Pielęgnacja ząbków. Jak dbać o pierwsze ząbki dziecka?

Wysłane przez katarzynabracka 

katarzynabracka (offline)

13-02-2009 15:41:01

Kiedy po raz pierwszy zostałam matką, nie miałam pojęcia o tym, że ząbki dzieci pielęgnuje się od samego początku. Nawet ówczesne podręczniki dla matek nie wspominały o tym. Dziś pediatrzy i stomatolodzy zalecają, by zaraz po tym, gdy pojawi się pierwszy ząbek, wprowadzać codzienny rytuał czyszczenia.

czytaj więcej

toja51 (offline)

05-05-2009 14:35:34

Kraków
Ale jak czyscic zabek po jedzeniu, jesli dziecko przy jedzeniu zasypia? Budzic je?

zebrrra (offline)

27-07-2009 20:17:19

No właśnie tez się nad tym zastanawiam. Ja mojej małej czyszczę tylko wieczorem, ale chyba powinnam częściej. Wie ktoś jak to jest?

Trzy rzeczy zostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka.

— Alighieri Dante

luiza_m2 (offline)

12-08-2009 00:38:18

Boguchwała
nasz dentysta kazał myć Sandrusi ząbki tylko rano po mleczku i wieczorem oczywiscie tez po wypiciu mleczka ale nie odrazu tylko za jakies 15 minut po jego wypiciu a wcześniej jak miała 2 zabki myłam jej tylko popołudniu!!!

[link widoczny po zalogowaniu]

CarAllowa (offline)

30-10-2013 15:18:57

Warszawa
Moj synek nigdy nie zasypiał przy jedzeniu wiec nie miałam problemu z myciem jego ząbków. Teraz ma poltora roku prawie i bardzo chętnie je myje- fakt faktem po swojemu i musze najpierw ja to zrobic a dopiero pozniej oddaje mu szczoteczke, ale jaka ma frajde jak myje je samsmiling smiley

Kalina86 (offline)

05-02-2014 18:35:11

Zadziele Klęczańskie
Odpowiedni dobór pasty tez jest ważny [link widoczny po zalogowaniu]

bylena1 (offline)

29-10-2014 19:21:11

Rybnik
My Naszemu synkowi mylismy ząbki od urodzenia.Najpierw wacikiem mylismy same dziąsełka, pózniej kupilismy specjalną nakładkę silikonową na palec i mylismy mu ząbki. Dziś mały ma 3 latka, myjemy ząbki rano i wieczorem normalną szczoteczką, pastą i nie ma zadnych sprzeciwów,płaczu, uciekania czy niechęci. To kwestia przyzwczyczajenia. U Nas to sprawa normalna i tyle. Myjemy całą Rodziną smiling smiley pozdrawiamy :0

Dot (offline)

31-10-2014 09:20:27

Warszawa
My też myjemy ząbki od pierwszych ząbków, ale mamy taki problem, że dwójki zaraz po wyrośnięci pokryły się osadem. Mały ma półtora roku i nie wiem czy już można iść z nim do dentysty. Reszta ząbków wygląda ok tylko te górne dwójki. Nie wiem czemu tylko one i co się stało, że jest na nich ten osad. Miła ktoś z was tak?

wojtaszek (offline)

07-11-2014 19:28:13

Tarnów
Mycie ząbków powinno byc dla dziecka przyjemnością, można z dzieckiem szczotkowac zęby, kupic mu kolorawą szczoteczkę , kubek lub inny gadżet, można śpiewac piosenkę o myciu ząbków lub opowiadac bajkę która przedstawia postacie myjące ząbki. Bardzo ważne jest aby nauczyc dziecko systematyczności i koniecznie chodzic z maluchem do dentysty zanim zaczną się problemy. Pracuję w przychodni stomatologicznej i wiem jaką traumę przeżywają dzieciaki które przychodzą na pierwszą wizytę z .... fatalnym uzębieniem. Oprócz codziennej pielęgnacji zachęcam aby rodzice przyprowadzili dzieci do stomatologa na wizytę profilaktyczną, przegląd , instruktaż mycia ząbków, itp a dziecko przy okazji oswoi się z dentystą , gabinetem , dostanie jakąś nagrodę za dzielnośc- takie wizyty są bardzo ważne.grinning smiley

mysia83 (offline)

10-11-2014 13:23:35

Rzeszów
Dot jak najbardziej z półtorarocznym maluchem można iść do dentysty, a jeśli widzisz coś niepokojącego, to nawet trzeba! Po pierwsze skonsultujesz to co cie niepokoi ze stomatologiem, a po drugie synek powoli będzie sie przyzwyczajał do wizyt u stomatologa. Co do tego osadu to nie pomogę, bo u nas czegoś takiego nie było, ale radze po prostu pokazać to dentyście smiling smiley
Moja córa mając ok. 1,5 roku upadła i złamała sobie jedynkę, wiec wtedy mieliśmy pierwsza wizytę u stomatologa, było nawet małe piłowanie, ale córa dzielnie to zniosła smiling smiley
Chcesz pisać na naszym forum? Załóż konto w 3 minuty i dołącz do nas już dziś!.

Kliknij żeby zalogować

Forum eBobas.pl - Statystyki

Globalne
Wątki: 5889, Posty: 1462055, Użytkownicy: 73602.
Ostatnio dołączył/a Marek543.

Statystyki tego forum
Wątki: 104, Posty: 10941.