Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Czego nie powinna jeść kobieta w ciąży?

Dieta ciężarnej. Z daleka od używek

O tym, które produkty spożywcze mogą zaszkodzić przyszłej mamie i jej dziecku rozmawiamy z dr n. med. Katarzyną Walicką – Serzysko, specjalistą chorób dzieci, pulmonologiem z Przychodni Specjalistycznej Prosen.

Wybierając produkty spożywcze w ciąży, warto zwracać szczególną uwagę na ich skład.

Fot. Fotolia.pl

Wybierając produkty spożywcze w ciąży, warto zwracać szczególną uwagę na ich skład.

 

A konserwanty? Które są szczególnie groźne dla mamy i dziecka?

Niestety wiele dań gotowych zawiera konserwanty i warto czytać etykiety zanim włożymy jedzenie do koszyka.

Konserwanty, sztuczne barwniki, aromaty znajdziemy m.in. w żywności wysokoprzetworzonej, np. w koncentratach zup, sosów, w konserwach, w głęboko mrożonych wyrobach mięsnych i warzywno-mięsnych. Bezwzględną uwagę trzeba zwrócić na benzoesan sodu, który jest dodawany m.in. do konserw, dżemów, majonezów. Niebezpieczny jest również kwas fosforowy obecny w proszkach do pieczenia i napojach typu cola oraz glutaminian sodu dodawany np. do zupek w proszku. Konserwanty mogą wywołać odczyny alergiczne, biegunki, zaburzenia żołądkowe. Odradzam także ciężarnym kupowanie gotowych słodyczy, np. ciastek, wafelków, ponieważ zawierają dużo cukru i negatywnie wpływających na układ krążenia tłuszczów trans.

Nie jedzmy również fast foodów, które zwykle są przyrządzane ze składników niskiej jakości i zawierają duże ilości soli i konserwantów (sosy, sery, pieczywo), a do tego są bardzo kaloryczne.

 

Czego nie powinna jeść kobieta w ciąży? Sprawdź, jakie produkty są na liście zakazanych!

- niektóre ryby zawierające rtęć, metale ciężkie i substancje toksyczne

- ryby wędzone i owoce morza, surowe ryby i ostrygi

- niepasteryzowane mleko i jego przetwory

- sery pleśniowe

- surowe i niedopieczone mięso, surowe wędliny

- surowe jajka

- kolorowe, gazowane napoje

- napoje energetyzujące

- słodziki

- produkty light

- żywność wysokoprzetworzona (koncentraty, konserwy, niektóre mrożone produkty, ale też np. niektóre dżemy)

- produkty zawierające konserwanty

- gotowe słodycze (np. paczkowane ciastka)

- fast-food

- ALKOHOL, PAPIEROSY I INNE UŻYWKI

Strona: 1 2 3
Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Osoby które to lubią: GabaBaba26, eBobas_PL, catrinka.

Komentarze

  • GabaBaba26 | 01-02-2015 15:34:52

    Ja musiałam unikać tłustych pokarmów i konserwantów. Jak chciałam się napić soku to tylko świeżo wyciśnięty.
  • wojtaszek | 05-02-2015 22:05:06

    Ja kiedy dowiedziałam się zę jjestem w ciąży maiłam obawy czy uda mi się ograniczyć ilość wypijanej kawy ( kawę uwielbiam i piję jej dużo) , ale okazało się że mój organizm zareagował w taki sposób że odrzucało mnie kidy brałam do ust pierwszy łyk kawy.
  • malutka22ap | 11-03-2015 13:58:55

    najgorzej miałam z herbatą i kawami 2w1 bo od paru lat piłam gorzkie a w ciąży wszystko pozmienialo mi się. herbaty nie mogłam wypić bez cukru bo miałam posmak metalu w ustach a kawa 2w1 wogóle nie smakowała mi gorzka a jak piłam naturalną kawę a łyżeczką cukru to teraz nie mogę nawet jej powąchać. bardzo poznieniały mi się smaki od kiedy zaszłam w ciążę. uwielbiałam spędzać czas w kuchni a ter...
  • Doris85 | 03-04-2015 14:39:42

    Kawy nigdy nie pilam, wiec tu nie bylo problemu. Wykluczylam prawie calkowicie produkty z "czarnej listy". A ze od czasu do czasu pozwole sobie na maly grzech w postaci malej slodkiej przekaski czy dania typu fast - food? Wydaje mi sie, ze jesli zachowamy umiar to od czasu do czasu mozemy sobie pozwolic na takie male szalenstwo.

Warto zobaczyć

Poczytaj również

Zobacz więcej na temat: dieta w ciąży, dieta, ciąża

Polecamy

W ostatnich latach nastąpił wzrost zachorowań na choroby alergiczne oczu.

Zapalenie spojówek u dziecka

Najczęstszą przyczyną wizyt dzieci u okulisty są zmiany zapalne powierzchni oka, w tym zapalenie spojówek. Dochodzi do niego, gdy do oka wnikną bakterie, wirusy, pył, dym, kurz czy kosmetyki. Choroba może mieć ostry lub łagodny przebieg, dlatego, gdy...

czytaj

Dopóki pępek się nie zagoi, staraj się nie moczyć go w czasie kąpieli.

Pępek noworodka. Jak pielęgnować?

Pępek trzeba wietrzyć i suszyć. To ważne, bo wilgoć i ciepło utrudniają schnięcie i odpadnięcie pozostałości po pępowinie, a ułatwiają wyhodowanie bakterii.    

czytaj

Powiększone węzły chłonne przy infekcjach i sprawiają ból

Powiększone węzły chłonne u dziecka. Zwykle świadczą o infekcji, ale mogą sygnalizować nawet nowotwór

Powiększone węzły chłonne u dziecka to zazwyczaj objaw choroby. Mogą wskazywać na niegroźną infekcję, choroby zakaźne czy nawet nowotwory.

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj