Rodzeństwo - zazdrość - miłość - jak to jest u Was?? Podzielmy sie doświadczeniami i radami!!

Wysłane przez zuzanka 

zuzanka (offline)

15-04-2009 08:51:56

łódź
Witam wszystkie mamusie i maluszki.
Kubuś ma prawie 4 latka a Zuzanka kończy za parę dni 2 miesiące.
Obawiałam się bardzo jak zareaguje mój synek bo jest potwornie rozpieszczony. Od samego początku oswajaliśmy go z myślą, że będzie starszym bratem. Brał udział w zakupach, w urządzaniu pokoju dla siostry i we wszystkim co dotyczyło nowego członka rodziny. Cieszył się bardzo i czuł się potrzebny. Od chwili pojawienia się w domu Zuzanki, Kubuś pomaga we wszystkim, w kąpaniu, w przebieraniu w karmieniu i w spacerach (uwielbia pchać wózek jest wtedy taki dumny smiling smileysmiling smiley). Jak na razie jest ok, nie pokazuje zazdrości, wręcz odwrotnie, całuje, głaszcze i przytula. Obawiam się, że to dopiero przyjdzie jak Zuzanka będzie wymagać więcej czasu i opieki.
Drogie mamusie opowiedzcie jak to jest u Was, jakieś rady !!!

Kubuś z Zuzią do zostawienia głosików zapraszają smiling smiley [ebobas.pl]
[link widoczny po zalogowaniu]

Chwile szczęścia którymi się cieszymy, przychodzą niespodziewanie. To nie my je chwytamy, ale one nas chwytają

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 2009-04-21 13:46 przez MAMA.

asiek23 (offline)

15-04-2009 21:30:59

witam. mam core 2latka i synka 6miesiecy. u mnie na poczatku bylo tak: jak bylam w ciazy to tlumaczylam malej ze bedzie miala rodzenstwo i ze w brzuszku jest dzidzi, tulila sie do brzuszka glaskala a nawet myla, gdy pojechalam do szpitala to Wiki juz spala, zal bylo ja zostawiac ale bylam pewna ze za pare dni wroce do domku, jednak sie pomylilam co do skurczy tzn byly dosc mocne ale jeszcze nie te co trzeba, do szpitala pojechalam w srode i meczylam sie ze skurczami do poniedzialku wtedy urodzilam synka, jednak maly mial podwyzszone crp i musielismy lezec dluzej w szpitalu, do domu z malym wrocilam po 2tyg, dla corci byl to szok, bo dlugo mnie niewidziala a tu jeszcze przynioslam jej braciszka, zdziwilam sie jak go zaczela glaskac tulic, mala uczestniczyla we wszystkim, w kapaniu przebieraniu, do tej pory tak jest, bylo dobrze dopiero jak maly skonczyl 3mc to wtedy zaczela ta milosc okazywac, mocnym sciskaniem i calowaniem, zdarza sie ze czasem go ugryzie, ale tak to jest bardzo opiekuncza jak na swoje 2latka. pocieszam sie ze juz niedlugo zaczna sie razem bawic i mi troszke ulzy.

Kolejna wizyta 21.12.2012

ciążaPierwszy kopniaczek 16.11.2012ciąża

Bernadetta (offline)

15-04-2009 21:58:29

Moja starsza to też 'matka polka'grinning smiley
Od początku jest zafascynowana siostrą i uczestniczy we wszystkim. Rano jak wstaje to od razu leci i szuka siostry.
Całuje, głaszcze, macha grzechotką, nakłada czapkę, przykrywa kołderką, wciska smoka do buzi...
Oczywiście wiadomo, że te jej ruchy są jeszcze średnio skoordynowane i trzeba nad nią czuwać.

Jestem pozytywnie zaskoczona, bo myślałam, że będzie problem z zazdrością. Oby tak już zostało na zawsze.

asiek23 (offline)

16-04-2009 21:20:18

bernadetta witaj, zaraz do was zagladne hehe

Kolejna wizyta 21.12.2012

ciążaPierwszy kopniaczek 16.11.2012ciąża

MAMA (offline)

22-04-2009 19:29:40

Warszawa
Ciekawy wątek, bardzo życiowy winking smiley

a tu artykuł o zazdrości między rodzeństwem, ciekawe czy pokrywa się z Waszymi doświadczeniami winking smiley

zuzanka (offline)

24-04-2009 22:02:34

łódź
Gości trzeba pouczyć

Często goście robią dużo zamieszania wokół nowonarodzonego dziecka, wzmagając uczucie zazdrości u starszego. – Dziadek wszedł do domu z dużym pudłem-prezentem dla mojej nowonarodzonej córki. I zapytał starszą córkę: „Gdzie twoja maleńka siostrzyczka? Mam dla niej prezent”

Z tym całkowicie się zgadzam, to jest bardzo nieprzyjemne.
Gdy do nas miał ktoś przyjść mówiliśmy synkowi, że przyjdzie ciocia pogratulować mu, że został starszym bratem !!!
Skutkowało. Szczęście było takie, że zwykle goście przynosili upominek dla jednego i drugiego malucha. Synek był bardzo zadowolony.

Kubuś z Zuzią do zostawienia głosików zapraszają smiling smiley [ebobas.pl]

Chwile szczęścia którymi się cieszymy, przychodzą niespodziewanie. To nie my je chwytamy, ale one nas chwytają

imdobramama (offline)

06-05-2009 10:22:07

Moja niespełna trzyletnia córeczka przyjechała po mnie i po siostrzyczkę do szpitala. Nie spojrzała na mnie, zajęła się dzidziusiem. Od razu poprosiła, żeby dać jej maleństwo na ręce. Potem przez trzy miesiące zasypiałyśmy we trzy - mała przy piersi, starsza na moich plecach. Teraz po kilku latach siostrzyczki to najważniejsze dla siebie osoby. Jak ja na coś pozwolę, to mała i tak upewnia się u starszej siostry, czy wszystko w porządku. To, że mają siebie, to najlepsze, co im się w życiu przytrafiło.

oliwka (offline)

02-06-2009 10:19:37

Brzozów Stary
Witam jestem mamą Oliwki która dzisiaj kończy 20miesięcy co do zazdrości to mam niemożliwą córusię, gdyż nawet nikt nie może mnie dotknąć a tym bardziej koło mnie usiąść a wręcz nawet nie można nic do mnie powiedzieć gdyż jest wielka rozpaczsmiling smiley

toja51 (offline)

16-06-2009 15:53:37

Kraków
No, ale nie przejmuj się i nie poddawaj tej zaborczości. Bo im dłużej będziesz ulegać tym będzie trudniej.

karotka80 (offline)

07-07-2009 14:18:57

koło Koszalina
Jestem mamą 4 letnie Patrycji i rocznego Oliwiera . Moje dzieci kochają się już od brzuszka. Patrycja bardzo czekała na braciszka. Jak się urodził przyjeżdżała z tatusiem do niego do szpitala/ Leżałam 2 tygodnie z małym, przez ten czas mąż w nocy mia problemy z małą bo zaczęła się budzić - tęskniła. Po moim powrocie trwało to jeszcze miesiąc potem było już tylko lepiej. Bawiła się z bratemi "pilnowała" go. Teraz bawią się razem. To najsłodszy widok jak jedno gania drugiego. Patrycja nie odczuwa różnicy wieku. Dogadują się bez słów (bo Oli jeszcze nie gada). Wszystko przez cały dzień robią razem. Co do gości to trafiają się nam bardzo wyrozumiali i Pati zawsze coś też dostaje smiling smiley Nigdy nie była zazdrosna i mam nadzieję, że nigdy nie będzie. Fakt, że zabierają sobie zabawki ale to normalna kolej rzeczy. Patrycja jednak z czasem ustępuję bo wie , że jest starszą siostrą.

Tabelka

laska (offline)

24-08-2009 11:47:38

pomorze
Jestem mamą dwóch synków. Ksawek ma 2 latka i 7 m-cy a Patryk ma 4 i pół m-ca. Jak byłam w ciąży i brzuszek był widoczny to z mężem tłumaczyliśmy Ksawkowi, że w brzuszku jest mała dzidzia i że to będzie jego braciszek. Cieszył się. Jak urodziłam, to w odwiedziny przez 5 dni przychodził codziennie Ksawek z tatą i cieszył się, że mógł zobaczyć małego braciszka. Nawet przynosił mu swoje samochody do szpitalasmiling smiley Jak wróciliśmy do domu, to spodziewałam się zazdrości ze strony starszego syna, ale na szczęście nie było i nie ma jej. Starszy syn chciałby bawić się z bratem, przynosi mu swoje zabawki, podsówa mu do oglądania swoje książeczki i po swojemu mu czyta, to jest zabawneradość Jeśli wpada ktoś do nas na gościnkę, to zawsze jest prezencik i dla młodszego, i dla starszego, więc jest ok. Poza tym oczywiście pomaga przy zmianie pieluchy, przy kąpaniu Patryczka, jak co to chwilę przypilnuje brata jak mama musi np pójść do łazienkismiling smiley A jak wychodzimy gdzieś całą rodzinką, to pytamy się Ksawka czy bierzemy Patryka ze sobą czy zostawiamy go w domu? A on zawsze mówi, że Patyk tez ma iść. Na razie jest dobrze i mamy z mężem nadzieję, że tak zostaniesmiling smiley

ZAPRASZAM NA SWOJEGO BLOGAsmiling smiley
[ebobas.pl]

joannafi2m (offline)

25-08-2009 15:20:14

Warszawa
Witajcie, mam dwuletniego synka,a w czerwcu tego roku urodziłam córcię. Na razie sama zajmuję się maluchami, bo tatusia nie ma po 16 godzin dziennie w domciu. Niestety synek jest bardzo zazdrosny sad smiley( Jak karmię małą piersią, synek wchodzi mi na kolana, na plecy, żeby tylko być blisko mnie. Najgorzej jest, gdy Martynka płacze, synek biegnie do mnie z krzykiem, żebym go wzięła na ręce. Mam nadzieję, że będzie lepiej thumbs up

malgorzatap (offline)

26-08-2009 12:54:13

Hjørring
joanna u mnie miedzy starszymi jest 1,5 roku roznicy. Zazdrosc tez objawiala sie w trakcie karmienia piersia - pakowal mi sie na kolana. A ja nie mowilam mu,zeby tego nie robil - wrecz przeciwnie - pomimo,ze bylo to bardzo dla mnie niewygodne sadzalam go - szybko sie nudzil i schodzil z kolan - widzial,ze to cos czego mu sie nie zaluje wiec przestalo to byc problemem. Zaproponowalam tez,ze moze dostac maminego mleczka,sprobowal,skrzywil sie i nie chcial wiecej.

Życie nie powinno być podróżą do grobu. Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce, tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy dupy, krzycząc... "ALE TO BYŁA JAZDA..."

Angelikangel (offline)

13-01-2010 00:27:16

Bielsko - Biała
ja mam 6 letnia siostre ktora jest zazdrosna o Oskara,zaczela ze tak powiem cofac sie w rozwoju,nosi smoczek,chce jesc jego sloiki i do tego moczy sie w nocy i moja mama musi jej pampersa zakldac.A tak to strasznie mu dokucza,nawet bije.Przez nia Oskar jest caly posiniaczony...

Moje malutkie szczęście...

katarina32 (offline)

14-01-2010 10:50:02

U mnie siostrzyczka została bardzo pięknie przyjeta przez starsza siostrę. Mąż często powtarza Agatce, aby pomagała opiekaować się malutką Anią. Staramy się sprawić, aby u Agaty pojawiły się instynkty opiekuńcze smiling smiley

erka (offline)

15-01-2010 08:30:08

International
Moje Kropeczki mają po 19 miesięcy. Zazdrość się u nas pojawia, choć same dziewczynki nie są jeszcze tego świadome. Czasami gdy jednej coś dolega i chce się przytulić, to duga przychodzi i tez się przytula, ale wtedy zazwyczaj dostaje kuksańca....

...

kargab (offline)

20-01-2010 08:05:06

Śląsk
Ja napiszę tak,między moimi starszymi córami jest 2 lata różnicy nigdy nie były o siebie zazdrosne,zaborcze nic w tym stylu,jedna za drugą jest strasznie.Teraz bałam sie ,że beda zazdrosne o najmłodszą która ma 4,5 miesiąca,ale nie kochaja ją bardzo i bardzo dużo mi pomagaja.Nigdy sie nie kłócą,ani nie bija wiec ciesze sie,że satakie jakie są.

karo85 (offline)

29-06-2012 15:48:37

Warszawa
Kurcze....bardzo się boję zazdrości Stasia, kiedy urodzi się drugie dziecko.
Póki co dopiero się o nie staramy, ale już się denerwuje - może trochę przed wcześnie na takie dywagacje.

Ale zastanawiam się co zrobić, żeby Staś nie czuł się odepchnięty, zapomniany.
Będę się starała poświęcać mu dużo czasu, ale wiadomo - nawet jakaś impreza rodzinna
po urodzinach maleństwa może się skończyć tak, że wszyscy będą oblegali dzieciaczka.

Nie wiem jak synek do tego podejdzie.
Znacie jakieś fajne "chwyty". czytałam gdzieś ostatnio fajny pomysł,
żeby zorganizować uroczystość nadania mu tytułu "starszego brata"
(żeby poczuł się bardzo potrzebny w tej nowej sytuacji), do tego może jakiś prezent itd.

Co o tym myślicie?

malenstwa (offline)

11-07-2012 21:38:58

JĘDRZEJÓW
Pomysł jest dobry,ja tego nie robiłam-mam 2 córy 4 lata i 15 msc. na początku było ok dopuki mała nie skończyła 6msc. nabrała wyglądu już sporego dziecka które już zaczyna więcej rozumiec i dopomina się większej uwagi,starsza córka stwierdziła wtedy ze jej nie kochamy i nie jest naszą córką-teraz żeby nie było kłopotu bo już są duże to wszysko dziele na pół (chodzi o jedzenie smiling smiley,a zabawy z nimi no cóż...biore dwie na rece i tańczymy smiling smiley albo gramy piłką na zmiane-powiem tak wszystko wyjdze jak maństwo się urodzi.
Chcesz pisać na naszym forum? Załóż konto w 3 minuty i dołącz do nas już dziś!.

Kliknij żeby zalogować

Forum eBobas.pl - Statystyki

Globalne
Wątki: 5892, Posty: 1463290, Użytkownicy: 73604.
Ostatnio dołączył/a dagula.

Statystyki tego forum
Wątki: 156, Posty: 2046.