Bolesne ząbkowanie. Najczęstsze objawy to płacz, gorączka, biegunka

Wysłane przez katarzynabracka 

katarzynabracka (offline)

13-02-2009 15:45:12

Tak, jak nie ma sztywnej reguły, co do momentu pojawienia się pierwszego ząbka, tak nie ma wytłumaczenia dlaczego u jednych dzieci ząbki pojawiają się wcześniej, u innych później. Jedyną regułą, jaką sama zaobserwowałam, jest to, że rodzeństwu zęby wychodzą mniej więcej w tym samym wieku.

czytaj więcej

toja51 (offline)

08-05-2009 14:21:14

Kraków
Kiedy ja mialam ząbkujące dzieci, nie było żelu ani maści na obolałe dziąsła. A zamiast gryzaków dawało sie maluchowi sama skórkę od chleba (bez części miekkiej) i maluch jeździł sobie nią po dziasłach, a w przerwach memłał ją w buzi.

jmijeczka (offline)

08-05-2009 15:23:47

Wlkp
U mnie na zabkowanie sprawdza sie Dentinox i chlodzace gryzaki. A najbardziej drewniany klocek. Jak juz na prawde placze z bolu dostaje Nurofen.

zebrrra (offline)

14-07-2009 22:09:15

U nas dopiero drugi ząbek się pojawił, ale jakoś łagodnie wszystko mija. Też polecam chłodzące gryzaki, bo małej całkiem smakują smiling smiley

Trzy rzeczy zostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka.

— Alighieri Dante

jmijeczka (offline)

14-07-2009 22:46:05

Wlkp
U nas pojawia sie 3 zabek, gorny.. no i ciezko tym razem.. jedynie caly czas w uzyciu przerozne chlodzace gryzaki..

zebrrra (offline)

24-07-2009 09:54:46

A, zapomniałabym- polecam jeszcze puzzle piankowe. Mała gryzie je jak szalona smiling smiley Pomagają przy ząbkowaniu i są całkiem niezłą zabawką. Sprawdzałam ich wytrzymałość, targając je na wszystkie strony i są rewelacyjnie mocne więc mała nie odgryzie nawet kawałeczka smiling smiley

Bobas na wakacjach [ebobas.pl]

Trzy rzeczy zostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka.

— Alighieri Dante

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2009-07-24 09:55 przez zebrrra.

jmijeczka (offline)

24-07-2009 10:35:23

Wlkp
Oj tak puzzle piankowe sa tez super do gryzienia grinning smiley

luiza_m2 (offline)

02-08-2009 15:37:38

Boguchwała
ja nawet nie odczułam jak mojej małej ząbki wyszły pierwsze 2 już miała w 4 miesiącu a pożniej szło dalej, miała gryzaczki i nie gryzła ich dla niej lepsza była piętka chleba

[link widoczny po zalogowaniu]

izka31 (offline)

17-08-2009 12:01:05

Łódź
U nas też jest już pierwszy ząbek...nie wiadomo kiedy wyszedł. Zauważyłam, jak już prawie był na wierzchu no i Szymuś był marudek przez 2-3 dni. Poza tym nie było biegunki czy temperatury. Kupiłam żel Bobodent i tym mu troszkę smarowałam, chociaż wielkiej potrzeby nie było. Natomiast Szymuś bardzo lubi "gryźć" gryzaczki, być może to mu pomagało jak zębolek wyłaził.
Ciekawe jak to będzie z następnymi zębami... mama mnie straszy, że nie raz pierwszy wychodzi bez problemu a dopiero potem są kłopoty. Ale pożyjemy - zobaczymysmiling smiley

Każdy poranek daje szansę, żeby wieczorem powiedzieć, że to był udany dzień...

ptysiowa_mama (offline)

02-09-2009 11:25:57

Warszawa
A mojemu synkowi idą piątki. Idą to za dużo powiedziane, są jeszcze w lesie, ale coś tam pani dentystka wypatrzyła. Od dwóch miesięcy ślini się na potęgę, normalnie jak niemowlak. Przebieramy się dwa razy dziennie młody kozak

Chcesz pisać na naszym forum? Załóż konto w 3 minuty i dołącz do nas już dziś!.

Kliknij żeby zalogować

Forum eBobas.pl - Statystyki

Globalne
Wątki: 5844, Posty: 1447369, Użytkownicy: 73590.
Ostatnio dołączył/a EtatowaMama.

Statystyki tego forum
Wątki: 104, Posty: 9478.