Przepisy: Dla rodziny

KOPIEC KRETA

  • trudne
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: mąki, kasze, makarony, owoce,

Okazje: przyjęcie

Sposób przygotowania: pieczone


Składniki:

2 szklanki mąki
100 g masła
4 łyżki stołowe kakao
1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Masa śmietanowa:
500 ml schłodzonej śmietany 30%
2 pełne łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody
4 łyżki stołowe cukru pudru
50 g czekolady gorzkiej bądź mlecznej

Do nasączenia:
1 łyżeczka soku z cytryny
1/4 szklanki letniej wody
odrobina cukru

Dodatkowo:
3 banany
3 łyżki stołowe soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Masło rozpuścić i delikatnie ostudzić.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier oraz cukier wanilinowy wsypać do miski, dodać rozpuszczone masło oraz tyle jogurtu, aby konsystencja ciasta była średnio gęsta. Całość mieszać za pomocą łyżki.
Ciasto rozłożyć równomiernie w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 23 cm. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut. Upieczone ciasto oddzielić ostrym nożem od brzegów formy, zdjąć obręcz i odstawić do całkowitego przestygnięcia.

Wydrążenie ciasta i ułożenie bananów:
Ciasto przełożyć na talerz, łyżką wydrążyć miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta.
Okruchy przełożyć do miski i równomiernie rozkruszyć. Wydrążony spód ciasta nasączyć wodą z cukrem oraz sokiem z cytryny.
Banany obrać, przekroić wzdłuż, skropić je sokiem z cytryny i płaską stroną ułożyć na wydrążonym cieście.

Wykończenie:
Żelatynę zalać 4 łyżkami wrzącej wody, dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Czekoladę posiekać na drobne kawałki.
Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić mikserem na sztywno (około 5 minut na najwyższych obrotach), pod koniec ubijania dodać płynną żelatynę i miksować jeszcze przez chwilę. Stopniowo dodawać pokrojoną na drobno czekoladę mieszając całość za pomocą łyżki.
Masę wyłożyć na banany pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca od brzegu.
Łyżką uformować kopułę, posypać okruchami ciasta, wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj