U koleżanki która jest w 4 miesiącu ciąży, lekarz podczas badania znalazł guzki w piersi, czy wasi lekarze prowadzący ciążę również sprawdzają wasze piersi ?
To jest bardzo ważne badanie, same powinniśmy na początku paluszkami obmacać pierś (jesteśmy w stanie wyczuć nawet małe zmiany) a jeśli jest to konieczne to w czasie ciąży można wykonać usg.
W czasie ciąży nie tylko o dziecko powinniśmy dbać, ale również o siebie. Położne z prenalen przypominają o badaniach cytologicznych, badaniach piersi, badaniach ogólnych. Ciąża to szczególny okres, ale gdy nasz organizm będzie szwankować to nie zdołamy urodzić dziecka, a przecież każda z nas oddałaby wszystko aby dzieci były zdrowe.
Należę do osób genetycznie obciążonych chorobami nowotworowymi i mam zakodowane w pamięci, że sprawdzam swoje piersi metodą palpacyjną (czyli paluszki idą w ruch) co najmniej raz w miesiącu. Nikt tak dobrze nie zna mojego ciała jak ja, dlatego wolę poświęcić trochę czasu na "obszukanie" ciała i zawczasu powiedzieć NIE niechcianym gościom.
Niestety zmiany hormonalne zachodzą w naszym organizmie (geny, żywność, otoczenie) i musimy dmuchać na zimne. Moja położna przeprowadziła ze mną wywiad i również zwracała uwagę na ten typ choroby. Przy któreś wizycie u lekarza poprosiłam o badanie swoich piersi, wszystko jest ok, ale mimo to muszę sama zadbać o regularną kontrolę.
Rozmawiajmy z rodziną i poznawajmy swoją historię, bo dzięki temu mamy większą wiedzę odnośnie naszego zdrowia. Genetyka jednak ma duży wpływ na nasze zdrowie.
Samokontrola piersi to chyba najprostszy sposób badania. Jeśli same nie potrafimy tego przeprowadzić to należy zasięgnąć porady u lekarza lub położnej. Powinni zbadać i pokazać jak prawidłowo to robić.
Na ostatniej wizycie u lekarza poprosiłam o zbadanie piersi (jakie było jego zdziwienie) i co? Nie potrafił tego zrobić. Już szybciej człowiek nauczy się z filmu w internecie.