Przepisy: Dla dziecka

Pancakes, placki gryczano-ryżowe

  • łatwe
  • do 30 min

Wiek dziecka: 18 miesięcy +

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: śniadanie, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: bezglutenowa

Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze, makarony, inne,

Okazje: piknik


Składniki:

(na około 20 placków)
1 szklanka mąki gryczanej,
1 szklanka mąki ryżowej,
1 jajko,
1/2 łyżeczki drożdży instant,
1,5-2 szklanek mleka sojowego,
odrobina oleju lub oliwy do natłuszczenia patelni

Dodatki:
wedle uznania, ja podałam ze smażonymi wiśniami, a w wersji wytrawnej z wędzonym łososiem i jogurtem kozim

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:
Podgrzać lekko jedną szklankę mleka, rozpuścić w nim drożdże i odstawić na kilka minut. Jajko rozbełtać (można je ubić z odrobiną cukru trzcinowego, ale jak mamy jeść na słono, to bez sensu;)).
Dodać do jajka mąkę, rozpuszczone drożdże i mieszać, dolewając resztę mleka. Ma powstać gęste ciasto – gęstsze niż na naleśniki.
Patelnię natłuścić. Rozgrzać i nakładać około 2 łyżki ciasta na jeden placek. Smażyć około 2 minuty z każdej strony, na średnim ogniu. Wyłożyć na talerze i podać z przygotowanymi dodatkami.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj