Przepisy: Dla rodziny

Czereśnie w cieście naleśnikowym

  • łatwe
  • do 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 1 porcja dla dziecka

Dieta: inna

Głowne składniki: owoce

Okazje: inne

Sposób przygotowania: pieczone


Składniki:

Ciasto:
- 1 szklanka słodkiej śmietanki,
- 3 jaja,
- 100 g mąki (2/3 szklanki),
- 60 g cukru,
- szczypta soli,
- laska wanilii,
Owoce:
- czereśnie bez pestek lub maliny - tyle, by zakryć dno naczynia

Sposób przygotowania:

Do wysokiego naczynia wkładamy śmietanę, jajka, mąkę, cukier i sól. Laskę wanilii rozcinamy, zeskrobujemy ziarenka ze środka, dodajemy do reszty składników. Wszystkie składniki ciasta miksujemy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C

Naczynie żaroodporne (okrągłe o średnicy ok. 24 cm i wys. 4 cm) napełniamy płynnym ciastem do wysokości ok. 0,6 cm. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 5 min, aż zetnie się skórka. Na zapieczonym spodzie rozkładamy jedną warstwę owoców. Zalawamy ciastem i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 min. Podawajemy na ciepło posypane cukrem pudrem.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj