Przechodzimy do przygotowania sosu.
Na patelni lub w rondlu podgrzewamy nieco oliwy z oliwek. Wrzucamy na nią starty na tarce czosnek oraz posiekaną bazylię. Czuwamy, żeby czosnek się nie spalił. Wkładamy pomidory z puszki i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy aż sos odparuje wodę i zgęstnieje, ok. 15 min. Odstawiamy do ostygnięcia.

Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przystępujemy do formowania pizzy. Dzielimy je na placki. Z 1 kilograma mąki wychodzi ok. 4 blachy pizzy.
Wałkujemy placki w format prostokąta o grubości ok. 0,5 cm. Bierzemy blachę do pieczenia - całą z piekarnika, i wykładamy ją folią aluminiową. Smarujemy oliwą, podsypujemy mąką i układamy na niej placek. Najlepiej jest odstawić go na bok przed nałożeniem sosu, żeby odpoczął po wałkowaniu.

Na gotowy placek nakładamy sos, układamy ulubione dodatki (najlepsza pizza to minimum składników) i rozkładamy mozzarellę. Skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na dolne kratki. Pizza jest gotowa, kiedy jej spód się zrumieni. Trwa to zwykle ok. 15 - 20 min.

Smacznego!

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj