Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Grillujemy z dziećmi

Dania najprostsze i lekkie

Dzieci uwielbiają potrawy z grilla. Kaszanką, przerośniętym karczkiem, golonką w piwie czy tłustym boczkiem lepiej ich jednak nie raczyć. Jak więc urządzić dzieciom wspaniałą zabawę połączoną z ucztą w ogrodzie?

Przed podaniem dzieciom, dla bezpieczeństwa, należy mięso zrzucić z ostrych patyczków

Fot. Jerzy Kłeczek

Przed podaniem dzieciom, dla bezpieczeństwa, należy mięso zrzucić z ostrych patyczków

Maluchy lubią uczestniczyć w domowych przyjęciach, czują się wtedy doroślejsze i doceniane. Letnie imprezy w przydomowych ogródkach nie krępują ich stołowo-domową etykietą, mogą biegać i bawić się z rówieśnikami. Kilka prostych zabiegów kulinarnych sprawi, że przyjęcie dorosłych w ogrodzie, zamieni się w kinderparty. Jednak dzieci poniżej pierwszego roku życia w ogóle nie powinny jeść grillowanych potraw. Nawet dla tych nieco starszych przysmaki z żaru to bardziej odmiana, ciekawostka kulinarna, niż główne danie.
- Do trzeciego roku życia żołądek dziecka się rozwija i do tego czasu powinno jeść rzeczy lekkostrawne i raczej gotowane niż smażone – przestrzega Barbara Bugaj, dietetyczka z firmy „Natura i medycyna“ w Krakowie. – Nawet tylko do spróbowania nie wszystko dla dziecka się nadaje – przestrzega.

 

Kiełbaska bez skóry

Ale już trzyletniemu malcowi śmiało można podać niewielką kiełbaskę z rusztu – najlepiej białą, bo wędliny wcześniej wędzone poddane na ruszcie kolejnej obróbce termicznej są twardsze i bardziej suche. Lekarze i dietetycy zalecają, by dzieciom obierać je ze skóry. Trzeba też bardzo uważać, by kiełbaski dla dzieci tylko przyrumienić, a nie spalić.
- Spalone potrawy są szkodliwe nawet dla dorosłych – przestrzega Barbara Bugaj.
Do tego trzeba podać jakąś sałatkę albo przynajmniej skrojone pomidory (lub ogórki – mogą być kiszone) i odrobinę majonezu, keczupu lub najzdrowszego, bo zrobionego samodzielnie dipu – pomidorowego lub czosnkowego.

 

Polędwiczki z kurczaka

Zdrowsze dla dzieci od kiełbaski będą delikatne polędwiczki z piersi kurczaka. Wykrawamy je, dokładnie myjemy a następnie wrzucamy do marynaty, np: 1 łyżka miodu, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka soku z cytryny plus zioła w proszku w konfiguracji, którą lubimy. Tak delikatne mięso można wrzucić na ruszt już po pół godzinie bejcowania.
Uwaga! Polędwiczki grillują się błyskawicznie – przy mocnym żarze czasami wystarczy trzymać na po minucie z każdej strony!

 

Strona: 1 2
Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Poczytaj również

Podobne dyskusje na forum

Polecamy

Robert Makłowicz podczas Festiwalu Zupy w Krakowie

Chilli con carne z tortillą Roberta Makłowicza

Jestem przeciwnikiem oddzielnego gotowania dla dzieci. Z takiego gotowania specjalnych dań dla maluchów wyrastają analfabeci kulinarni, którzy jedzą najpierw w domu papki bez żadnego smaku, potem w przedszkolu, w stołówce szkolnej, a kończą na brejach w...

czytaj

Dzieciom, które mają problemy w nocy z sikaniem, nie należy dawać pić na dwie godziny przed spaniem.

Moczenie nocne u dzieci powyżej 5. roku życia. Przyczyny, leczenie

Pięcioletnie dziecko powinno sygnalizować siusianie i przesypiać noc bez oddawania moczu. Jeśli w tym wieku często zdarza mu się budzić w mokrym łóżku, najlepiej udać się do lekarza, by zdiagnozował problem.

czytaj

Powiększone węzły chłonne przy infekcjach i sprawiają ból

Powiększone węzły chłonne u dziecka. Zwykle świadczą o infekcji, ale mogą sygnalizować nawet nowotwór

Powiększone węzły chłonne u dziecka to zazwyczaj objaw choroby. Mogą wskazywać na niegroźną infekcję, choroby zakaźne czy nawet nowotwory.

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj