Przepisy: Diety specjalne

Pierniczki bezglutenowe

  • średnie
  • do 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: bezglutenowa

Głowne składniki: inne

Okazje: przyjęcie , Boże Narodzenie , urodziny, sylwester,

Sposób przygotowania: pieczone


Składniki:


• 200 g mąki bezglutenowej
• 100 g mąki ryżowej do podsypania
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczki mielonego imbiru
• 5 łyżeczek przyprawy do piernika
• 200 g masła
• 150 g cukru trzcinowego
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• 1 jajko

Sposób przygotowania:

W misce wymieszać mąkę bezglutenową z proszek do pieczenia i przyprawy. W osobnym naczyniu utrzeć masło z cukrem na puszysty krem. Dodać jajko i zmiksować całość na gładka masę, pod koniec wsypać suche składniki i wymieszać. Masę przełożyć do miseczki, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 1 godzinę. Ciasto wałkować na grubość około 5 mm. W razie potrzeby podsypywać mąką ryżową. Wycinaj dowolne kształty np. misie i ułożyć na blasze na papierze do pieczenia. Piec około 15 minut do zarumienienia w 180˚C. Po upieczeniu, zostawić ciastka na blasze do przestudzenia. Ozdobić według uznania. Smacznego!

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj