Przepisy: Dla rodziny

Jagodowe serniczki na zimno light

  • średnie
  • do 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wegetariańska, niskokaloryczna,

Głowne składniki: nabiał , owoce,

Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,

Sposób przygotowania: bez gotowania , inne,


Składniki:

- 40 dag chudego twarogu,
- 20 dag świeżych jagód,
- 1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego (w zależności od upodobań),
- 2 łyżeczki cukru z wanilią,
- 2 łyżki żelatyny, - 60 ml wody.
Ponadto:
- garść płatków migdałowych,
- 1/2 szklanki jagód,
- miód lub syrop klonowy do polania.

Sposób przygotowania:

1. Twaróg mielę jednokrotnie. Jagody przebieram, myję i osączam. Garść jagód odkładam. Zmielony twaróg miksuję z jagodami, cukrem waniliowym i miodem lub syropem klonowym. Odłożone jagody rozgniatam widelcem i dodaję do masy, mieszam. Żelatynę zalewam 60 ml wody, mieszam i zostawiam do napęcznienia. Następnie podgrzewam do rozpuszczenia (nie gotuję), studzę. Rozpuszczoną żelatynę dodaję do masy serowej,dokładnie łączę. Masę przekładam do foremek (np. do silikonowych, na muffinki lub umytych i osuszonych kubeczków po jogurtach). Wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia (ok. 2-3 godziny, a najlepiej całą noc).
2. Płatki migdałowe rumienię na suchej patelni. Jagody myję i dokładnie osączam. Serniczki wykładam na talerze, skrapiam miodem lub syropem klonowym, obsypuję płatkami migdałowymi i jagodami.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Czy szczepienia dzieci powinny być obowiązkowe?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj