Przepisy: Dla rodziny

Pierniczki prapraprababci Pelagii

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mąki, kasze, makarony

Okazje: Boże Narodzenie

Sposób przygotowania: pieczone


Składniki:

1/2kg miodu,
2 szklanki cukru,
25 dkg masła lub margaryny,
1/2 szklanki mleka
2-3 op. przyprawy korzennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

1/2kg miodu,
2 szklanki cukru,
25 dkg masła lub margaryny,
1/2 szklanki mleka
podgrzewać aż do wrzenia, a następnie ostudzić.

Do miski wsypać 1 kg mąki, dodać płaską łyżeczkę soli, 2-3 torebki przyprawy do piernika
i 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej.
Zalać mąkę chłodną masą miodową, wymieszać. Dodać 3 całe jajka i ciasto starannie wyrobić.
Miskę nakryć ściereczką i umieścić w chłodnym miejscu na min. 7 dni (im dłużej tym lepiej, można nawet
i 2 m-ce) aby dojrzało.
Dojrzałe ciasto częściami rozwałkowywać na grubość ok.0,5 cm i wycinać pierniczki.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min.
Po upieczeniu pierniki są twarde, ale po 2-3 dniach przechowywania w chłodnym miejscu skruszeją.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj