Przepisy: Dla rodziny

Cytrynowy sandacz z porami w białym winie

  • średnie
  • do 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa,

Głowne składniki: warzywa , nabiał , ryby i owoce morza,

Okazje: przyjęcie , Boże Narodzenie , sylwester, afrodyzjaki,

Sposób przygotowania: smażone, duszone,


Składniki:

500g filetu z sandacza
1 duży por
4 łyżki mąki
1 łyżka śmietany
2 cytryny
1 szklanka białego wina
4 łyżki masła
sól
pieprz kajeński

Sposób przygotowania:

Sandacza opłukać, włożyć do garnka i zalać mlekiem. Odstawić co najmniej na godzinę do lodówki, a najlepiej na noc. Pora opłukać, odkroić zielone liście i białą część pokroić w cienkie talarki. W rondlu rozpuścić masło (około 2 łyżek) i dusić w nim pora pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie dodać wino i dusić dalej. W tym czasie odcedzić sandacza z mleka, skropić sokiem z połowy cytryny i obtoczyć dokładnie w mące. Na patelni rozgrzać dwie łyżki masła, dodać do masła sok z ½ cytryny i wymieszać. Filety smażyć z dwóch stron około 2 minuty z każdej. Do porów dodać śmietanę, posolić i doprawić pieprzem, dokładnie wymieszać i chwilę gotować bez przykrycia aż sos zgęstnieje.

Pory wyłożyć na talerz, na nich ułożyć filet z ryby, udekorować plasterkami cytryny.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj