Przepisy: Dla rodziny

KREM Z DYNI I MLEKA KOKOSOWEGO

  • średnie
  • do 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: lunch, obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wegetariańska, niskokaloryczna, niskocholesterolowa,

Głowne składniki: warzywa , nabiał ,

Okazje: przyjęcie , urodziny,

Sposób przygotowania: gotowane , pieczone,


Składniki:


600-700g dyni,
200 ml mleka kokosowego,
serek topiony śmietankowy,
2 średnie cebule,
2-3 ząbki czosnku,
żółty ser,
uprażone płatki migdałów,
sól, pieprz,
jarzynka lub kostka warzywna,
mielona, słodka, czerwona papryka,
curry,
opcjonalnie chili.

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek obieramy, następnie kroimy i podsmażamy na oleju lub oliwie przez kilka minut. Dodajemy dynię. Można wcześniej upiec ją w całości w piekarniku (1h-180stC), po czym bardzo łatwo się ją obiera i miąższ bez pestek przekłada do cebuli i czosnku lub dynię obrać, pokroić w kostkę i dusić do miękkości. W szklance ciepłej wody rozpuszczamy kostkę warzywną i dolewamy do zupy (można dodać samą wodę i łyżeczkę jarzynki), następnie dodajemy mleko kokosowe, trochę curry, paprykę, chili, sól i pieprz do smaku. Serek topiony kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy. Całość rozcieramy blenderem. Jeżeli zupa jest za gęsta, dodajemy wody. Przy podawaniu na spód bulionówki/talerza kładziemy starty żółty ser, następnie nalewamy gorącego kremu i posypujemy uprażonymi migdałami.
Przepyszna zupa…

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj