Przepisy :eating:

Wysłane przez lotopalanka 

lotopalanka (offline)

14-01-2011 23:17:46

szczecin
Postanowiłam załączyc kilka przepisów jakie znalazłam w necie na domowe papu dla naszych bobaskówsmiling smiley Słoiczki jednak sa drogie, a nasze dzieci nie zawsze chcą jeśc te przepyszne papeczki smiling smiley

Ponizsze przepisy sa autorstwa PauliC. Warte sprobowania.

DANIA OD 5 M-CA(BUTLA) LUB OD 7 M-CA(PIERS)
Zupki robi sie bardzo podobnie. Generalnie ugotowac wszystko, zmiksowac
razem, do cieplego dodac tluszcz(maslo, oliwe lub olej sojowy), dodac
kleik(ryzowy lub kukurydziany) i wymieszac, przelozyc do sloiczkow.
1.MARCHEWKA
- marchew (kilka malych lub 2-3 srednie)
- kleik ryzowy
-1 lyzeczka oliwy z oliwek lub masla
-woda
Ugotowac obrana marchew w niewielkiej ilosci wody, zmiksowac lub przetrzec przez sitko. Dodac kleik(tyle by uzyskac pozadana konsystencje), wymieszac, podgrzac i dodac maslo lub oliwe.
2.BROKULY
-kilka rozyczek brokula
-woda
- kleik ryzowy
Ugotowac brokuly do miekkosci, zmiksowac(mozna dodac wode z gotowania) i dodac kleik ryzowy.
3 ZUPKA JARZYNOWA 1 (podstawa)
-ziemniak
-marchewka
- pietruszka(kawaleczek)
- por
-seler(ostroznie- moze uczulac)
-maslo lub oliwa z oliwek
-kleik ryzowy lub kukurydziany
Ugotowac wyszorowany ziemniak w lupince, a osobno ugotowac marchew, por wraz z selerem i pietruszka. Zmiksowac jarzyny wraz z woda z gotowania i obranym ziemniakiem, w razie potrzeby zagescic kleikiem(niekoniecznie) dodac oliwe lub maslo i podgrzac mieszajac by skladniki dobrze sie polaczyly.
4.ZUPA ZIEMNIACZANKA
- 2 ziemniaki
-2 szklanki wywaru z warzyw(por, marchew, pietruszka, seler)
Obrac ziemniaki, pokroic w kostke i ugotowac w wywarze z jarzyn. Zmiksowac.
5.ZUPA BROKULOWA
-1 marchewka
-100gram brokula
- 1 lyzeczka oliwy
- 1 lyzeczka kaszki ryzowej
Ugotowac marchew marchew i brokula(osobno z dodatkiem oliwy) zmiksowac, dodac kaszke, wymieszac.
6.MUS JABLKOWY
- 1 duze slodko-kwasne jablko
- sok jablkowy klarowny
- kleik ryzowy
Jablko obrac, pokroic w kawaleczki, ugotowac w niewielkiej ilosci wody by zmiekly, zmiksowac, dodac kleik ryzowy i sok klarowny do smaku.
7.ZUPKA JARZYNOWA Z BURACZKIEM
-1/2 buraka
-marchewka
-1/2 ziemniaka
-1/4 pietruszki
- 1lyzeczka masla(lub oliwa z oliwek)
- 2 lyzeczki kleiku ryzowego
Ugotowac warzywa, zmiksowac z dodatkiem wywaru z gotowania (ale nie z ziemniaka), podgrzac i dodac tluszcz. Jesli trzeba dodac kleik dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.
8.ZUPA JARZYNOWA Z KALAFIOREM I BROKULEM
- marchew
- kalafior
- brokul
- oliwa z oliwek
- kleik ryzowy
Gotujemy marchew, brokula i kalafior. Miksujemy wraz z woda z gotowania, dodajemy oliwe i w razie potrzeby zageszczamy kleikiem ryzowym.
9)ZUPKA Z CUKINII
Ugotowalam na maselku 5 marchewek,1 ziemniaczka i pod koniec gotowania
dodalam kilka plasterkow cukinii.Na koniec kasze jaglana i na malym ogniu
gotowalam Az napecznieje.W innym garneczku gotowalam piers z indyka
(kawaleczek) razem z natka selera i pietruszki oraz porem.Nastepnie zmielilam
warzywka i wlozylam do sloiczko czesc zupki a do pozostalej czesci dodalam
miesko i zmiksowalam i tym sposobem mialam 2 rodzaje zupek za jedzym
razem,miesna i bezmiesna
Cukinia jest polecana od 5 miesiaca,bardzo zdrowa i smaczna,nadaje slodkawego
smaku.

DANIA OD 6 M-CA(BUTLA) LUB OD 8 M-CA(PIERS)
Wprowadzamy dodatek miesa bez wywaru(indyk, krolik, kurczak, jagniecina, ewentualnie cielecina)
1.ZUPKA Z MIESEM BEZ WYWARU
-100 gram kurczaka lub indyka
-1 marchewka
- 1 galazka selera naciowego
- 2 galazki natki pietruszki
-2 szklanki wody
Ugotowac osobno mieso, a osobno warzywa(poza natka). Zmiksowac razem z natka pietruszki i woda z gotowania warzyw.
2.ZUPKA Z KURCZAKIEM
-marchew
- ziemniak
-mieso z piersi kurczaka
- seler
-pietruszka
- oliwa
Ugotowac osobno mieso, a osobno warzywa. Zmiksowac z dodatkiem wody z gotowania warzyw. Podgrzac i dodac odrobine oliwy. Wymieszac.
3.ZUPKA Z KROLIKIEM
- marchew
- ziemniak
- por
- mieso z krolika(ok. 100 gram)
- kleik ryzowy
- olej sojowy
- pietruszka
Ugotowac osobno mieso i warzywa. Zmiksowac wraz z wywarem z jarzyn, podgrzac i dodac olej, wymieszac z kleikiem az do otrzymania pozadanej konsystencji.
4.INDYK W JARZYNACH
-marchew
-ziemniak
-mieso z piersi indyka(100 gram)
- groszek zielony
-olej sojowy
- por
- kleik ryzowy lub kukurydziany
Ugotowac osobno warzywa, a osobno mieso. Zmiksowac z dodatkiem wywaru jarzynowego, podgrzac, dodac olej, wymieszac, dodac kleik i ponownie wymieszac.
5.KURCZAK Z JABLKAMI
- marchew (350 gram)
-mieso z kurczaka(100gram)
- swieza kukurydza ugotowana do miekkosci lub mrozona i ugotowana (200gram)
- maslo 1 lyzeczka
-kleik ryzowy zaleznie od konsystencji(ok.2,5 lyzki)
-sok jablkowy przecierowy lub zrobiony wlasnorecznie z kwaskowych jablek(do smaku- probowac!)
Ugotowac osobno marchew, osobno kurczaka. Zmiksowac razem z kukurydza. Podgrzac i dodac maslo. Wymieszac tak by sie rozpuscilo. Dodac sok jablkowy do smaku.
Dodac kleik wedlug potrzeby. Jesli za geste mozna dodac nieco wody.
6.JAGNIECINA Z KASZA
-marchew(300 gram)
-ziemniak (1 niewielki)
- mieso jagniece(ok.150gram)
- por (kawaleczek bialej czesci)
- groszek zielony swiezy lub mrozony (2 lyzki)
- pietruszka(1/4 z ilosci marchwi)
- kasza jaglana( 2 lyzki)
- olej sojowy (1 lyzeczka)
- kleik kukurydziany( 2lyzeczki)
- sok jablkowy do smaku
Ugotowac osobno marchew, osobno ziemniak w lupinie(wyszorowany), osobno por z pietruszka i zielonym groszkiem(groszek dodac pod koniec gotowania gdy pietruszka bedzie juz miekka), a osobno mieso. Ugotowac kasze jaglana Zmiksowac warzywa z miesem i kasza. Podgrzac, dodac olej i doprawic sokiem jablkowym do smaku.
Jesli za geste dodac wody.
7.INDYK KALAREPKA
- marchew 250 gram
- mieso z piersi indyka 100gram
-kalarepka 200 gram
- olej sojowy lub oliwa z oliwek
- kleik ryzowy
Ugotowac osobno marchew, kalarepke, osobno mieso. Zmiksowac razem, podgrzac i dodac tluszcz. Zagescic kleikiem ryzowym lub kukurydzianym.


DANIA OD 7 M-CA ZYCIA
DO DIETY DZIECKA MOZNA WPROWADZIC WYWAR Z MIESA, ½ ZOLTKA CO DRUGI DZIEN MOZNA ZAMIENNIE Z MIESEM LUB DODAC DO ZUPKI, A TAKZE GRUSZKI I MORELE
Pod koniec 7 m-ca nie miksujemy juz wszystkiego na jednolita papke, ale rozgniatamy widelcem, lub drobniutko siekamy tak by pobudzic nauke zucia i gryzienia(nawet jesli dziecko nie ma jeszcze zebow). W przypadku gdy maluch ma problemy i krztusi sie, ponawiamy probe za kilka dni.
1.ROSOLEK Z KURCZAKA Z RYZEM
- marchew 1 duza
- kawaleczek kurczaka ok.100 gr
- ugotowany ryz 1 lyzka
- olej sojowy1 lyzeczka
-por, seler, pietruszka po niewielkim kawaleczku
- natka pietruszki do smaku
Ugotowac jarzynki wraz z miesem(poza natka pietruszki), zmiksowac calosc wraz z woda z gotowania i ryzem(pod koniec 7 m-ca nie miksujemy ryzu by uczyc dziecko gryzienia), dodajemy olej i drobniutko posiekana natke pietruszki.
2.ROSOLEK Z INDYKA Z KASZKA KUKURYDZIANA
- marchew 1 duza
- kawaleczek indyka ok. 100 gr
- kaszka kukurydziana 1 lyzka
- roza brokula
- cebula ¼ malej
- pietruszka kawaleczek
- olej sojowy
- natka pietruszki do smaku
Ugotowac mieso( w polowie gotowania dodac jarzyny, czyli marchew, pietruszke, cebulke, a na koncu brokula). Jesli kaszka kukurydziana nie jest ekspresowa to wsypac 1 lyzke do wody z gotowania(jarzyny i mieso odcedzic) i ugotowac kaszke do miekkosci. Zmiksowac mieso z warzywami dodajac wode, olej, a na koncu kaszke, doprawic posiekana natka pietruszki.
3. ROSOLEK Z CIELECINA I RYZEM
- marchew 1 duza
- kawalek cieleciny(od szynki) ok. 90 gram
- ugotowany ryz 1 lyzka
- brokul roza
- cebula ¼
- seler kawaleczek
- pietruszka 1 cala niewielka
- olej 1 lyzeczka
- natka pietruszki do smaku
Ugotowac jarzyny wraz z miesem, najpierw mieso, gdy zmieknie dodawac kolejno marchew marchew z pietruszka, selerem, nastepnie cebule, a na koncu brokul. Zmiksowac razem z woda z gotowania. Dodac ryz, olej i posiekana natke pietruszki.
4. ZUPA POMIDOROWA Z RYZEM(pomidory moga uczulac)
- marchew 1 szt.
- kurczak ok. 100 gr
- ryz 1 lyzka ugotowanego
- por kawaleczek
- pietruszka ½
- olej 1 lyzeczka
- natka pietruszki do smaku
- koncentrat pomidorowy 1 lyzeczka
Ugotowac rosolek z kurczaka, marchewki, pietruszki, pora. Do goracego dodac koncentrat pomidorowy i zagotowac. Zmiksowac razem, dodac ryz, olej i posiekana natke pietruszki.
5. POTRAWKA Z INDYKIEM
- marchew 1 szt.
- ziemniak 1 niewielki
- filet z indyka ok. 100 gram
- brukselka 3- 4 sztuki
- kaszka kukurydziana 1 lyzka
- olej 1 lyzeczka
Ugotowac rosolek z indyka, marchwi oraz brukselki, dodac ugotowanego w lupince i obranego ziemniaka. Zmiksowac razem. Mozna tez wyjac miesko i drobniutko posiekac. Ugotowac kaszke kukurydziana lub dodac do goracej zupki (jesli ekspresowa), dodac olej i wymieszac.
6. POTRAWA Z INDYKIEM I POMIDORAMI
- pomidor sparzony, obrany, bez pestek
- filet z indyka ok. 100 gram
- marchew 1 duza
- por, seler po kawaleczku
- pietruszka ½
- olej sojowy
- kleik ryzowy
Ugotowac indyka do miekkosci, dodac marchew, por, seler, pietruszke(pod koniec gotowania), a na koncu pomidora. Zmiksowac razem, dodac olej i kleik ryzowy.
7. DESER JABLKOWO-GRUSZKOWY
- 1 duze jablko
- 1 gruszka
- sok gruszkowy do smaku
- kleik ryzowy lub kukurydziany
Owoce umyc, obrac, wykroic gniazda nasienne. Pokroic w kawalki i poddusic ok. 5 minut z dodatkiem niewielkiej ilosci wody. Zmiksowac wraz z kleikiem ryzowym i sokiem gruszkowym.
Z biegiem czasu wystarczy rozgniesc owoce widelcem by przyzwyczajac dziecko do zucia.
8. DESER JABLKO-MORELA
- 1 duze jablko
- 2 morele
- sok jablkowy do smaku
- kleik kukurydziany
Morele sparzyc i obrac ze skorki, jablko obrac. Pokroic owoce na kawalki i poddusic z dodatkiem niewielkiej ilosci wody przez ok. 5 minut. Zmiksowac i dodac sok jablkowy do smaku, jesli trzeba zagescic kleikiem.
9. DESER GRUSZKOWY
- 2 gruszki
- sok gruszkowy klarowny
- kleik ryzowy lub kukurydziany
Gruszki obrac, wykroic gniazda nasienne, podgotowac z niewielka iloscia wody przez kilka minut. Zmiksowac lub rozgniesc widelcem, dodac sok do smaku i kleik w razie potrzeby.
10. KISIEL OWOCOWY Z SOCZKU
- ½ butelki soczku
- 1lyzeczka maki ziemniaczanej
- 50-60 ml wody
- ewentualnie odrobina cukru
Zagotowac wode z ewentualnym dodatkiem cukru, w chlodnym soczku rozmieszac make ziemniaczana i wlac do gotujacej sie wody.
11. DESER BANANOWO- JABLKOWY
- 1 banan
- 1 jablko
Owoce obrac, pokroic na kawalki, chwilke podgotowac(max 5 minut) z dodatkiem wody. Zmiksowac.
12. ZUPKA NA ROSOLE
- ¼ marchwi
- ½ malego ziemniaka
- 2 roze kalafiora
- ¼ pietruszki
- ¼ pora
- 1 lyzeczka oliwy lub oleju slonecznikowego
- 1lyzeczka platkow ryzowych
- mieso drobiowe(kurczak, indyk) ok. 100 gram
Gotujemy mieso z jarzynami, dodajemy platki ryzowe lub kaszke kukurydziana i gotujemy ok. 20 minut do miekkosci. Mieso siekamy, jarzyny rozgniatamy widelcem. Do goracego dodajemy olej.

DANIA Z GLUTENEM OD 10 MIESIACA
1.DANIE INDYK Z KASZA
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- kawalek pora
- spora rozyczka brokula
- 2 srednie ziemniaki
- kilka straczkow fasolki szparagowej
- 1 pietruszka
- 1 lyzka koncentratu pomidorowego
- 1 lyzka oleju sojowego
- kasza jeczmienna ugotowana osobno(zawiera gluten)
Ugotowac zupke z podanych skladnikow, a osobno kasze. Zmiksowac warzywa poza marchewka i indykiem, ktore rozgniesc widelcem, a miesko rozdrobnic na wlokienka(jezeli maluch chce jesc niejednolita konsystencje), dodac ugotowana kasze w ilosci wedle uznania i wymieszac.
2.KURCZAK Z RYZEM I WARZYWAMI
- 2 marchewki
- 100 gram kurczaka
- 2 ziemniaki(srednie)
- natka pietruszki
- kilka straczkow fasolki szparagowej
- mala cebulka
- koncentrat pomidorowy(1 lyzeczka)
- 1-2 pieczarki(mozna nie dodawac)
- ugotowany ryz
Ugotowac warzywa, miesko (i pieczarki) z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Zmiksowac lub rozgniesc widelcem. Polac gotowym sosem ugotowany wczesniej ryz.
3.KURCZAK W POTRAWCE
- 3 marchewki srednie
- kawalek pora
- 100 gram kurczaka
- 2 lyzki zielonego groszku
- 1 kalarepka(obrana)
- 1 pietruszka
- natka pietruszki do smaku
- 1 lyzka oleju
- ugotowany ryz
- do zageszczenia mozna uzyc kaszki pszennej(np. 8 zboz Nestle)
Ugotowac jarzyny, zmiksowac lub rozgniesc widelcem, dodac posiekana natke pietruszki i wymieszac z ryzem.
4.KRUPNIK NA CIELECINIE
- 2 marchewki
- 1 spory ziemniak
- 100 gram cieleciny
- kawalek pora i selera
- 1 pietruszka
- olej sojowy
- mala cebulka
- koperek (moze byc suszony)
- natka pietruszki posiekana
- kasza jeczmienna(ilosc wedle uznania)
- kaszka pszenna (ewentualnie do zageszczenia)
Ugotowac zupe na miesie i warzywach, zmiksowac lub rozgniesc. Mozna zasypac kasza podczas gotowania, albo ugotowac kasze osobno i dodac do gotowej zupki.
Do smaku posypac koperkiem koperkiem natka pietruszki.
5.ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- 1 pietruszka
- 1 lyzka koncentratu pomidorowego
- niewielka cebulka
- niewielka roza brokula
- 1 lyzka oleju
- natka pietruszki do smaku
- makaron w ksztalcie malutkich gwiazdek lub zacierka(do kupienia w kazdym markecie)
Ugotowac warzywa na miesie, zmiksowac lub rozgniesc, posypac natka pietruszki, dodac ugotowany drobny makaron w ilosci wedle uznania.
6.INDYK Z MAKARONEM
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- 2 niewielkie ziemniaki
- 1 lyzka koncentratu pomidorowego
- kawalek selera
- niewielka cebula
- maslo (1 lyzeczka)
- makaron gwiazdki lub zacierka
Ugotowac warzywa, zmiksowac, dodac makaron(ugotowany).
7.WARZYWA ZE SCHABEM
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 100 gram schabu
- 2 lyzki zielonego groszku
- 2 ziemniaki
- 1 lyzka oleju
- makaron gwiazdki lub zacierka
Ugotowac zupke i zmiksowac lub rozgniesc widelcem. Dodac makaron i gotowe.
8.ZUPA JARZYNOWA Z MAKARONEM
- 2 marchewki
- 1 ziemniak
- 100 gram kurczaka
- 2 lyzki zielonego groszku
- makaron w ksztalcie gwiazdek lub zacierka
- olej
Postepowanie jak wyzej
9.JARZYNY Z SZYNKA I MAKARONEM
- 2 marchewki
- koncentrat pomidorowy(1lyzeczka)
- 2 lyzki kukurydzy
- 1 mala cebula
- 80 gram niepeklowanej(!) szynki drobiowej lub wieprzowej
- makaron gwiazdki lub zacierka
- olej
Ugotowac zupke, zmiksowac lub rozgniesc widelcem, dodac ugotowany makaron i pokrojona w kosteczke szynke. Wielkosc listkow szynki wedle uznania dziecka. Jesli szynka zawiera skorke nalezy ja usunac.


[link widoczny po zalogowaniu]

[link widoczny po zalogowaniu]

[link widoczny po zalogowaniu]

[link widoczny po zalogowaniu]

[link widoczny po zalogowaniu]

lotopalanka (offline)

14-01-2011 23:18:33

szczecin
PRZECIERY OWOCOWE


1. 1. Kisiel zurawinowy (piersia od 7 m-ca, butelka od 5 m-ca)
Sklad: 100 g zurawin, 20 g cukru, 10 g maki ziemniaczanej, 200 ml wody.
Przepis : zurawiny po umyciu rozgniatamy i wrzucamy do gotujacej sie wody wraz z cukrem. Po krotkim czasie gotowania przecieramy przez plastikowe sitko. Make ziemniaczana rozprowadzamy w niewielkiej ilosci zimnej wody. Powoli mieszajac wlewamy do gotujacej sie wody. Gotujemy.


2. Przecier z malin (piersia od 6 m-ca, butelka od 5 m-ca)
Sklad : � szklanki malin, 2 lyzki kleiku ryzowego
Przepis: miekkie dojrzale owoce pluczemy wrzatkiem. Przecieramy maliny i dodajemy kleik ryzowy delikatnie mieszajac.


1. 3. Przecier z czarnych jagod (piersia od 6 m-ca, butelka od 7 m-ca)
Sklad: 200 g czarnych jagod, 3-4 lyzeczki przegotowanej wody (20ml).
Przepis: jagody myjemy ,pluczemy nastepnie sparzamy wrzatkiem. Owoce scieramy na miazge, dodajemy wode, mieszamy i przecieramy przez sito.


2. 4. Przecier z jablek (piersia od 7 m-ca, butelka od 6 m-ca)
Sklad: 100 g jablek (slodkie i soczyste) , � lyzeczki cukru, 2 lyzeczki wody.
Przepis: jablka myjemy i obieramy oraz scieramy na tarce. Mieszamy z przegotowana woda oraz cukrem. Jest to wspaniale danie deserowe.


5. Puree z jablka i gruszki (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca)
Sklad: 1/3 jablka, � miekkiej gruszki, 2 lyzki przegotowanej wody.
Przepis: owoce pluczemy, obieramy ze skorki, kroimy na cienkie plasterki. Wkladamy do rondelka i dusimy na wolnym ogniu w 2 lyzkach wody przez 10 min. Po rozgotowaniu owoce rozcieramy i miksujemy. Wspaniale jako deser – dodatek do biszkopta lub kaszy manny.


DESERY


1. Deser morelowo-jablkowy (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca)
Sklad: srednie jablko (80g), morela (50g), 1 plaska lyzeczka maki ziemniaczanej , woda (50g).
Przepis: jablko myjemy, obieramy i kroimy w cwiartki usuwajac gniazda nasienne. Morele obieramy i usuwamy pestke. Po zagotowaniu wody wrzucamy owoce i gotujemy do miekkosci. Ugotowane owoce miksujemy dodajac maki ziemniaczanej (wczesniej rozprowadzonej w wodzie). Po rozmieszaniu gotujemy. Studzimy i dajemy dziecku.


2. Kisiel z wisni (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca)
Sklad: � szklanka wisni, 2 plaskie lyzeczki maki ziemniaczanej, 2 lyzeczki cukru, 50ml wody, 50ml mleka nastepnego.
Przepis: wisnie myjemy, pluczemy , usuwamy pestki , a nastepnie wkladamy do wrzatku , dodajemy cukier i przecieramy przez sitko. Po przygotowaniu maki ziemniaczanej w 2 ml zimnej wody wlewamy na wrzacy przecier owocowy. Ciagle mieszamy doprowadzajac do wrzenia. Po ostudzeniu podajemy polanym mlekiem nastepnym przygotowanym zgodnie z opisem na opakowaniu.


3. Biszkopt bezglutenowy (piersia od 9 m-ca, butelka od 9 m-ca)
Sklad: 4 jaja, szklanka cukru pudru (120g), 1/3 szklanki maki ziemniaczanej (60g).
Przepis: jaja ubijamy dokladnie z cukrem pudrem, dodajac make ziemniaczana. Mieszamy delikatnie i ukladamy na forme wysmarowana maslem, posypana maka ziemniaczana. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piecu. Podajemy do deseru miedzy posilkami. Przechowujemy pod szklem.


4. Budyn bez mleka (piersia od 9 m-ca, butelka od 9 m-ca)
Sklad: butelka soczku owocowego dla niemowlat, 1-2 lyzeczki maki ziemniaczanej, 1-2 lyzeczki kleiku kukurydzianego, lyzka wody.
Przepis: soczek wlewamy do garnka i gotujemy. Dodajemy make ziemniaczana wymieszana z woda. Gotujemy az zgestnieje. Mieszamy dokladnie z kleikiem. Podajemy na zimno.


5. Ciasto bananowe (piersia od 10 m-ca, butelka od 10 m-ca)
Sklad: kg bananow, szklanka platkow owsianych, kilka lyzeczek maki pszennej razowej, lyzka miodu, 4 lyzki ziaren slonecznika, 4 lyzki rodzynek, lyzka oleju.
Przepis: banany obieramy, odcinamy koncowki oraz rozcieramy drobno widelcem na talerzyku. Dodajac pozostale skladniki dokladnie mieszamy. Ukladamy na blaszce pokrytej olejem i otrebami. Pieczemy 30 min.
w temperaturze 150 stopni C.


6. Deser jablkowo-ryzowy z jogurtem naturalnym (piersia od 11 m-ca, butelka od 11 m-ca)
Sklad: 3 lyzeczki kleiku ryzowego, � sredniego jablka, 2 lyzki naturalnego jogurtu, lyzeczka cukru, 50ml wody.
Przepis: jablko myjemy, obieramy i scieramy na tarce. Nastepnie gotujemy wode z cukrem do ktorej dodajemy utarte jablko i kleik ryzowy – wszystko mieszajac. Podajemy na talerzyku z dodatkiem jogurtu.


7. Deser owocowy z jogurtem (piersia od 11 m-ca, butelka od 11 m-ca)
Sklad: � sredniego jablka, � sredniej gruszki, 2 sliwki, lyzka naturalnego jogurtu, 50 ml szklanki wody.
Przepis: owoce myjemy i obieramy ze skorki (sliwki nie wymagaja obierania). Kroimy je na niewielkie czastki i wrzucamy do wrzatku. Gotujemy pod przykryciem 10-15 min. Po ugotowaniu miksujemy. Podajemy z jogurtem.


8. Placuszki marchewkowo-owsiane (piersia od 12 m-ca, butelka od 12 m-ca)
Sklad: 3 marchewki, � szklanki platkow owsianych, zabek czosnku, cebula, sol ,pieprz, lyzeczka maki sojowej, � lyzeczki tymianku, lyzka oleju.
Przepis: marchewke, cebule , czosnek obieramy i scieramy na drobnej tarce. Dodajemy namoczone we wrzatku platki owsiane oraz przyprawy i olej. Wytwarzamy forme plackow i smazymy na patelni. W przygotowaniu mozna warzywa i przyprawy zastapic rodzynkami badz innymi suszonymi warzywami.


9. Nalesniki bezglutenowe (piersia od 12 m-ca, butelka od 12 m-ca)
Sklad: 200ml rozpuszczonego Nutramigenu, � szklanki maki kukurydzianej, sol, oliwa z oliwek do smazenia lub olej rzepakowy.
Przepis: dokladnie przygotowujemy ciasto (konsystencja gestej smietany). Smazymy male cienkie nalesniki na niewielkiej ilosci oleju. Nalesniki podajemy z owocami lub farszem miesnym. Do ciasta mozna dodac � rozmaconego jajka.

SOKI


1. Sok marchewkowo-jablkowy (piersia od 6 m-ca, butelka od 5 m-ca)
Sklad: srednia marchew, srednie jablko.
Przepis: marchew i jablko myjemy, obieramy i pluczemy. Scieramy na tarce. Wyciskamy sok na sitku pograzonym w szklance.


2. Kompot z jablek (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca)
Sklad: � sredniego jablka, 2 plaskie lyzeczki cukru, 100ml wody.
Przepis: jablko myjemy, obieramy i pluczemy. Wode gotujemy z cukrem i dodajemy podrobione jablko doprowadzajac do rozmiekniecia. Przecieramy przez sitko. Podajemy jako deser z biszkoptami lub jako napoj.


POTRAWY MLECZNE


3. 1. Kaszka kukurydziana na mleku modyfikowanym (butelka od 6 m-ca)
Sklad: mleko nastepne plynne 150g (np.Bebiko2, Nan2), 2 lyzeczki kaszki kukurydzianej, 1/5 szklanki wody (50g).
Przepis: kaszke pozostawiamy na godzine w zimnej wodzie aby nasiakla. Nastepnie gotujemy przez 25-30 min. Przygotowujemy porcje mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do ugotowanej kaszki dodajemy przygotowane mleko, mieszamy. Przed podaniem sprawdzamy temperature.


2. Kaszka ryzowa z mlekiem (butelka od 7 m-ca)
Sklad: 180 ml mleka modyfikowanego nastepnego w postaci plynnej, 5 lyzeczek kaszki ryzowej blyskawicznej.
Przepis: mleko przygotowujemy wedlug zalecen na opakowaniu. Po odmierzeniu kaszki ryzowej dodajemy do mleka i gotujemy. Ostudzone podajemy dziecku.


3. Kisiel mleczny (butelka od 7m-ca)
Sklad: 80 ml mleka nastepnego, 4g maczki ziemniaczanej, 1 zoltko.
Przepis: mleko nastepne przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. W czesci zimnego mleka rozmieszamy make ziemniaczana i zoltko. Wlewamy na pozostala ilosc wrzacego mleka, i ciagle mieszajac zagotowujemy. Kisiel mozemy podac polany sokiem owocowym lub owocami z cukrem podanymi obok kisielu.


4. Pasta z twarogu (butelka od 8 m-ca)
Sklad: 40g twarogu, 50ml mleka nastepnego.
Przepis: twarog roztarty na gladka mase polaczyc z cieplym mlekiem. Papka moze byc samodzielnym posilkiem lub jako dodatek do sniadania lub podwieczorku.


5. Kasza manna na mleku modyfikowanym (butelka od 10 m-ca)
Sklad: 7 miarek mleka nastepnego, 180 ml wody, 3 lyzeczki kaszy manny, 2 plaskie lyzeczki cukru.
Przepis: wode zagotowujemy a nastepnie ostudzamy. Do czesci wody dodajemy kasze i cukier, gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu kaszy. Pozostala ilosc wody sluzy do rozprowadzenia mleka. Laczymy z ugotowana kasza manna.


POTRAWY Z JAJKIEM


1. Kisiel mleczny z zoltkiem (butelka od 7m-ca)
Sklad: 20 g mleka nastepnego, 100 ml wody, lyzeczka maczki ziemniaczanej, � zoltka.
Przepis: wode zagotowujemy i po schlodzeniu rozprowadzamy mleko. W pozostalej ilosci wody rozprowadzamy maczke ziemniaczana i zoltko mieszajac starannie doprowadzamy do gotowania sie. Laczymy z rozprowadzonym mlekiem. Podajemy z sokiem owocowym.


2. Kleik ryzowy z zoltkiem i jablkiem (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca)
Sklad: 5-6 lyzek kleiku ryzowego lub kaszki, jablko, lyzeczka oliwy z oliwek, pol zoltka, 100ml wody.
Przepis: jablko myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Wkladamy do wrzacej wody i gotujemy. Nastepnie chlodzimy i dodajemy kleik ryzowy i � zoltka. Mieszamy i gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy oliwke lub maslo.


3. Lane kluski (butelka od 7 m-ca)
Sklad: 100g mleka modyfikowanego plynnego, 5g maki kukurydzianej, zoltko.
Przepis: mleko przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zoltko laczymy z maka i 2 lyzeczkami wody na jednolita mase , nastepnie wlewamy cieniutkim strumieniem na wrzace mleko, zagotowujemy. Kluseczki powinny byc bardzo miekkie.


4. Papka warzywna z zoltkiem (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca)
Sklad: � marchewki, 2 rozyczki kalafiora, � malego ziemniaka, lyzeczka masla, 100ml wody.
Przepis: warzywa myjemy, ziemniaka i marchewke obieramy i pluczemy. Wode gotujemy i wrzucamy warzywa doprowadzajac do miekkosci (ok. 20 min). Dodajemy ugotowane zoltko, maslo i wszystko miksujemy. Gotujemy i po schlodzeniu podajemy.


5. Zupa jarzynowa z zoltkiem (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca)
Sklad: � malej marchwi (30g) , � malego ziemniaka (20g), � korzenia pietruszki (20g), plaster malego selera (20g), lyzeczka masla, 2 plaskie lyzeczki kleiku ryzowego, � zoltka, 120 ml wody (uzupelniac w czasie gotowania).
Przepis: warzywa myjemy ,obieramy i pluczemy. Jajko sparzamy wrzatkiem, oddzielamy bialko od zoltka i dzielimy zoltko na dwie porcje. Warzywa kroimy, wkladamy do wrzacej wody i gotujemy na wolnym ogniu 20 min. Ugotowane warzywa przecieramy lub miksujemy. Dodajemy kleik ryzowy, maslo i zoltko, mieszamy i zagotowujemy. Przed podaniem sprawdzamy temperature.


6. Bukiet warzyw z jajkiem (piersia od 11 m-ca, butelka od 11 m-ca)
Sklad: 2-3 galazki kalafiora, maly ziemniak, � marchewki, jajko , 2 lyzeczki masla, � lyzeczki posiekanego szczypiorku.
Przepis: warzywa gotujemy w lekko osolonej wodzie. Jajko po sparzeniu roztrzepujemy widelcem. Na spodek wkladamy lyzeczke masla , wylewamy roztrzepane jajko i umieszczamy w rondelku z wrzaca woda do sciecia sie. Nastepnie podrobione warzywa i sciete jajko ukladamy na talerzyku z dodatkiem masla, posypane szczypiorkiem. Podajemy dziecku rozgniecione widelcem.


7. Jajecznica na parze ze szczypiorkiem (piersia od 11 m-ca, butelka od 11 m-ca)
Sklad: 1 jajo, 2 plaskie lyzki masla, lyzeczka posiekanego szczypiorku, lyzeczka mleka.
Przepis: szczypior myjemy i drobno kroimy, parzymy wrzatkiem przez 1 minute. Gotujemy wode w garnku. Spodeczek smarujemy maslem i wstawiamy do garnka z wrzatkiem. Na spodeczek wbijamy jajko i starannie mieszamy do sciecia sie bialka. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.


ZUPKI


1. Pierwsza zupka marchewkowa (piersia od 5 m-ca, butelka od 7 m-ca)
Sklad: � sredniej marchwi (60g), maly ziemniak (30g), lyzeczka oliwy lub swiezego masla, 2 plaskie lyzeczki kleiku ryzowego, 100 g wody .
1 porcja = 150 g
Przepis: warzywa myjemy, obieramy i pluczemy, a nastepnie kroimy drobno w kostke. Wkladamy do wrzacej wody i gotujemy pod przykryciem, najlepiej ok. 30 min. Miekkie ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko. Nastepnie laczymy z wywarem i kleikiem, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy oliwe i mieszamy.


2. Pierwsza zupka jarzynowa (piersia od 7 m-ca, butelka od 5 m-ca)
Sklad: � malej marchwi (40g), maly ziemniak (30g), � korzenia pietruszki (15g).
Przepis: warzywa myjemy, obieramy i pluczemy. Wkladamy do wrzacej wody i gotujemy na malym ogniu do miekkosci (20-30 min). Uzupelniamy woda podczas gotowania. Ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko, a nastepnie laczymy z wywarem i kleikiem ryzowym. Gotujemy calosc mieszajac dodajemy oliwe. Po schlodzeniu podajemy dziecku.



3. Zupa marchewkowa z mlekiem modyfikowanym (butelka od 5 m-ca)
Sklad: � malej marchwi (50g), sredni ziemniak (70g), lyzeczka kielku ryzowego, 60g mleka modyfikowanego nastepnego, 60 ml wody.
1 porcja = 180 g
Przepis: warzywa po umyciu i obraniu kroimy w drobna kostke. Wkladamy je do wrzatku i gotujemy ok. 20 min. Miekkie ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko, dodajemy kleik i zagotowujemy mieszajac. Przygotowujemy mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zmiksowane warzywa dokladnie mieszamy z mlekiem modyfikowanym i podgrzewamy zupe. Przed podaniem nalezy sprawdzic temperature.


4. Zupa jarzynowa z buraczkiem (piersia od 6 m-ca, butelka od 7 m-ca)
Sklad: � marchwi (30g), � ziemniaka (20g), � pietruszki (20g), � buraka (20g), lyzeczka swiezego masla , 2 plaskie lyzeczki kleiku ryzowego, 120 ml wody uzupelnianej podczas gotowania.
Przepis: warzywa myjemy, obieramy, pluczemy i kroimy. Nastepnie wkladamy do wrzacej wody do ugotowania ok. 20 min. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko , dodajemy kleik, mieszamy i doprowadzamy do gotowania. Nastepnie dodajemy maslo i studzimy.


5. Zupka jarzynowa z cielecina (piersia od 7 m-ca, butelka od 6 m-ca)
Sklad: 2 lyzki kleiku kukurydzianego, 20g cieleciny, 100g wody, 1/5 malej marchwi (20g), � malego ziemniaka (20g), � malej pietruszki (20g), brokuly (20g), seler (10g), lyzeczka oleju sojowego lub oliwy z oliwek.
Przepis: warzywa myjemy ,obieramy, pluczemy a nastepnie drobno kroimy. Wkladamy do wrzacej wody i gotujemy do miekkosci (20 min). Miksujemy. Osobno ugotowane mieso drobno siekamy. Nastepnie mieso, kleik z warzyw oraz oliwe dodajemy do wywaru z ugotowanego miesa. Mieszamy gotujac. Po ostygnieciu podajemy dziecku.


6. Zupa jarzynowa z cielecina i kleikiem (piersia od 7 m-ca, butelka od 6 m-ca)
Sklad: � malej marchwi, maly ziemniak, � pietruszki (20g), 2 lyzeczki kleiku ryzowego, lyzeczka masla, 120 ml wody, 20 g cieleciny.
Przepis: warzywa myjemy, obieramy i pluczemy. Cielecine czyscimy z blon i wkladamy do wrzacej wody , gotujemy do miekkosci. Osobno ugotowane warzywa dodajemy do kleiku i miesa. Wszystko miksujemy. Dodajemy maslo i ponownie gotujemy.


7. Zupa jarzynowa z kaszka kukurydziana i maslem (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca)
Sklad: � malej marchwi, maly ziemniak, � pietruszki, 2 lyzeczki kleiku ryzowego, lyzeczka masla, 120ml wody, 20g miesa cielecego.
Przepis: kaszke kukurydziana zalewamy chlodna przegotowana woda 30ml. Warzywa myjemy, obieramy i pluczemy i wkladamy do wrzacej wody. Dodajemy kaszke kukurydziana i lekko mieszajac gotujemy ok. 20 min. Po ugotowaniu miksujemy ,dodajemy maslo i ponownie zagotowujemy. Studzimy i podajemy dziecku.


8. Zupa jarzynowo-fasolowa (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca)
Sklad: � malej marchwi (20g), � malego ziemniaka (20g), � malej pietruszki (20g), 5 straczkow fasolki szparagowej, lyzeczka oleju slonecznikowego lub oliwy z oliwek, 2 plaskie lyzeczki kleiku ryzowego, 100-120 ml wody.
Przepis; warzywa myjemy, obieramy i pluczemy. Odcinamy koncowki fasolki i usuwamy wlokienka. Kroimy i wrzucamy do wrzacej wody gotujac do miekkosci (20 min). Ugotowane warzywa przecieramy przez sitko lub miksujemy. Dodajemy kleik ryzowy, oliwe i mieszamy doprowadzajac do zagotowania. Studzimy przed podaniem. Mozemy ewentualnie dodac 10 g ugotowanej , dobrze posiekanej piersi indyka, kurczaka lub cieleciny.


9. Zupa marchewkowo-ziemniaczana z zoltkiem (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca)
Sklad: � marchwi (60g), ziemniak (50g), lyzeczka posiekanego pora (70g), lyzeczka kleiku kukurydzianego, lyzeczka masla, 100ml wody, � zoltka.
Przepis: marchewke i ziemniaka myjemy, obieramy i pluczemy. Por po umyciu drobno kroimy. Do zagotowanej wody wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy okolo 20 min. Ugotowane jajko obieramy – oddzielajac bialko od zoltka. Zoltko dodajemy do zupy i dokladnie miksujemy. Pozniej dodajemy maslo i kleik, mieszamy i gotujemy. Po schlodzeniu podajemy dziecku.

10. Zupa z brokulow (piersia od 9 m-ca, butelka od 9 m-ca)
Sklad: 100ml wody, lyzka ugotowanych brokulow, lyzka nestle sinlac, lyzka ugotowanego zmielonego miesa.
Przepis: brokuly gotujemy do miekkosci. Nastepnie wkladamy do czystej wyparzonej miseczki i trzemy je na gladka mase. Dolewamy ostudzona wode w ktorej byly gotowane , wsypujemy nestle sinlac i mieszamy. Do zupki dokladamy ugotowane zmielone mieso.


11. Zupa wielowarzywna (piersia od 10 m-ca, butelka od 10 m-ca)
Sklad: 2 marchewki, pietruszka, � selera, � malego pora, galazka kalafiora, 1/8 glowki kapusty, 3 pomidory, 3 ziemniaki, 3 lyzki oleju ,sol, 3 lyzki soczewicy, pieprz, natka pietruszki, koperek, litr wody.
Przepis: warzywa myjemy, obieramy i pluczemy, drobno kroimy. Do garnka wlewamy olej i dodajemy pokrojone warzywa oraz niewielka ilosc wody. Dusimy 5 min. po czym dodajemy obrane ze skory pomidory, oplukana soczewice i wode. Gotujemy do miekkosci. Studzimy i podajemy dziecku.


12. Zupka jarzynowa z olejem sojowym (piersia od 12 m-ca, butelka od 10 m-ca)
Sklad: marchewka, kalafior, pietruszka, 5g ryzu lub kaszki kukurydzianej, 3g masla, lyzeczka cukru, 150ml wody.
Przepis: warzywa myjemy, pluczemy i trzemy na tarce lub drobno kroimy. Wkladamy do wrzatku i gotujemy pol godziny do miekkosci, a nastepnie odcedzamy. Wyplukany ryz dodajemy do wrzacego pozostalego wywaru i gotujemy 15-20 min. Warzywa przecieramy przez sitko ,laczymy z ugotowana kasza lub ryzem. Dodajemy olej sojowy ,cukier i zagotowujemy.


JARZYNKI


1. Papka z kalafiora lub brokul (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca)
Sklad: 6 lyzek kalafiora lub 2-3 galazki brokul, lyzka mleka modyfikowanego nastepnego, lyzeczka swiezego masla.
Przepis: warzywa myjemy ,pluczemy, wode gotujemy. Kalafior lub brokuly wrzucamy do wrzatku i gotujemy do miekkosci. Ugotowane warzywa odcedzamy, rozcieramy lub ugniatamy ,dodajemy mleko i maslo, podgrzewamy mieszajac. Papke podajemy z ugotowanym i drobno posiekanym chudym miesem (2 lyzeczki) .


2. Papka z ziemniakow (piersia od 10 m-ca, butelka od 10 m-ca)
Sklad: ziemniak sredniej wielkosci (80g), mleko modyfikowane nastepne, 5g masla.
Przepis: ziemniaki czyscimy, cienko obieramy, starannie pluczemy, wkladamy do wrzacej wody i gotujemy pod przykryciem do miekkosci. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, rozcieramy lub rozgniatamy dodajac mleko i maslo , podgrzewamy mieszajac. Papke podajemy z ugotowanym miesem lub pulpetem i jarzynka.


JARZYNKI Z MIESEM


1. Zupa jarzynowa z miesem bez rosolu (piersia od 7 m-ca, butelka od 6 m-ca)
Sklad: � pietruszki (25g), � marchwi (15g), ziemniak, lyzeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego, 2 plaskie lyzeczki kleiku ryzowego, 100 ml wody, chude mieso z piersi kurczaka lub indyka (20g).
Przepis: warzywa myjemy, obieramy, pluczemy, nastepnie wkladamy do wrzacej wody i gotujemy na wolnym ogniu do miekkosci. Miksujemy warzywa, pozniej mieszamy z kleikiem. Mieso gotujemy osobno przez ok. 20 min. Po ugotowaniu rozdrabniamy drobno siekajac nozem. Do zupy dodac posiekane mieso a po zagotowaniu dodajemy oliwe. Po wymieszaniu podajemy dziecku.


2. Jarzynka kalafiorowa z miesem na rosole (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca)
Sklad: � marchewki (25g), � malego ziemniaka, � pietruszki (9g), � malego pora (9g), 2 galazki kalafiora (20g), lyzeczka oleju slonecznikowego lub oliwy z oliwek, lyzeczka platkow ryzowych, 120ml wody ktora uzupelniamy w trakcie gotowania, 20g cieleciny lub miesa z drobiu.
Przepis: warzywa myjemy, obieramy i pluczemy, mieso pluczemy. Warzywa i mieso kroimy, wkladamy do wrzacej wody i gotujemy przez ok. 15 minut. Dodajemy platki ryzowe lub kasze kukurydziana. Gotujemy na malym ogniu az do miekkosci jeszcze przez ok. 20 min. Ugotowane warzywa, mieso i ryz miksujemy. Zmiksowana zupe zagotowujemy. Dodajemy oliwe lub olej. Mieszamy , sprawdzamy temperature i podajemy dziecku.


3. Papka warzywna z kurczeciem (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca)
Sklad: � marchewki, � ziemniaka, 2 rozyczki brokul, lyzeczka oleju sojowego, 20g surowego miesa, 100 ml wody.
Przepis: warzywa myjemy, marchew i ziemniaki obieramy, pluczemy. Kroimy je na drobno i wrzucamy do zagotowanej wody. Gotujemy do miekkosci ok. 20 min. Na koniec gotowania wrzucamy brokuly. Ostatecznie miksujemy i dodajemy olej, ponownie doprowadzamy do zagotowania. Po ostudzeniu podajemy lyzeczka.


OBIADKI


1. Mieso z kurczat z jablkiem (piersia od 7 m-ca, butelka od 6 m-ca)
Sklad: srednie jablko (80g), lyzeczka kleiku ryzowego, 25 g piersi z kurczaka, lyzeczka swiezego masla , 60-70 ml wody,
Przepis: jablko pluczemy, obieramy po usunieciu gniazda nasiennego kroimy na cwiartki. Do zagotowanej wody wkladamy jablko doprowadzajac do rozgotowania. Przecieramy jablko przez sitko. Mieso gotujemy osobno, a nastepnie drobno siekamy i mieszamy z musem jablkowym. Wszystko mieszamy z kleikiem ryzowym. Dodajemy maslo i doprowadzamy do zagotowania. Po schlodzeniu podajemy dziecku lyzeczka.


2. Przecier ryzowo-miesny z jablkiem (piersia od 7 m-ca, butelka od 6 m-ca)
Sklad: srednie jablko, lyzeczka masla, 3 lyzeczki kleiku ryzowego, 15g piersi z kurczaka, 20 ml wody
Przepis: jablko obieramy pozostawiajac miazsz. Wkladamy do wrzatku az do rozgotowania. W tym czasie przygotowujemy mieso , po ugotowaniu drobno siekamy. Do rozgotowanego jablka dodajemy mieso, kleik ryzowy i maslo. Wszystko mieszamy i gotujemy. Dodajemy wode do uzyskania odpowiedniej konsystencji.


3. Pulpety z cieleciny i kaszki manny (piersia od 10 m-ca, butelka od 10 m-ca)
Sklad: � malej marchwi (25g), � pietruszki (25g), � lyzeczki pokrojonego w kostke selera, 4 lyzeczki surowej mielonej cieleciny, 2 lyzeczki kaszy manny (10g), pol lyzeczki zielonej pietruszki ,1/2 surowego zoltka, 150ml wody.
Przepis: mielimy cielecine i dodajemy zoltko oraz drobno posiekana pietruszke wraz z kasza manna. Po dokladnym wymieszaniu formujemy kotlety (3-4 sztuki). Warzywa po umyciu, obraniu i plukaniu kroimy w drobna kostke i wrzucamy do wrzacej wody doprowadzajac do zagotowania. Nastepnie wkladamy kotleciki i gotujemy pod przykryciem ok. 25-30 min.


4. Kotlecik z groszkiem (piersia od 12 m-ca, butelka od 12 m-ca)
Sklad: 70g piersi z kurczaka, plaster zoltego sera, 1 lyzka mrozonego zielonego groszku, lyzeczka bulki tartej, lyzeczka zielonej siekanej pietruszki, � lyzeczka oliwy.
Przepis: piers z kurczaka myjemy, tniemy na drobne fragmenty i miksujemy. Groszek gotujemy i mieszamy z miesem, dodajemy pietruszki, lyzeczke bulki tartej i niewielka ilosc wody. Dodajemy przyprawy do smaku. Po wymieszaniu formujemy 2 kotleciki. Ukladamy na folii wymoszczonej maslem, ukladamy jeden na drugim, pomiedzy wkladajac plasterek sera, przykrywamy plasterkiem sera i polewamy oliwa. Zawijamy w folie i wstawiamy do piekarnika na 15 min.


[link widoczny po zalogowaniu]

[link widoczny po zalogowaniu]

[link widoczny po zalogowaniu]

[link widoczny po zalogowaniu]

[link widoczny po zalogowaniu]

ania84 (offline)

18-01-2011 13:11:42

Fajnie że ktoś o tym pomyślał smiling smiley))


[link widoczny po zalogowaniu]

maxim16 (offline)

08-03-2011 09:10:32

Łomianki / Warszawa
[link widoczny po zalogowaniu] fajna stronka z przepisami smiling smiley


Gabrysia urodzona 7.09.2010 o godzinie 16:05, waga 4220g, wzrost 57 cm.
Antosia urodzona 3.07.2012 o godzinie 1:14, waga 3695g, wzrost 53 cm.

aster (offline)

20-05-2011 12:24:39

Lębork
Zielona zupka (po 6. miesiącu)
→ bez mleka, jajek, glutenu
Składniki:
- 2 małe ziemniaki
- kilka różyczek brokułów
- 150 ml wywaru z włoszczyzny
- 150 ml mleka dla alergików (np. Nutramigen)
Ziemniaki obierz, pokrój, ugotuj. Brokuły ugotuj w wywarze, odłóż dwie różyczki do dekoracji, resztę zmiksuj z ziemniakami. Dodaj mleko i rozcieńcz zupkę wywarem.
rada: Możesz dodać każde mleko, które pije twoje dziecko.


Budyń bez mleka (po 6. miesiącu)
→ bez mleka, jajek, glutenu
Składniki:
- 150 ml soku dla niemowląt, np. morelowo-dyniowego
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1–2 łyżki Nestlé Sinlac
- 2 łyżki wody
Sok zagotuj, dodaj mąkę połączoną z wodą. Mieszaj do zagotowania. Po 15 minutach wymieszaj z Nestlé Sinlac.
rada: Budyń podawaj na zimno, polany mieszanką bezmleczną.



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-05-20 12:25 przez aster.

aster (offline)

20-05-2011 12:27:08

Lębork
A TO JUŻ DLA STARSZYCH


Jabłka faszerowane (od 15. miesiąca)
→ bez mleka, jajek, glutenu
Składniki:
- 2 szare renety
- 4 suszone morele
- 15 dkg piersi z indyka
- plasterek szynki
- mały kawałek selera
- łyżka oleju
- szczypta imbiru, gałki muszkatołowej
Mięso pokrój w kosteczkę, wymieszaj z przyprawami i olejem. Wstaw na godzinę do lodówki. Szynkę, seler, sparzone i namoczone morele pokrój w kostkę, wymieszaj z indykiem. Jabłka umyj, wydrąż, zanurz na chwilę we wrzątku. Napełnij farszem, przykryj ściętymi czapeczkami. Piecz godzinę.
rada: Upieczone jabłka najlepiej smakują z ryżem.

Sałatka z kurczakiem (od 18. miesiąca)
→ bez mleka, jajek, glutenu
Składniki:
- pół szklanki mrożonego groszku
- szklanka ryżu
- 3 łyżki rodzynek
- ćwierć pieczonego kurczaka (bez skóry)
- pomarańcza
- łyżka koperku
- pół łyżki oleju
- sól morska
- łyżeczka cukru
- łyżka soku z cytryny
Ryż ugotuj, mięso pokrój w kosteczkę. Rodzynki umyj, zalej gorącą wodą na 10 minut. Groszek ugotuj, odsącz. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki, pokrój. Do soku, który wypłynie, dodaj olej, sok z cytryny, cukier, sól do smaku i wymieszaj. Wszystkie składniki delikatnie połącz, polej sosem i posyp koperkiem.
rada: Sałatkę zrób na dwie godziny przed podaniem


Deser z owocami (po 2. roku życia)
→ bez jajek
Składniki:
- paczka śliwek mrożonych
- gruszka
- jabłko
- pół kostki masła
- pół szklanki cukru pudru
- 12 łyżek mąki orkiszowej
- wanilia
Śliwki umyj. Gruszkę i jabłko obierz, pokrój w plasterki. Owoce wymieszaj, ułóż w żaroodpornym naczyniu. Masło, cukier i mąkę posiekaj, dodaj wanilię, pokrusz, by powstały grudki. Posyp nimi owoce, piecz w 180°C na złoto.
rada: Podawaj na ciepło.



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-05-20 12:33 przez aster.

aster (offline)

20-05-2011 12:29:23

Lębork
Deser owocowy

Składniki:
- 10 dag suszonych moreli lub śliwek

Sposób przygotowania:
Morele (ewentualnie śliwki) umyj, zalej niewielką ilością wody. Odstaw na godzinę, dwie, żeby rozmokły, a następnie ugotuj w tej samej wodzie. Gdy wystygną, zmiksuj je lub przetrzyj przez sitko. Żeby złagodzić smak, możesz domieszać do purée trochę kleiku ryżowego.

SMACZNEGO!



Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-05-20 12:33 przez aster.

justynazg (offline)

04-02-2013 10:57:42

Zielona Góra
Ja osobiście polecam warzywka gotowane na parze.
Do garnka wlewam wodę, na garnek nasadzam durszlak i kładę na nim:
-marchewkę
-ziemniaczka
-brokuł
-kurczaczka (po 5 miesiącu)
Wszystko przykrywam pokrywką.
Czekam aż wszystko będzie miękkie, wrzucam do miksera, dodaję masełka troszkę (albo olej Golden Drop) i wodę i miksuję.
Naprawdę smak jest i moja Laura się wprost zajada. A poza tym gotując na parze więcej witaminek zostaje.
Na początku dodawałam troszkę jabłuszka, żeby danie było słodsze, ale zrezygnowałam z tego, żeby za bardzo nie przyzwyczajać do słodkiego smaku i jabłuszko podaję starte na plastikowej tarce, lub zmiksowane, jako pyszny deserek.
Chcesz pisać na naszym forum? Załóż konto w 3 minuty i dołącz do nas już dziś!.

Kliknij żeby zalogować

Forum eBobas.pl - Statystyki

Globalne
Wątki: 6014, Posty: 1548500, Użytkownicy: 73666.
Ostatnio dołączył/a Justys80.

Statystyki tego forum
Wątki: 128, Posty: 2365.