Częste usg w ciąży

Wysłane przez Juliaaaa205 

Juliaaaa205 (offline)

21-06-2019 10:13:50

Brzeziny
Witam jestem w 13 tygodniu ciąży i miałam juz usg. Boję się że źle to wpłynie na malucha dziś mam kolejną wizytę i pewnie usg i waham się czy iść bo tydzień temu było wszystko w porządku u innego lakarza bo po wyjściu ze szpitala chcxialm się upewnić bo nawet nie zrobiono mi usg przy wpisie jedyne co to nie zbadał mi szyjki i to mnie martwi iść czy nie. Miała któraś z was tak częste usg?

Lililo (offline)

21-06-2019 12:51:05

Kraków
Ja mam usg od początku ciąży robione na każdej wizycie. Tylko po usg połówkowym miałam u swojego lekarza krótkie usg sprawdzające serduszko bo był mały odstęp czasu. Lepiej jak lekarz robi usg i sprawdza czy dzieciątko rozwija się prawidłowo. Kiedyś czytałam że nie ma badań wskazujących na złe oddziaływanie usg ma dziecko

Laura27 (offline)

21-06-2019 14:33:52

Warszawa
Ty tak serio? Chyba lekarz wie co robi. Poczytaj sobie mamaginekolog

Juliaaaa205 (offline)

21-06-2019 17:14:46

Brzeziny
Jeśli tego lekarza można nazwać lekarzem to okej (zmieniam go ale czekam aż ten do którego zamierzam chodzić wróci z urlopu) . Chyba każda mama boji się o swoje dzidzi prawda? a jeszcze jak jest w brzuszku i nie wiadomo jak to wszystko na niego wpływa

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2019-06-21 17:15 przez Juliaaaa205.

asterek92 (offline)

25-06-2019 10:32:26

Utrata
Moja położna wspominała o 4 badaniach usg, nie zgadzam się że badanie takie jest obojętne dla mojego i dziecka zdrowia.

celinka (offline)

25-06-2019 11:45:47

Dobra
W szkole rodzenia położne omawiały usg i nic nie wspominały aby robić je na każdej wizycie. Artykuły na str. szkół rodzenia (np. rodzice, mamotoja, prenalen,itp.) wspominają o 4 badaniach, tak zresztą zapisane jest w standardach opieki okołoporodowej. Oczywiście są to ilości zalecane.

Aguska94 (offline)

25-06-2019 21:42:56

Poznań
Ja mam robionee usg na każdej wizycie plus prenatalne. Usg nie jest szkodliwe dla dziecka jestem aktualnie w 17 tygodniu i miałam już z 5 razy usg

[*]8tc 16.06.2015 Aniołek
[*]7tc 30.05.2016 Aniołek

gniewczanka (offline)

30-07-2019 08:16:34

Mieroszyno
Wszędzie mówią że usg jest neutralne.. przecież nie robili by gdyby tak nie było. Dla mnie 4 usg to za mało.. że stresu bym padła czy coś złego się nie dzieje..
Zwykle USG kontrolne może pokazać że coś się dzieje (małowodzie- wielowodzie- zahamowanie wzrostu- kiepskie przepływy- i wiele innych) i można szybko zareagować i uratować dziecko..
Ciężko policzyć ile razy miałam USG w pierwszej ciąży i synek jest zdrowy. Ale jak tylko coś było niepokojącego u gina na USG byliśmy kierowani na USG genetyczne czy echo serca i nigdy nie pomyślałam że szkodzę mojemu dziecku tylko walczę o jego życie i zdrowie..
Dodam że wszystko na NFZ i nigdy nikogo nie prosiłam o USG winking smiley
Zdrówka dla wszystkich dzidziusiow w brzuszkach smiling smiley

[link widoczny po zalogowaniu]

[link widoczny po zalogowaniu]

Lililo (offline)

30-07-2019 10:59:28

Kraków
Dokładnie gniewczanka, zgadzam się z Tobą w tej kwestii. Wiadomo że każdy podchodzi to tego indywidualnie ale myślę że wiele ciąż mogłoby się źle skończyć gdyby nie usg wykonane w odpowiednim czasie i to na każdym etapie ciąży. Począwszy od pierwszego trymestru gdzie tak ważne jest monitorowanie rozwoju dziecka, po kolejne etapy gdzie sprawdzane jest tętno, przepływy, stan łożyska itd

mishka (offline)

14-08-2019 11:37:36

Gdańsk
Zastanawiam się czemu starsi ginekolodzy mają inne zapatrywanie na taki rodzaj badania. Mówię tutaj o lekarzach 55+, którzy wiedzę medyczną zdobywali trochę dłużej aniżeli obecni studenci. Ktoś kiedyś porównał badanie usg do klapsa, otóż jeden klaps nie zrobi krzywdy natomiast klapsy powtarzane przez 10 min w częstotliwością 1500/s ( dane z Wikipedii) taką krzywdę mogą uczynić. Poza tym nie namawiam nikogo do dawania klapsów.
Chcesz pisać na naszym forum? Załóż konto w 3 minuty i dołącz do nas już dziś!.

Kliknij żeby zalogować

Forum eBobas.pl - Statystyki

Globalne
Wątki: 5833, Posty: 1444547, Użytkownicy: 73585.
Ostatnio dołączył/a Olivia1234.

Statystyki tego forum
Wątki: 823, Posty: 147760.