Witajcie Mamusie!
Przepraszam że odpisuję z opóźnieniem, ale miałam zepsuty komputer.
Goniutek – przeszłam przez to z moją córcią. Znam kilka sposobów.
Po pierwsze: dobrze przystawiaj dziecko. To jest ważne od pierwszego karmienia. Niekoniecznie kieruj się zaleceniem, aby otoczka brodawki była w buzi dziecka – ja mam spore otoczki i moje szkraby miały w buzi tylko ich część. Jeśli karmisz na siedząco to znajdź sobie wygodne miejsce. Usiądź, połóż maluszka na kolanach. Przygotuj pierś. Chwyć główkę dziecka jedną ręką (przeciwną do piersi z której karmisz) a drugą ręką weź pierś (4 palce z dołu, kciuk z góry). Gdy córcia otworzy buźkę przysuń jej główkę. Ważne jest, aby malutka była zwrócona bokiem do Ciebie – jej brzuszek do Twojego brzucha. Rączkę córci, tą „od spodu” przełóż pod swoją ręką (tak jakby mała chciała Cię przytulić).
Po drugie – karmienie musi się zakończyć jak najpełniejszym opróżnieniem piersi,
Po trzecie – po karmieniu posmaruj brodawkę Bepanthenem lub inną maścią na poranione brodawki i przez kilka minut wietrz pierś, aż maść się dobrze wchłonie. Jeśli jednak musisz się ubrać polecam taki trick: weź małe sitko, takie do herbaty. Odetnij rączkę i nałóż sitko na pierś – będzie zapewniało dopływ świeżego powietrza.
Po czwarte – nie poddawaj się
Bądź wytrwała. U mnie ból minął całkowicie po około 3 miesiącach i karmiłam córcię ponad 2 lata Mam nadzieję że choć trochę pomogłam
Dorotka – karmienie piersią jest naturalne i „wdrukowane” w człowieka, więc nie zamartwiaj się na zapas. Pamiętaj, że zawsze jest szansa na karmienie piersią. Nawet jeśli z początku będziesz miała wrażenie braku pokarmu nie poddawaj się – konsekwentnie przystawiaj maluszka, masuj piersi, rozgrzewaj, ściągaj pokarm laktatorem. Może się zdarzyć, że pokarm pojawi się po kilku dniach. W szpitalu masz prawo do tego, żeby nie wyrazić zgody na karmienie sztuczne Twojego malucha. Dużo pij i staraj się – na pewno będzie dobrze
[link widoczny po zalogowaniu]
Trzecie urodzinki
Szóste urodzinki
Dziewiąte urodzinki