lotopalanka (offline) |
14-01-2011 23:17:46 |
szczecin |
Postanowiłam załączyc kilka przepisów jakie znalazłam w necie na domowe papu dla naszych bobasków Słoiczki jednak sa drogie, a nasze dzieci nie zawsze chcą jeśc te przepyszne papeczki
Ponizsze przepisy sa autorstwa PauliC. Warte sprobowania. DANIA OD 5 M-CA(BUTLA) LUB OD 7 M-CA(PIERS) Zupki robi sie bardzo podobnie. Generalnie ugotowac wszystko, zmiksowac razem, do cieplego dodac tluszcz(maslo, oliwe lub olej sojowy), dodac kleik(ryzowy lub kukurydziany) i wymieszac, przelozyc do sloiczkow. 1.MARCHEWKA - marchew (kilka malych lub 2-3 srednie) - kleik ryzowy -1 lyzeczka oliwy z oliwek lub masla -woda Ugotowac obrana marchew w niewielkiej ilosci wody, zmiksowac lub przetrzec przez sitko. Dodac kleik(tyle by uzyskac pozadana konsystencje), wymieszac, podgrzac i dodac maslo lub oliwe. 2.BROKULY -kilka rozyczek brokula -woda - kleik ryzowy Ugotowac brokuly do miekkosci, zmiksowac(mozna dodac wode z gotowania) i dodac kleik ryzowy. 3 ZUPKA JARZYNOWA 1 (podstawa) -ziemniak -marchewka - pietruszka(kawaleczek) - por -seler(ostroznie- moze uczulac) -maslo lub oliwa z oliwek -kleik ryzowy lub kukurydziany Ugotowac wyszorowany ziemniak w lupince, a osobno ugotowac marchew, por wraz z selerem i pietruszka. Zmiksowac jarzyny wraz z woda z gotowania i obranym ziemniakiem, w razie potrzeby zagescic kleikiem(niekoniecznie) dodac oliwe lub maslo i podgrzac mieszajac by skladniki dobrze sie polaczyly. 4.ZUPA ZIEMNIACZANKA - 2 ziemniaki -2 szklanki wywaru z warzyw(por, marchew, pietruszka, seler) Obrac ziemniaki, pokroic w kostke i ugotowac w wywarze z jarzyn. Zmiksowac. 5.ZUPA BROKULOWA -1 marchewka -100gram brokula - 1 lyzeczka oliwy - 1 lyzeczka kaszki ryzowej Ugotowac marchew marchew i brokula(osobno z dodatkiem oliwy) zmiksowac, dodac kaszke, wymieszac. 6.MUS JABLKOWY - 1 duze slodko-kwasne jablko - sok jablkowy klarowny - kleik ryzowy Jablko obrac, pokroic w kawaleczki, ugotowac w niewielkiej ilosci wody by zmiekly, zmiksowac, dodac kleik ryzowy i sok klarowny do smaku. 7.ZUPKA JARZYNOWA Z BURACZKIEM -1/2 buraka -marchewka -1/2 ziemniaka -1/4 pietruszki - 1lyzeczka masla(lub oliwa z oliwek) - 2 lyzeczki kleiku ryzowego Ugotowac warzywa, zmiksowac z dodatkiem wywaru z gotowania (ale nie z ziemniaka), podgrzac i dodac tluszcz. Jesli trzeba dodac kleik dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. 8.ZUPA JARZYNOWA Z KALAFIOREM I BROKULEM - marchew - kalafior - brokul - oliwa z oliwek - kleik ryzowy Gotujemy marchew, brokula i kalafior. Miksujemy wraz z woda z gotowania, dodajemy oliwe i w razie potrzeby zageszczamy kleikiem ryzowym. 9)ZUPKA Z CUKINII Ugotowalam na maselku 5 marchewek,1 ziemniaczka i pod koniec gotowania dodalam kilka plasterkow cukinii.Na koniec kasze jaglana i na malym ogniu gotowalam Az napecznieje.W innym garneczku gotowalam piers z indyka (kawaleczek) razem z natka selera i pietruszki oraz porem.Nastepnie zmielilam warzywka i wlozylam do sloiczko czesc zupki a do pozostalej czesci dodalam miesko i zmiksowalam i tym sposobem mialam 2 rodzaje zupek za jedzym razem,miesna i bezmiesna Cukinia jest polecana od 5 miesiaca,bardzo zdrowa i smaczna,nadaje slodkawego smaku. DANIA OD 6 M-CA(BUTLA) LUB OD 8 M-CA(PIERS) Wprowadzamy dodatek miesa bez wywaru(indyk, krolik, kurczak, jagniecina, ewentualnie cielecina) 1.ZUPKA Z MIESEM BEZ WYWARU -100 gram kurczaka lub indyka -1 marchewka - 1 galazka selera naciowego - 2 galazki natki pietruszki -2 szklanki wody Ugotowac osobno mieso, a osobno warzywa(poza natka). Zmiksowac razem z natka pietruszki i woda z gotowania warzyw. 2.ZUPKA Z KURCZAKIEM -marchew - ziemniak -mieso z piersi kurczaka - seler -pietruszka - oliwa Ugotowac osobno mieso, a osobno warzywa. Zmiksowac z dodatkiem wody z gotowania warzyw. Podgrzac i dodac odrobine oliwy. Wymieszac. 3.ZUPKA Z KROLIKIEM - marchew - ziemniak - por - mieso z krolika(ok. 100 gram) - kleik ryzowy - olej sojowy - pietruszka Ugotowac osobno mieso i warzywa. Zmiksowac wraz z wywarem z jarzyn, podgrzac i dodac olej, wymieszac z kleikiem az do otrzymania pozadanej konsystencji. 4.INDYK W JARZYNACH -marchew -ziemniak -mieso z piersi indyka(100 gram) - groszek zielony -olej sojowy - por - kleik ryzowy lub kukurydziany Ugotowac osobno warzywa, a osobno mieso. Zmiksowac z dodatkiem wywaru jarzynowego, podgrzac, dodac olej, wymieszac, dodac kleik i ponownie wymieszac. 5.KURCZAK Z JABLKAMI - marchew (350 gram) -mieso z kurczaka(100gram) - swieza kukurydza ugotowana do miekkosci lub mrozona i ugotowana (200gram) - maslo 1 lyzeczka -kleik ryzowy zaleznie od konsystencji(ok.2,5 lyzki) -sok jablkowy przecierowy lub zrobiony wlasnorecznie z kwaskowych jablek(do smaku- probowac!) Ugotowac osobno marchew, osobno kurczaka. Zmiksowac razem z kukurydza. Podgrzac i dodac maslo. Wymieszac tak by sie rozpuscilo. Dodac sok jablkowy do smaku. Dodac kleik wedlug potrzeby. Jesli za geste mozna dodac nieco wody. 6.JAGNIECINA Z KASZA -marchew(300 gram) -ziemniak (1 niewielki) - mieso jagniece(ok.150gram) - por (kawaleczek bialej czesci) - groszek zielony swiezy lub mrozony (2 lyzki) - pietruszka(1/4 z ilosci marchwi) - kasza jaglana( 2 lyzki) - olej sojowy (1 lyzeczka) - kleik kukurydziany( 2lyzeczki) - sok jablkowy do smaku Ugotowac osobno marchew, osobno ziemniak w lupinie(wyszorowany), osobno por z pietruszka i zielonym groszkiem(groszek dodac pod koniec gotowania gdy pietruszka bedzie juz miekka), a osobno mieso. Ugotowac kasze jaglana Zmiksowac warzywa z miesem i kasza. Podgrzac, dodac olej i doprawic sokiem jablkowym do smaku. Jesli za geste dodac wody. 7.INDYK KALAREPKA - marchew 250 gram - mieso z piersi indyka 100gram -kalarepka 200 gram - olej sojowy lub oliwa z oliwek - kleik ryzowy Ugotowac osobno marchew, kalarepke, osobno mieso. Zmiksowac razem, podgrzac i dodac tluszcz. Zagescic kleikiem ryzowym lub kukurydzianym. DANIA OD 7 M-CA ZYCIA DO DIETY DZIECKA MOZNA WPROWADZIC WYWAR Z MIESA, ½ ZOLTKA CO DRUGI DZIEN MOZNA ZAMIENNIE Z MIESEM LUB DODAC DO ZUPKI, A TAKZE GRUSZKI I MORELE Pod koniec 7 m-ca nie miksujemy juz wszystkiego na jednolita papke, ale rozgniatamy widelcem, lub drobniutko siekamy tak by pobudzic nauke zucia i gryzienia(nawet jesli dziecko nie ma jeszcze zebow). W przypadku gdy maluch ma problemy i krztusi sie, ponawiamy probe za kilka dni. 1.ROSOLEK Z KURCZAKA Z RYZEM - marchew 1 duza - kawaleczek kurczaka ok.100 gr - ugotowany ryz 1 lyzka - olej sojowy1 lyzeczka -por, seler, pietruszka po niewielkim kawaleczku - natka pietruszki do smaku Ugotowac jarzynki wraz z miesem(poza natka pietruszki), zmiksowac calosc wraz z woda z gotowania i ryzem(pod koniec 7 m-ca nie miksujemy ryzu by uczyc dziecko gryzienia), dodajemy olej i drobniutko posiekana natke pietruszki. 2.ROSOLEK Z INDYKA Z KASZKA KUKURYDZIANA - marchew 1 duza - kawaleczek indyka ok. 100 gr - kaszka kukurydziana 1 lyzka - roza brokula - cebula ¼ malej - pietruszka kawaleczek - olej sojowy - natka pietruszki do smaku Ugotowac mieso( w polowie gotowania dodac jarzyny, czyli marchew, pietruszke, cebulke, a na koncu brokula). Jesli kaszka kukurydziana nie jest ekspresowa to wsypac 1 lyzke do wody z gotowania(jarzyny i mieso odcedzic) i ugotowac kaszke do miekkosci. Zmiksowac mieso z warzywami dodajac wode, olej, a na koncu kaszke, doprawic posiekana natka pietruszki. 3. ROSOLEK Z CIELECINA I RYZEM - marchew 1 duza - kawalek cieleciny(od szynki) ok. 90 gram - ugotowany ryz 1 lyzka - brokul roza - cebula ¼ - seler kawaleczek - pietruszka 1 cala niewielka - olej 1 lyzeczka - natka pietruszki do smaku Ugotowac jarzyny wraz z miesem, najpierw mieso, gdy zmieknie dodawac kolejno marchew marchew z pietruszka, selerem, nastepnie cebule, a na koncu brokul. Zmiksowac razem z woda z gotowania. Dodac ryz, olej i posiekana natke pietruszki. 4. ZUPA POMIDOROWA Z RYZEM(pomidory moga uczulac) - marchew 1 szt. - kurczak ok. 100 gr - ryz 1 lyzka ugotowanego - por kawaleczek - pietruszka ½ - olej 1 lyzeczka - natka pietruszki do smaku - koncentrat pomidorowy 1 lyzeczka Ugotowac rosolek z kurczaka, marchewki, pietruszki, pora. Do goracego dodac koncentrat pomidorowy i zagotowac. Zmiksowac razem, dodac ryz, olej i posiekana natke pietruszki. 5. POTRAWKA Z INDYKIEM - marchew 1 szt. - ziemniak 1 niewielki - filet z indyka ok. 100 gram - brukselka 3- 4 sztuki - kaszka kukurydziana 1 lyzka - olej 1 lyzeczka Ugotowac rosolek z indyka, marchwi oraz brukselki, dodac ugotowanego w lupince i obranego ziemniaka. Zmiksowac razem. Mozna tez wyjac miesko i drobniutko posiekac. Ugotowac kaszke kukurydziana lub dodac do goracej zupki (jesli ekspresowa), dodac olej i wymieszac. 6. POTRAWA Z INDYKIEM I POMIDORAMI - pomidor sparzony, obrany, bez pestek - filet z indyka ok. 100 gram - marchew 1 duza - por, seler po kawaleczku - pietruszka ½ - olej sojowy - kleik ryzowy Ugotowac indyka do miekkosci, dodac marchew, por, seler, pietruszke(pod koniec gotowania), a na koncu pomidora. Zmiksowac razem, dodac olej i kleik ryzowy. 7. DESER JABLKOWO-GRUSZKOWY - 1 duze jablko - 1 gruszka - sok gruszkowy do smaku - kleik ryzowy lub kukurydziany Owoce umyc, obrac, wykroic gniazda nasienne. Pokroic w kawalki i poddusic ok. 5 minut z dodatkiem niewielkiej ilosci wody. Zmiksowac wraz z kleikiem ryzowym i sokiem gruszkowym. Z biegiem czasu wystarczy rozgniesc owoce widelcem by przyzwyczajac dziecko do zucia. 8. DESER JABLKO-MORELA - 1 duze jablko - 2 morele - sok jablkowy do smaku - kleik kukurydziany Morele sparzyc i obrac ze skorki, jablko obrac. Pokroic owoce na kawalki i poddusic z dodatkiem niewielkiej ilosci wody przez ok. 5 minut. Zmiksowac i dodac sok jablkowy do smaku, jesli trzeba zagescic kleikiem. 9. DESER GRUSZKOWY - 2 gruszki - sok gruszkowy klarowny - kleik ryzowy lub kukurydziany Gruszki obrac, wykroic gniazda nasienne, podgotowac z niewielka iloscia wody przez kilka minut. Zmiksowac lub rozgniesc widelcem, dodac sok do smaku i kleik w razie potrzeby. 10. KISIEL OWOCOWY Z SOCZKU - ½ butelki soczku - 1lyzeczka maki ziemniaczanej - 50-60 ml wody - ewentualnie odrobina cukru Zagotowac wode z ewentualnym dodatkiem cukru, w chlodnym soczku rozmieszac make ziemniaczana i wlac do gotujacej sie wody. 11. DESER BANANOWO- JABLKOWY - 1 banan - 1 jablko Owoce obrac, pokroic na kawalki, chwilke podgotowac(max 5 minut) z dodatkiem wody. Zmiksowac. 12. ZUPKA NA ROSOLE - ¼ marchwi - ½ malego ziemniaka - 2 roze kalafiora - ¼ pietruszki - ¼ pora - 1 lyzeczka oliwy lub oleju slonecznikowego - 1lyzeczka platkow ryzowych - mieso drobiowe(kurczak, indyk) ok. 100 gram Gotujemy mieso z jarzynami, dodajemy platki ryzowe lub kaszke kukurydziana i gotujemy ok. 20 minut do miekkosci. Mieso siekamy, jarzyny rozgniatamy widelcem. Do goracego dodajemy olej. DANIA Z GLUTENEM OD 10 MIESIACA 1.DANIE INDYK Z KASZA - 2 marchewki - 100 gram indyka - kawalek pora - spora rozyczka brokula - 2 srednie ziemniaki - kilka straczkow fasolki szparagowej - 1 pietruszka - 1 lyzka koncentratu pomidorowego - 1 lyzka oleju sojowego - kasza jeczmienna ugotowana osobno(zawiera gluten) Ugotowac zupke z podanych skladnikow, a osobno kasze. Zmiksowac warzywa poza marchewka i indykiem, ktore rozgniesc widelcem, a miesko rozdrobnic na wlokienka(jezeli maluch chce jesc niejednolita konsystencje), dodac ugotowana kasze w ilosci wedle uznania i wymieszac. 2.KURCZAK Z RYZEM I WARZYWAMI - 2 marchewki - 100 gram kurczaka - 2 ziemniaki(srednie) - natka pietruszki - kilka straczkow fasolki szparagowej - mala cebulka - koncentrat pomidorowy(1 lyzeczka) - 1-2 pieczarki(mozna nie dodawac) - ugotowany ryz Ugotowac warzywa, miesko (i pieczarki) z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Zmiksowac lub rozgniesc widelcem. Polac gotowym sosem ugotowany wczesniej ryz. 3.KURCZAK W POTRAWCE - 3 marchewki srednie - kawalek pora - 100 gram kurczaka - 2 lyzki zielonego groszku - 1 kalarepka(obrana) - 1 pietruszka - natka pietruszki do smaku - 1 lyzka oleju - ugotowany ryz - do zageszczenia mozna uzyc kaszki pszennej(np. 8 zboz Nestle) Ugotowac jarzyny, zmiksowac lub rozgniesc widelcem, dodac posiekana natke pietruszki i wymieszac z ryzem. 4.KRUPNIK NA CIELECINIE - 2 marchewki - 1 spory ziemniak - 100 gram cieleciny - kawalek pora i selera - 1 pietruszka - olej sojowy - mala cebulka - koperek (moze byc suszony) - natka pietruszki posiekana - kasza jeczmienna(ilosc wedle uznania) - kaszka pszenna (ewentualnie do zageszczenia) Ugotowac zupe na miesie i warzywach, zmiksowac lub rozgniesc. Mozna zasypac kasza podczas gotowania, albo ugotowac kasze osobno i dodac do gotowej zupki. Do smaku posypac koperkiem koperkiem natka pietruszki. 5.ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM - 2 marchewki - 100 gram indyka - 1 pietruszka - 1 lyzka koncentratu pomidorowego - niewielka cebulka - niewielka roza brokula - 1 lyzka oleju - natka pietruszki do smaku - makaron w ksztalcie malutkich gwiazdek lub zacierka(do kupienia w kazdym markecie) Ugotowac warzywa na miesie, zmiksowac lub rozgniesc, posypac natka pietruszki, dodac ugotowany drobny makaron w ilosci wedle uznania. 6.INDYK Z MAKARONEM - 2 marchewki - 100 gram indyka - 2 niewielkie ziemniaki - 1 lyzka koncentratu pomidorowego - kawalek selera - niewielka cebula - maslo (1 lyzeczka) - makaron gwiazdki lub zacierka Ugotowac warzywa, zmiksowac, dodac makaron(ugotowany). 7.WARZYWA ZE SCHABEM - 3 marchewki - 1 pietruszka - 100 gram schabu - 2 lyzki zielonego groszku - 2 ziemniaki - 1 lyzka oleju - makaron gwiazdki lub zacierka Ugotowac zupke i zmiksowac lub rozgniesc widelcem. Dodac makaron i gotowe. 8.ZUPA JARZYNOWA Z MAKARONEM - 2 marchewki - 1 ziemniak - 100 gram kurczaka - 2 lyzki zielonego groszku - makaron w ksztalcie gwiazdek lub zacierka - olej Postepowanie jak wyzej 9.JARZYNY Z SZYNKA I MAKARONEM - 2 marchewki - koncentrat pomidorowy(1lyzeczka) - 2 lyzki kukurydzy - 1 mala cebula - 80 gram niepeklowanej(!) szynki drobiowej lub wieprzowej - makaron gwiazdki lub zacierka - olej Ugotowac zupke, zmiksowac lub rozgniesc widelcem, dodac ugotowany makaron i pokrojona w kosteczke szynke. Wielkosc listkow szynki wedle uznania dziecka. Jesli szynka zawiera skorke nalezy ja usunac. [link widoczny po zalogowaniu] [link widoczny po zalogowaniu] [link widoczny po zalogowaniu] [link widoczny po zalogowaniu] [link widoczny po zalogowaniu] |
lotopalanka (offline) |
14-01-2011 23:18:33 |
szczecin |
PRZECIERY OWOCOWE
1. 1. Kisiel zurawinowy (piersia od 7 m-ca, butelka od 5 m-ca) Sklad: 100 g zurawin, 20 g cukru, 10 g maki ziemniaczanej, 200 ml wody. Przepis : zurawiny po umyciu rozgniatamy i wrzucamy do gotujacej sie wody wraz z cukrem. Po krotkim czasie gotowania przecieramy przez plastikowe sitko. Make ziemniaczana rozprowadzamy w niewielkiej ilosci zimnej wody. Powoli mieszajac wlewamy do gotujacej sie wody. Gotujemy. 2. Przecier z malin (piersia od 6 m-ca, butelka od 5 m-ca) Sklad : � szklanki malin, 2 lyzki kleiku ryzowego Przepis: miekkie dojrzale owoce pluczemy wrzatkiem. Przecieramy maliny i dodajemy kleik ryzowy delikatnie mieszajac. 1. 3. Przecier z czarnych jagod (piersia od 6 m-ca, butelka od 7 m-ca) Sklad: 200 g czarnych jagod, 3-4 lyzeczki przegotowanej wody (20ml). Przepis: jagody myjemy ,pluczemy nastepnie sparzamy wrzatkiem. Owoce scieramy na miazge, dodajemy wode, mieszamy i przecieramy przez sito. 2. 4. Przecier z jablek (piersia od 7 m-ca, butelka od 6 m-ca) Sklad: 100 g jablek (slodkie i soczyste) , � lyzeczki cukru, 2 lyzeczki wody. Przepis: jablka myjemy i obieramy oraz scieramy na tarce. Mieszamy z przegotowana woda oraz cukrem. Jest to wspaniale danie deserowe. 5. Puree z jablka i gruszki (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca) Sklad: 1/3 jablka, � miekkiej gruszki, 2 lyzki przegotowanej wody. Przepis: owoce pluczemy, obieramy ze skorki, kroimy na cienkie plasterki. Wkladamy do rondelka i dusimy na wolnym ogniu w 2 lyzkach wody przez 10 min. Po rozgotowaniu owoce rozcieramy i miksujemy. Wspaniale jako deser – dodatek do biszkopta lub kaszy manny. DESERY 1. Deser morelowo-jablkowy (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca) Sklad: srednie jablko (80g), morela (50g), 1 plaska lyzeczka maki ziemniaczanej , woda (50g). Przepis: jablko myjemy, obieramy i kroimy w cwiartki usuwajac gniazda nasienne. Morele obieramy i usuwamy pestke. Po zagotowaniu wody wrzucamy owoce i gotujemy do miekkosci. Ugotowane owoce miksujemy dodajac maki ziemniaczanej (wczesniej rozprowadzonej w wodzie). Po rozmieszaniu gotujemy. Studzimy i dajemy dziecku. 2. Kisiel z wisni (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca) Sklad: � szklanka wisni, 2 plaskie lyzeczki maki ziemniaczanej, 2 lyzeczki cukru, 50ml wody, 50ml mleka nastepnego. Przepis: wisnie myjemy, pluczemy , usuwamy pestki , a nastepnie wkladamy do wrzatku , dodajemy cukier i przecieramy przez sitko. Po przygotowaniu maki ziemniaczanej w 2 ml zimnej wody wlewamy na wrzacy przecier owocowy. Ciagle mieszamy doprowadzajac do wrzenia. Po ostudzeniu podajemy polanym mlekiem nastepnym przygotowanym zgodnie z opisem na opakowaniu. 3. Biszkopt bezglutenowy (piersia od 9 m-ca, butelka od 9 m-ca) Sklad: 4 jaja, szklanka cukru pudru (120g), 1/3 szklanki maki ziemniaczanej (60g). Przepis: jaja ubijamy dokladnie z cukrem pudrem, dodajac make ziemniaczana. Mieszamy delikatnie i ukladamy na forme wysmarowana maslem, posypana maka ziemniaczana. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piecu. Podajemy do deseru miedzy posilkami. Przechowujemy pod szklem. 4. Budyn bez mleka (piersia od 9 m-ca, butelka od 9 m-ca) Sklad: butelka soczku owocowego dla niemowlat, 1-2 lyzeczki maki ziemniaczanej, 1-2 lyzeczki kleiku kukurydzianego, lyzka wody. Przepis: soczek wlewamy do garnka i gotujemy. Dodajemy make ziemniaczana wymieszana z woda. Gotujemy az zgestnieje. Mieszamy dokladnie z kleikiem. Podajemy na zimno. 5. Ciasto bananowe (piersia od 10 m-ca, butelka od 10 m-ca) Sklad: kg bananow, szklanka platkow owsianych, kilka lyzeczek maki pszennej razowej, lyzka miodu, 4 lyzki ziaren slonecznika, 4 lyzki rodzynek, lyzka oleju. Przepis: banany obieramy, odcinamy koncowki oraz rozcieramy drobno widelcem na talerzyku. Dodajac pozostale skladniki dokladnie mieszamy. Ukladamy na blaszce pokrytej olejem i otrebami. Pieczemy 30 min. w temperaturze 150 stopni C. 6. Deser jablkowo-ryzowy z jogurtem naturalnym (piersia od 11 m-ca, butelka od 11 m-ca) Sklad: 3 lyzeczki kleiku ryzowego, � sredniego jablka, 2 lyzki naturalnego jogurtu, lyzeczka cukru, 50ml wody. Przepis: jablko myjemy, obieramy i scieramy na tarce. Nastepnie gotujemy wode z cukrem do ktorej dodajemy utarte jablko i kleik ryzowy – wszystko mieszajac. Podajemy na talerzyku z dodatkiem jogurtu. 7. Deser owocowy z jogurtem (piersia od 11 m-ca, butelka od 11 m-ca) Sklad: � sredniego jablka, � sredniej gruszki, 2 sliwki, lyzka naturalnego jogurtu, 50 ml szklanki wody. Przepis: owoce myjemy i obieramy ze skorki (sliwki nie wymagaja obierania). Kroimy je na niewielkie czastki i wrzucamy do wrzatku. Gotujemy pod przykryciem 10-15 min. Po ugotowaniu miksujemy. Podajemy z jogurtem. 8. Placuszki marchewkowo-owsiane (piersia od 12 m-ca, butelka od 12 m-ca) Sklad: 3 marchewki, � szklanki platkow owsianych, zabek czosnku, cebula, sol ,pieprz, lyzeczka maki sojowej, � lyzeczki tymianku, lyzka oleju. Przepis: marchewke, cebule , czosnek obieramy i scieramy na drobnej tarce. Dodajemy namoczone we wrzatku platki owsiane oraz przyprawy i olej. Wytwarzamy forme plackow i smazymy na patelni. W przygotowaniu mozna warzywa i przyprawy zastapic rodzynkami badz innymi suszonymi warzywami. 9. Nalesniki bezglutenowe (piersia od 12 m-ca, butelka od 12 m-ca) Sklad: 200ml rozpuszczonego Nutramigenu, � szklanki maki kukurydzianej, sol, oliwa z oliwek do smazenia lub olej rzepakowy. Przepis: dokladnie przygotowujemy ciasto (konsystencja gestej smietany). Smazymy male cienkie nalesniki na niewielkiej ilosci oleju. Nalesniki podajemy z owocami lub farszem miesnym. Do ciasta mozna dodac � rozmaconego jajka. SOKI 1. Sok marchewkowo-jablkowy (piersia od 6 m-ca, butelka od 5 m-ca) Sklad: srednia marchew, srednie jablko. Przepis: marchew i jablko myjemy, obieramy i pluczemy. Scieramy na tarce. Wyciskamy sok na sitku pograzonym w szklance. 2. Kompot z jablek (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca) Sklad: � sredniego jablka, 2 plaskie lyzeczki cukru, 100ml wody. Przepis: jablko myjemy, obieramy i pluczemy. Wode gotujemy z cukrem i dodajemy podrobione jablko doprowadzajac do rozmiekniecia. Przecieramy przez sitko. Podajemy jako deser z biszkoptami lub jako napoj. POTRAWY MLECZNE 3. 1. Kaszka kukurydziana na mleku modyfikowanym (butelka od 6 m-ca) Sklad: mleko nastepne plynne 150g (np.Bebiko2, Nan2), 2 lyzeczki kaszki kukurydzianej, 1/5 szklanki wody (50g). Przepis: kaszke pozostawiamy na godzine w zimnej wodzie aby nasiakla. Nastepnie gotujemy przez 25-30 min. Przygotowujemy porcje mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do ugotowanej kaszki dodajemy przygotowane mleko, mieszamy. Przed podaniem sprawdzamy temperature. 2. Kaszka ryzowa z mlekiem (butelka od 7 m-ca) Sklad: 180 ml mleka modyfikowanego nastepnego w postaci plynnej, 5 lyzeczek kaszki ryzowej blyskawicznej. Przepis: mleko przygotowujemy wedlug zalecen na opakowaniu. Po odmierzeniu kaszki ryzowej dodajemy do mleka i gotujemy. Ostudzone podajemy dziecku. 3. Kisiel mleczny (butelka od 7m-ca) Sklad: 80 ml mleka nastepnego, 4g maczki ziemniaczanej, 1 zoltko. Przepis: mleko nastepne przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. W czesci zimnego mleka rozmieszamy make ziemniaczana i zoltko. Wlewamy na pozostala ilosc wrzacego mleka, i ciagle mieszajac zagotowujemy. Kisiel mozemy podac polany sokiem owocowym lub owocami z cukrem podanymi obok kisielu. 4. Pasta z twarogu (butelka od 8 m-ca) Sklad: 40g twarogu, 50ml mleka nastepnego. Przepis: twarog roztarty na gladka mase polaczyc z cieplym mlekiem. Papka moze byc samodzielnym posilkiem lub jako dodatek do sniadania lub podwieczorku. 5. Kasza manna na mleku modyfikowanym (butelka od 10 m-ca) Sklad: 7 miarek mleka nastepnego, 180 ml wody, 3 lyzeczki kaszy manny, 2 plaskie lyzeczki cukru. Przepis: wode zagotowujemy a nastepnie ostudzamy. Do czesci wody dodajemy kasze i cukier, gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu kaszy. Pozostala ilosc wody sluzy do rozprowadzenia mleka. Laczymy z ugotowana kasza manna. POTRAWY Z JAJKIEM 1. Kisiel mleczny z zoltkiem (butelka od 7m-ca) Sklad: 20 g mleka nastepnego, 100 ml wody, lyzeczka maczki ziemniaczanej, � zoltka. Przepis: wode zagotowujemy i po schlodzeniu rozprowadzamy mleko. W pozostalej ilosci wody rozprowadzamy maczke ziemniaczana i zoltko mieszajac starannie doprowadzamy do gotowania sie. Laczymy z rozprowadzonym mlekiem. Podajemy z sokiem owocowym. 2. Kleik ryzowy z zoltkiem i jablkiem (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca) Sklad: 5-6 lyzek kleiku ryzowego lub kaszki, jablko, lyzeczka oliwy z oliwek, pol zoltka, 100ml wody. Przepis: jablko myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Wkladamy do wrzacej wody i gotujemy. Nastepnie chlodzimy i dodajemy kleik ryzowy i � zoltka. Mieszamy i gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy oliwke lub maslo. 3. Lane kluski (butelka od 7 m-ca) Sklad: 100g mleka modyfikowanego plynnego, 5g maki kukurydzianej, zoltko. Przepis: mleko przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zoltko laczymy z maka i 2 lyzeczkami wody na jednolita mase , nastepnie wlewamy cieniutkim strumieniem na wrzace mleko, zagotowujemy. Kluseczki powinny byc bardzo miekkie. 4. Papka warzywna z zoltkiem (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca) Sklad: � marchewki, 2 rozyczki kalafiora, � malego ziemniaka, lyzeczka masla, 100ml wody. Przepis: warzywa myjemy, ziemniaka i marchewke obieramy i pluczemy. Wode gotujemy i wrzucamy warzywa doprowadzajac do miekkosci (ok. 20 min). Dodajemy ugotowane zoltko, maslo i wszystko miksujemy. Gotujemy i po schlodzeniu podajemy. 5. Zupa jarzynowa z zoltkiem (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca) Sklad: � malej marchwi (30g) , � malego ziemniaka (20g), � korzenia pietruszki (20g), plaster malego selera (20g), lyzeczka masla, 2 plaskie lyzeczki kleiku ryzowego, � zoltka, 120 ml wody (uzupelniac w czasie gotowania). Przepis: warzywa myjemy ,obieramy i pluczemy. Jajko sparzamy wrzatkiem, oddzielamy bialko od zoltka i dzielimy zoltko na dwie porcje. Warzywa kroimy, wkladamy do wrzacej wody i gotujemy na wolnym ogniu 20 min. Ugotowane warzywa przecieramy lub miksujemy. Dodajemy kleik ryzowy, maslo i zoltko, mieszamy i zagotowujemy. Przed podaniem sprawdzamy temperature. 6. Bukiet warzyw z jajkiem (piersia od 11 m-ca, butelka od 11 m-ca) Sklad: 2-3 galazki kalafiora, maly ziemniak, � marchewki, jajko , 2 lyzeczki masla, � lyzeczki posiekanego szczypiorku. Przepis: warzywa gotujemy w lekko osolonej wodzie. Jajko po sparzeniu roztrzepujemy widelcem. Na spodek wkladamy lyzeczke masla , wylewamy roztrzepane jajko i umieszczamy w rondelku z wrzaca woda do sciecia sie. Nastepnie podrobione warzywa i sciete jajko ukladamy na talerzyku z dodatkiem masla, posypane szczypiorkiem. Podajemy dziecku rozgniecione widelcem. 7. Jajecznica na parze ze szczypiorkiem (piersia od 11 m-ca, butelka od 11 m-ca) Sklad: 1 jajo, 2 plaskie lyzki masla, lyzeczka posiekanego szczypiorku, lyzeczka mleka. Przepis: szczypior myjemy i drobno kroimy, parzymy wrzatkiem przez 1 minute. Gotujemy wode w garnku. Spodeczek smarujemy maslem i wstawiamy do garnka z wrzatkiem. Na spodeczek wbijamy jajko i starannie mieszamy do sciecia sie bialka. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. ZUPKI 1. Pierwsza zupka marchewkowa (piersia od 5 m-ca, butelka od 7 m-ca) Sklad: � sredniej marchwi (60g), maly ziemniak (30g), lyzeczka oliwy lub swiezego masla, 2 plaskie lyzeczki kleiku ryzowego, 100 g wody . 1 porcja = 150 g Przepis: warzywa myjemy, obieramy i pluczemy, a nastepnie kroimy drobno w kostke. Wkladamy do wrzacej wody i gotujemy pod przykryciem, najlepiej ok. 30 min. Miekkie ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko. Nastepnie laczymy z wywarem i kleikiem, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy oliwe i mieszamy. 2. Pierwsza zupka jarzynowa (piersia od 7 m-ca, butelka od 5 m-ca) Sklad: � malej marchwi (40g), maly ziemniak (30g), � korzenia pietruszki (15g). Przepis: warzywa myjemy, obieramy i pluczemy. Wkladamy do wrzacej wody i gotujemy na malym ogniu do miekkosci (20-30 min). Uzupelniamy woda podczas gotowania. Ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko, a nastepnie laczymy z wywarem i kleikiem ryzowym. Gotujemy calosc mieszajac dodajemy oliwe. Po schlodzeniu podajemy dziecku. 3. Zupa marchewkowa z mlekiem modyfikowanym (butelka od 5 m-ca) Sklad: � malej marchwi (50g), sredni ziemniak (70g), lyzeczka kielku ryzowego, 60g mleka modyfikowanego nastepnego, 60 ml wody. 1 porcja = 180 g Przepis: warzywa po umyciu i obraniu kroimy w drobna kostke. Wkladamy je do wrzatku i gotujemy ok. 20 min. Miekkie ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko, dodajemy kleik i zagotowujemy mieszajac. Przygotowujemy mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zmiksowane warzywa dokladnie mieszamy z mlekiem modyfikowanym i podgrzewamy zupe. Przed podaniem nalezy sprawdzic temperature. 4. Zupa jarzynowa z buraczkiem (piersia od 6 m-ca, butelka od 7 m-ca) Sklad: � marchwi (30g), � ziemniaka (20g), � pietruszki (20g), � buraka (20g), lyzeczka swiezego masla , 2 plaskie lyzeczki kleiku ryzowego, 120 ml wody uzupelnianej podczas gotowania. Przepis: warzywa myjemy, obieramy, pluczemy i kroimy. Nastepnie wkladamy do wrzacej wody do ugotowania ok. 20 min. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko , dodajemy kleik, mieszamy i doprowadzamy do gotowania. Nastepnie dodajemy maslo i studzimy. 5. Zupka jarzynowa z cielecina (piersia od 7 m-ca, butelka od 6 m-ca) Sklad: 2 lyzki kleiku kukurydzianego, 20g cieleciny, 100g wody, 1/5 malej marchwi (20g), � malego ziemniaka (20g), � malej pietruszki (20g), brokuly (20g), seler (10g), lyzeczka oleju sojowego lub oliwy z oliwek. Przepis: warzywa myjemy ,obieramy, pluczemy a nastepnie drobno kroimy. Wkladamy do wrzacej wody i gotujemy do miekkosci (20 min). Miksujemy. Osobno ugotowane mieso drobno siekamy. Nastepnie mieso, kleik z warzyw oraz oliwe dodajemy do wywaru z ugotowanego miesa. Mieszamy gotujac. Po ostygnieciu podajemy dziecku. 6. Zupa jarzynowa z cielecina i kleikiem (piersia od 7 m-ca, butelka od 6 m-ca) Sklad: � malej marchwi, maly ziemniak, � pietruszki (20g), 2 lyzeczki kleiku ryzowego, lyzeczka masla, 120 ml wody, 20 g cieleciny. Przepis: warzywa myjemy, obieramy i pluczemy. Cielecine czyscimy z blon i wkladamy do wrzacej wody , gotujemy do miekkosci. Osobno ugotowane warzywa dodajemy do kleiku i miesa. Wszystko miksujemy. Dodajemy maslo i ponownie gotujemy. 7. Zupa jarzynowa z kaszka kukurydziana i maslem (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca) Sklad: � malej marchwi, maly ziemniak, � pietruszki, 2 lyzeczki kleiku ryzowego, lyzeczka masla, 120ml wody, 20g miesa cielecego. Przepis: kaszke kukurydziana zalewamy chlodna przegotowana woda 30ml. Warzywa myjemy, obieramy i pluczemy i wkladamy do wrzacej wody. Dodajemy kaszke kukurydziana i lekko mieszajac gotujemy ok. 20 min. Po ugotowaniu miksujemy ,dodajemy maslo i ponownie zagotowujemy. Studzimy i podajemy dziecku. 8. Zupa jarzynowo-fasolowa (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca) Sklad: � malej marchwi (20g), � malego ziemniaka (20g), � malej pietruszki (20g), 5 straczkow fasolki szparagowej, lyzeczka oleju slonecznikowego lub oliwy z oliwek, 2 plaskie lyzeczki kleiku ryzowego, 100-120 ml wody. Przepis; warzywa myjemy, obieramy i pluczemy. Odcinamy koncowki fasolki i usuwamy wlokienka. Kroimy i wrzucamy do wrzacej wody gotujac do miekkosci (20 min). Ugotowane warzywa przecieramy przez sitko lub miksujemy. Dodajemy kleik ryzowy, oliwe i mieszamy doprowadzajac do zagotowania. Studzimy przed podaniem. Mozemy ewentualnie dodac 10 g ugotowanej , dobrze posiekanej piersi indyka, kurczaka lub cieleciny. 9. Zupa marchewkowo-ziemniaczana z zoltkiem (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca) Sklad: � marchwi (60g), ziemniak (50g), lyzeczka posiekanego pora (70g), lyzeczka kleiku kukurydzianego, lyzeczka masla, 100ml wody, � zoltka. Przepis: marchewke i ziemniaka myjemy, obieramy i pluczemy. Por po umyciu drobno kroimy. Do zagotowanej wody wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy okolo 20 min. Ugotowane jajko obieramy – oddzielajac bialko od zoltka. Zoltko dodajemy do zupy i dokladnie miksujemy. Pozniej dodajemy maslo i kleik, mieszamy i gotujemy. Po schlodzeniu podajemy dziecku. 10. Zupa z brokulow (piersia od 9 m-ca, butelka od 9 m-ca) Sklad: 100ml wody, lyzka ugotowanych brokulow, lyzka nestle sinlac, lyzka ugotowanego zmielonego miesa. Przepis: brokuly gotujemy do miekkosci. Nastepnie wkladamy do czystej wyparzonej miseczki i trzemy je na gladka mase. Dolewamy ostudzona wode w ktorej byly gotowane , wsypujemy nestle sinlac i mieszamy. Do zupki dokladamy ugotowane zmielone mieso. 11. Zupa wielowarzywna (piersia od 10 m-ca, butelka od 10 m-ca) Sklad: 2 marchewki, pietruszka, � selera, � malego pora, galazka kalafiora, 1/8 glowki kapusty, 3 pomidory, 3 ziemniaki, 3 lyzki oleju ,sol, 3 lyzki soczewicy, pieprz, natka pietruszki, koperek, litr wody. Przepis: warzywa myjemy, obieramy i pluczemy, drobno kroimy. Do garnka wlewamy olej i dodajemy pokrojone warzywa oraz niewielka ilosc wody. Dusimy 5 min. po czym dodajemy obrane ze skory pomidory, oplukana soczewice i wode. Gotujemy do miekkosci. Studzimy i podajemy dziecku. 12. Zupka jarzynowa z olejem sojowym (piersia od 12 m-ca, butelka od 10 m-ca) Sklad: marchewka, kalafior, pietruszka, 5g ryzu lub kaszki kukurydzianej, 3g masla, lyzeczka cukru, 150ml wody. Przepis: warzywa myjemy, pluczemy i trzemy na tarce lub drobno kroimy. Wkladamy do wrzatku i gotujemy pol godziny do miekkosci, a nastepnie odcedzamy. Wyplukany ryz dodajemy do wrzacego pozostalego wywaru i gotujemy 15-20 min. Warzywa przecieramy przez sitko ,laczymy z ugotowana kasza lub ryzem. Dodajemy olej sojowy ,cukier i zagotowujemy. JARZYNKI 1. Papka z kalafiora lub brokul (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca) Sklad: 6 lyzek kalafiora lub 2-3 galazki brokul, lyzka mleka modyfikowanego nastepnego, lyzeczka swiezego masla. Przepis: warzywa myjemy ,pluczemy, wode gotujemy. Kalafior lub brokuly wrzucamy do wrzatku i gotujemy do miekkosci. Ugotowane warzywa odcedzamy, rozcieramy lub ugniatamy ,dodajemy mleko i maslo, podgrzewamy mieszajac. Papke podajemy z ugotowanym i drobno posiekanym chudym miesem (2 lyzeczki) . 2. Papka z ziemniakow (piersia od 10 m-ca, butelka od 10 m-ca) Sklad: ziemniak sredniej wielkosci (80g), mleko modyfikowane nastepne, 5g masla. Przepis: ziemniaki czyscimy, cienko obieramy, starannie pluczemy, wkladamy do wrzacej wody i gotujemy pod przykryciem do miekkosci. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, rozcieramy lub rozgniatamy dodajac mleko i maslo , podgrzewamy mieszajac. Papke podajemy z ugotowanym miesem lub pulpetem i jarzynka. JARZYNKI Z MIESEM 1. Zupa jarzynowa z miesem bez rosolu (piersia od 7 m-ca, butelka od 6 m-ca) Sklad: � pietruszki (25g), � marchwi (15g), ziemniak, lyzeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego, 2 plaskie lyzeczki kleiku ryzowego, 100 ml wody, chude mieso z piersi kurczaka lub indyka (20g). Przepis: warzywa myjemy, obieramy, pluczemy, nastepnie wkladamy do wrzacej wody i gotujemy na wolnym ogniu do miekkosci. Miksujemy warzywa, pozniej mieszamy z kleikiem. Mieso gotujemy osobno przez ok. 20 min. Po ugotowaniu rozdrabniamy drobno siekajac nozem. Do zupy dodac posiekane mieso a po zagotowaniu dodajemy oliwe. Po wymieszaniu podajemy dziecku. 2. Jarzynka kalafiorowa z miesem na rosole (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca) Sklad: � marchewki (25g), � malego ziemniaka, � pietruszki (9g), � malego pora (9g), 2 galazki kalafiora (20g), lyzeczka oleju slonecznikowego lub oliwy z oliwek, lyzeczka platkow ryzowych, 120ml wody ktora uzupelniamy w trakcie gotowania, 20g cieleciny lub miesa z drobiu. Przepis: warzywa myjemy, obieramy i pluczemy, mieso pluczemy. Warzywa i mieso kroimy, wkladamy do wrzacej wody i gotujemy przez ok. 15 minut. Dodajemy platki ryzowe lub kasze kukurydziana. Gotujemy na malym ogniu az do miekkosci jeszcze przez ok. 20 min. Ugotowane warzywa, mieso i ryz miksujemy. Zmiksowana zupe zagotowujemy. Dodajemy oliwe lub olej. Mieszamy , sprawdzamy temperature i podajemy dziecku. 3. Papka warzywna z kurczeciem (piersia od 7 m-ca, butelka od 7 m-ca) Sklad: � marchewki, � ziemniaka, 2 rozyczki brokul, lyzeczka oleju sojowego, 20g surowego miesa, 100 ml wody. Przepis: warzywa myjemy, marchew i ziemniaki obieramy, pluczemy. Kroimy je na drobno i wrzucamy do zagotowanej wody. Gotujemy do miekkosci ok. 20 min. Na koniec gotowania wrzucamy brokuly. Ostatecznie miksujemy i dodajemy olej, ponownie doprowadzamy do zagotowania. Po ostudzeniu podajemy lyzeczka. OBIADKI 1. Mieso z kurczat z jablkiem (piersia od 7 m-ca, butelka od 6 m-ca) Sklad: srednie jablko (80g), lyzeczka kleiku ryzowego, 25 g piersi z kurczaka, lyzeczka swiezego masla , 60-70 ml wody, Przepis: jablko pluczemy, obieramy po usunieciu gniazda nasiennego kroimy na cwiartki. Do zagotowanej wody wkladamy jablko doprowadzajac do rozgotowania. Przecieramy jablko przez sitko. Mieso gotujemy osobno, a nastepnie drobno siekamy i mieszamy z musem jablkowym. Wszystko mieszamy z kleikiem ryzowym. Dodajemy maslo i doprowadzamy do zagotowania. Po schlodzeniu podajemy dziecku lyzeczka. 2. Przecier ryzowo-miesny z jablkiem (piersia od 7 m-ca, butelka od 6 m-ca) Sklad: srednie jablko, lyzeczka masla, 3 lyzeczki kleiku ryzowego, 15g piersi z kurczaka, 20 ml wody Przepis: jablko obieramy pozostawiajac miazsz. Wkladamy do wrzatku az do rozgotowania. W tym czasie przygotowujemy mieso , po ugotowaniu drobno siekamy. Do rozgotowanego jablka dodajemy mieso, kleik ryzowy i maslo. Wszystko mieszamy i gotujemy. Dodajemy wode do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 3. Pulpety z cieleciny i kaszki manny (piersia od 10 m-ca, butelka od 10 m-ca) Sklad: � malej marchwi (25g), � pietruszki (25g), � lyzeczki pokrojonego w kostke selera, 4 lyzeczki surowej mielonej cieleciny, 2 lyzeczki kaszy manny (10g), pol lyzeczki zielonej pietruszki ,1/2 surowego zoltka, 150ml wody. Przepis: mielimy cielecine i dodajemy zoltko oraz drobno posiekana pietruszke wraz z kasza manna. Po dokladnym wymieszaniu formujemy kotlety (3-4 sztuki). Warzywa po umyciu, obraniu i plukaniu kroimy w drobna kostke i wrzucamy do wrzacej wody doprowadzajac do zagotowania. Nastepnie wkladamy kotleciki i gotujemy pod przykryciem ok. 25-30 min. 4. Kotlecik z groszkiem (piersia od 12 m-ca, butelka od 12 m-ca) Sklad: 70g piersi z kurczaka, plaster zoltego sera, 1 lyzka mrozonego zielonego groszku, lyzeczka bulki tartej, lyzeczka zielonej siekanej pietruszki, � lyzeczka oliwy. Przepis: piers z kurczaka myjemy, tniemy na drobne fragmenty i miksujemy. Groszek gotujemy i mieszamy z miesem, dodajemy pietruszki, lyzeczke bulki tartej i niewielka ilosc wody. Dodajemy przyprawy do smaku. Po wymieszaniu formujemy 2 kotleciki. Ukladamy na folii wymoszczonej maslem, ukladamy jeden na drugim, pomiedzy wkladajac plasterek sera, przykrywamy plasterkiem sera i polewamy oliwa. Zawijamy w folie i wstawiamy do piekarnika na 15 min. [link widoczny po zalogowaniu] [link widoczny po zalogowaniu] [link widoczny po zalogowaniu] [link widoczny po zalogowaniu] [link widoczny po zalogowaniu] |
ania84 (offline) |
18-01-2011 13:11:42 |
|
|
maxim16 (offline) |
08-03-2011 09:10:32 |
Łomianki / Warszawa |
[link widoczny po zalogowaniu] fajna stronka z przepisami
Gabrysia urodzona 7.09.2010 o godzinie 16:05, waga 4220g, wzrost 57 cm. Antosia urodzona 3.07.2012 o godzinie 1:14, waga 3695g, wzrost 53 cm. |
aster (offline) |
20-05-2011 12:24:39 |
Lębork |
Zielona zupka (po 6. miesiącu)
→ bez mleka, jajek, glutenu Składniki: - 2 małe ziemniaki - kilka różyczek brokułów - 150 ml wywaru z włoszczyzny - 150 ml mleka dla alergików (np. Nutramigen) Ziemniaki obierz, pokrój, ugotuj. Brokuły ugotuj w wywarze, odłóż dwie różyczki do dekoracji, resztę zmiksuj z ziemniakami. Dodaj mleko i rozcieńcz zupkę wywarem. rada: Możesz dodać każde mleko, które pije twoje dziecko. Budyń bez mleka (po 6. miesiącu) → bez mleka, jajek, glutenu Składniki: - 150 ml soku dla niemowląt, np. morelowo-dyniowego - łyżka mąki ziemniaczanej - 1–2 łyżki Nestlé Sinlac - 2 łyżki wody Sok zagotuj, dodaj mąkę połączoną z wodą. Mieszaj do zagotowania. Po 15 minutach wymieszaj z Nestlé Sinlac. rada: Budyń podawaj na zimno, polany mieszanką bezmleczną. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-05-20 12:25 przez aster. |
aster (offline) |
20-05-2011 12:27:08 |
Lębork |
A TO JUŻ DLA STARSZYCH
Jabłka faszerowane (od 15. miesiąca) → bez mleka, jajek, glutenu Składniki: - 2 szare renety - 4 suszone morele - 15 dkg piersi z indyka - plasterek szynki - mały kawałek selera - łyżka oleju - szczypta imbiru, gałki muszkatołowej Mięso pokrój w kosteczkę, wymieszaj z przyprawami i olejem. Wstaw na godzinę do lodówki. Szynkę, seler, sparzone i namoczone morele pokrój w kostkę, wymieszaj z indykiem. Jabłka umyj, wydrąż, zanurz na chwilę we wrzątku. Napełnij farszem, przykryj ściętymi czapeczkami. Piecz godzinę. rada: Upieczone jabłka najlepiej smakują z ryżem. Sałatka z kurczakiem (od 18. miesiąca) → bez mleka, jajek, glutenu Składniki: - pół szklanki mrożonego groszku - szklanka ryżu - 3 łyżki rodzynek - ćwierć pieczonego kurczaka (bez skóry) - pomarańcza - łyżka koperku - pół łyżki oleju - sól morska - łyżeczka cukru - łyżka soku z cytryny Ryż ugotuj, mięso pokrój w kosteczkę. Rodzynki umyj, zalej gorącą wodą na 10 minut. Groszek ugotuj, odsącz. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki, pokrój. Do soku, który wypłynie, dodaj olej, sok z cytryny, cukier, sól do smaku i wymieszaj. Wszystkie składniki delikatnie połącz, polej sosem i posyp koperkiem. rada: Sałatkę zrób na dwie godziny przed podaniem Deser z owocami (po 2. roku życia) → bez jajek Składniki: - paczka śliwek mrożonych - gruszka - jabłko - pół kostki masła - pół szklanki cukru pudru - 12 łyżek mąki orkiszowej - wanilia Śliwki umyj. Gruszkę i jabłko obierz, pokrój w plasterki. Owoce wymieszaj, ułóż w żaroodpornym naczyniu. Masło, cukier i mąkę posiekaj, dodaj wanilię, pokrusz, by powstały grudki. Posyp nimi owoce, piecz w 180°C na złoto. rada: Podawaj na ciepło. Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-05-20 12:33 przez aster. |
aster (offline) |
20-05-2011 12:29:23 |
Lębork |
Deser owocowy
Składniki: - 10 dag suszonych moreli lub śliwek Sposób przygotowania: Morele (ewentualnie śliwki) umyj, zalej niewielką ilością wody. Odstaw na godzinę, dwie, żeby rozmokły, a następnie ugotuj w tej samej wodzie. Gdy wystygną, zmiksuj je lub przetrzyj przez sitko. Żeby złagodzić smak, możesz domieszać do purée trochę kleiku ryżowego. SMACZNEGO! Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-05-20 12:33 przez aster. |
justynazg (offline) |
04-02-2013 10:57:42 |
Zielona Góra |
Ja osobiście polecam warzywka gotowane na parze.
Do garnka wlewam wodę, na garnek nasadzam durszlak i kładę na nim: -marchewkę -ziemniaczka -brokuł -kurczaczka (po 5 miesiącu) Wszystko przykrywam pokrywką. Czekam aż wszystko będzie miękkie, wrzucam do miksera, dodaję masełka troszkę (albo olej Golden Drop) i wodę i miksuję. Naprawdę smak jest i moja Laura się wprost zajada. A poza tym gotując na parze więcej witaminek zostaje. Na początku dodawałam troszkę jabłuszka, żeby danie było słodsze, ale zrezygnowałam z tego, żeby za bardzo nie przyzwyczajać do słodkiego smaku i jabłuszko podaję starte na plastikowej tarce, lub zmiksowane, jako pyszny deserek. |
Globalne
Wątki: 6014, Posty: 1548500, Użytkownicy: 73666.
Ostatnio dołączył/a Justys80.
Statystyki tego forum
Wątki: 128, Posty: 2365.