Karmię piersią winking smiley

Wysłane przez Izabela84 

Izabela84 (offline)

29-11-2011 14:15:47

Niszczewice
Witam!
Zapraszam wszystkie mamy karmiące piersią swoich brzdąców - opowiedzcie o swoich radościach, smutkach, obawach; dajcie wsparcie innym mamom w trudnych chwilach!

Mój najmłodszy synek - Dominik - ma niecale 4 miesiące; karmiłam też piersią strasze dzieci: córcię Rozalkę (prawie 6 lat) i synka Staszka (3 latka).

[link widoczny po zalogowaniu]

Trzecie urodzinki smiling smiley
Szóste urodzinki smiling smiley
Dziewiąte urodzinki smiling smiley

fiollla (offline)

26-12-2011 19:59:26

Rudy
Moja córeczka ma 17 miesięcy i do tej pory dostaje cycawinking smiley Pierwsze 2miesiące było ciężkie, były chwile zwątpienia. Byłam cała obolała,ale dałam radę. Zuza nigdy nie dostała mleka modyfikowanego. Teraz ma już w 100% normalną dietę a cycuś to taki dodatek do zasypiania i tulenia się. Mała nigdy nie była chora,dobrze przechodzi ząbkowanie i gdy obudzi się w nocy to nie mam problemów z uspaniem małej,. Nie zniechęcajcie się drogie mamusie. Naturalne karmienie to piękna sprawa!!!

Izabela84 (offline)

28-12-2011 23:37:23

Niszczewice
Witaj fiollla, zgadzam się z Tobą! Warto karmić piersią winking smiley Ja moje starsze dzieci karmiłam troszkę ponad dwa lata. Karmienie mojej najstarszej Rozalki na początku też było problematyczne, bo bardzo bolały mnie brodawki, przeszłam zapalenie piersi i musiałam kontynuować studia. Ale udało mi się utrzymać laktację, a mała piła moje mleczko z butelki podczas mojej nieobecności winking smiley Moje dzieci chorują, nie powiem że są idealnie zdrowe. Ale szybciej zdrowieją i łagodniej przechodzą każdą infekcję.
Pozdrawiam!

goniutek_84 (offline)

05-01-2012 17:24:35

Białystok
Dziewczyny jak dobrze że powstał ten wątek. Ja 27.12 urodziłam Kingusię i staram się karmić piersią. Chciałabym jak najdłużej karmić swoje maleństwo ale moim największym problemem jest to że jak mała się przyssie do cycy to mnie to boli owszem początek sam karmienia boli a potem już idzie jak spłatka. Ale faktem jest że strasznie mnie bolą piersi. W pierwszych dniach po porodzie to mi strasznie pogryzła piersi ale już w miarę się pogoiły. Doradźcie mi co mam robić by piersi mniej bolały

dorotka119 (offline)

07-02-2012 20:42:00

Radomsko
WITAM,
Już za chwilkę przyjdzie na świat nasza córeczka. Tak strasznie chciałabym karmić ją naturalnie, ale boję się czy wszystko będzie ok.. Nie wiem, czy w moim szpitalu będę miała odpowiednie wsparcie. Wiem, że muszę być wytrwała - naczytałam się o karmieniu od samego początku ciąży. Pocieszam się, że skoro inne mamusie mogą - często po kilkutygodniowych ciężkich próbach - udaje im się udaje -to u mnie też będzie dobrze. Im bliżej porodu tym częściej martwię się o moją kruszynę - czy będzie zdrowa, jak przebiegnie poród, itd..

Izabela84 (offline)

10-02-2012 00:44:11

Niszczewice
Witajcie Mamusie!  

Przepraszam że odpisuję z opóźnieniem, ale miałam zepsuty komputer. 

Goniutek – przeszłam przez to z moją córcią. Znam kilka sposobów.

Po pierwsze: dobrze przystawiaj dziecko. To jest ważne od pierwszego karmienia. Niekoniecznie kieruj się zaleceniem, aby otoczka brodawki była w buzi dziecka – ja mam spore otoczki i moje szkraby miały w buzi tylko ich część. Jeśli karmisz na siedząco to znajdź sobie wygodne miejsce. Usiądź, połóż maluszka na kolanach. Przygotuj pierś. Chwyć główkę dziecka jedną ręką (przeciwną do piersi z której karmisz) a drugą ręką weź pierś (4 palce z dołu, kciuk z góry). Gdy córcia otworzy buźkę przysuń jej główkę. Ważne jest, aby malutka była zwrócona bokiem do Ciebie – jej brzuszek do Twojego brzucha. Rączkę córci, tą „od spodu” przełóż pod swoją ręką (tak jakby mała chciała Cię przytulić).

Po drugie – karmienie musi się zakończyć jak najpełniejszym opróżnieniem piersi,

Po trzecie – po karmieniu posmaruj brodawkę Bepanthenem  lub inną maścią na poranione brodawki i przez kilka minut wietrz pierś, aż maść się dobrze wchłonie. Jeśli jednak musisz się ubrać polecam taki trick: weź małe sitko, takie do herbaty. Odetnij rączkę i nałóż sitko na pierś – będzie zapewniało dopływ świeżego powietrza.

Po czwarte – nie poddawaj się winking smiley Bądź wytrwała. U mnie ból minął całkowicie po około 3 miesiącach i karmiłam córcię ponad 2 lata Mam nadzieję że choć trochę pomogłam winking smiley 

Dorotka – karmienie piersią jest naturalne i „wdrukowane” w człowieka, więc nie zamartwiaj się na zapas. Pamiętaj, że zawsze jest szansa na karmienie piersią. Nawet jeśli z początku będziesz miała wrażenie braku pokarmu nie poddawaj się – konsekwentnie przystawiaj maluszka, masuj piersi, rozgrzewaj, ściągaj pokarm laktatorem. Może się zdarzyć, że pokarm pojawi się po kilku dniach. W szpitalu masz prawo do tego, żeby nie wyrazić zgody na karmienie sztuczne Twojego malucha. Dużo pij i staraj się – na pewno będzie dobrze winking smiley

dorotka119 (offline)

10-02-2012 10:35:21

Radomsko
Strasznie dziekuję za słowa otuchy... Termin się zbliża i jestem coraz bardziej niecierpliwa. Tyle pytań i wątpliwości... SZOK! Ale napewno dam radę mając takie wsparcie... Pozdrawiam i ściskam gorąco..

pati1988 (offline)

01-04-2012 13:37:18

Ja bardzo chciałam Córke karmić piersią ale urodziła sie przed wczesnie i niechiała załapać;/ ciagle ja przystawiłąm ale nic a mleka miałam tyle ze na dwujke by starczyło hehtongue sticking out smiley dlugo odciagalam mleko i podawałam w butli ale wkoncu laktacja ustała;/ i przeszła na mleko z proszku. Młodszego synka od poczatku zaczełam karmic, mały mondrala jescze na porodówce jak lerzał na moim brzuchu szukał heh, bardzo szybko załapal i czasem zasypiał przy cycutongue sticking out smiley chiałam dlugo go karmic, mialam bardzo duzo mleka, czasem musialam odciagac bo nienadazał jesctongue sticking out smiley ale udało mi sie tylko do 6 miesiaca az dostał pierwszego zabka bo tak ciachal gryzl ze niemoglam wytrzymac z bólu i bardzo zaluje ze niekupiłam kaptórków. ale bardzo fajnie wspominam czas karmienia, niesamowite uczucie jak taki maluszek sie przytula i patrzy tymi swoimi wielkimi oczyskamismiling smiley

Izabela84 (offline)

01-04-2012 15:32:57

Niszczewice
Masz rację Pati, karmienie piesią to wspaniałe uczucie.
Tak bywa, nie każdy, nie zawsze, może karmić. Ja podziwiam mamy, które mimo problemów walczą o pokarm. Ale czasami trzeba się poddać i karmić butelką. Najważniejsze żeby maluszek był zdrowy i szczęśliwy winking smiley

kasiaartstudio (offline)

16-05-2012 12:59:04

Kraków
Witam serdeczniesmiling smiley)
Od 8 dni jestem szczesliwa mama slicznego synka, ktory je bardzo ladnie i przybiera na wadze, ale dzisiaj w nocy mielismy maly wypadek. Maluszkowi ulal sie pokarm koloru czerwonego, bardzo sie przetraszylam. Zobaczylam ze brodawka krwawi. Prosze o pomoc, czy moze sie cos stac mojemu maluszkowi po zjedzeniu pokarmu z krwia? Co mam zrobic zeby szybko wyleczyc brodawki? Nie chce go karmic sztucznym mlekiem. Na razie robie zimne oklady, zeby zmniejszyc bol, smaruje b-pntenem a przed karmieniem delikatnie masuje i rozgrzewam, a i ta krwawiaca piersia nie karmie.
pozrawiamsmiling smiley)
Chcesz pisać na naszym forum? Załóż konto w 3 minuty i dołącz do nas już dziś!.

Kliknij żeby zalogować

Forum eBobas.pl - Statystyki

Globalne
Wątki: 6019, Posty: 1581218, Użytkownicy: 73683.
Ostatnio dołączył/a Eduzabawa.

Statystyki tego forum
Wątki: 128, Posty: 2365.