Dwurożna macica a ciąża

Wysłane przez 22nika27 

22nika27 (offline)

29-06-2010 11:15:46

Witam wszystkie Panie,
jestem nowa na forum, gdyż od niedawna myślimy z partnerem aby wprowadzić plany starania się o dzieciątko już w wakacje, ale w zeszłym tygodniu podczas wizyty u ginekologa mój entuzjazm opadł, gdyż ginekolog podczas usg dopochwowego stwierdził że mam dwurożną macicę i że mogę mieć problemy nie tylko z zajściem ale i utrzymaniem ciąży. Dlatego proszę o porady i przeżycia kobietki, które też mają taką wadę a jednak mają dzieci. Czy np. leżenie z nogami do góry (świeca) pomaga w zajściu w ciążę, czy trzeba bardzo na siebie uważać, czy naprawdę można stracić maleństwo, czy poród odbywa się wówczas przez cesarkę, czy grozi przedwczesny poród, itp. Z góry dziękuję za wszystkie porady smiling smiley

beatkaa24 (offline)

02-07-2010 18:59:09

Łódź
witam ja mam macice dwurozna i z zajsciem w ciaze nie mielismy zadnego problemu a teraz jestem 4 raz w ciazy fakt tamte ciaze stracilam bardzo wczesnie ale powodem nie byla macica a zaszlismy zaraz za pierwszym podejsciem ostatnia za 3 ale troche mi hormony pofiksowaly i dlatego ... teraz jestem w ciazy i narazie jest ok macica w niczym nie przeszkadza i mnustwo kobiet rodzi dzieci przy tej wadzie a nawet o niej nie wiedza... jedyne co przy porodzie czesto jest cesarskie ciecie ... mozesz sobie zrobic hsg albo odrazu histeroskopie zeby sprawdzic czy nie masz przegrody w macicy bo to byl by wiekszy problem niz sama macica dwurozna ale wtedy przegrode mozna usunac i po sprawie ...

[link widoczny po zalogowaniu]
3Aniołki [*]
ANIOŁEK ALANEK UR. 22.09.2010 ( 23 TC)
"Tak bardzo chcę być z Tobą, czuć Twego serca bicie, za każdą z takich chwil oddałabym całe życie" "Łzy rodziców nie wysychaja nigdy"

KC Synku ;(

22nika27 (offline)

02-07-2010 20:53:35

Dziękuję za informacje. A jaki jest mniej więcej koszt takiego badania i pewnie trzeba je wykonać w jakimś większym mieście (ja mam najbliżej do Poznania)? Mam nadzieję, że nam też się uda za pierwszym razem i jednak wszystko będzie ok, a Tobie życzę optymizmu i szczęśliwego rozwiązania smiling smiley.

beatkaa24 (offline)

03-07-2010 16:03:14

Łódź
ja nie placilam za to badanie poprostu dostalam skierowanie na hsg od gina ... w sumie dostalam na histeroskopie ale w szpitalu stwierdzili, ze zrobia hsg ...

3Aniołki [*]
ANIOŁEK ALANEK UR. 22.09.2010 ( 23 TC)
"Tak bardzo chcę być z Tobą, czuć Twego serca bicie, za każdą z takich chwil oddałabym całe życie" "Łzy rodziców nie wysychaja nigdy"

KC Synku ;(

Maritta (offline)

06-08-2010 21:31:01

Warszawa
Witam "Dwurożne" !
U mnie faktycznie poród skończył się cesarskim... a z zajściem też nie było łatwo, ale podobno problem był w moim tyłozgięciu. A przy tyłozgięciu "świeca" nie wskazana!!! Raczej leżenie na brzuchu smiling smiley
Życzę powodzenia i trzymam kciuki!

22nika27 (offline)

08-08-2010 17:03:36

Za kilka dni się okaże, czy będę miała problem z zajściem czy może się jednak udało smiling smiley. Mam od owulacji praktycznie codziennie bóle jajnika i śpi mi się lepiej, ale nie chcę się "wkręcać". Mi lekarz nic nie mówił o tyłozgięciu, ale wcześniej twierdził że mam coś tam wklęsłe. Zastanawiam się nad zmianą z faceta ginek na kobietę, bo podobno jest jedna taka miła w moim mieście i nawet się do niej zapisałam ale dopiero na połowę września...

Maritta (offline)

08-08-2010 21:45:54

Warszawa
22nika27 nie wkręcaj się , ale myśl pozytywnie i dbaj o siebie!!! Trzymam kciuki :play_with_child:
Pewnie niedługo będziecie biegać z wózeczkiem :wozek:
Powodzenia!!!

22nika27 (offline)

12-08-2010 10:04:44

Maritta dziękuję za trzymanie kciuków smiling smiley, wczoraj zobaczyłam na teście 2 kreseczki. Zadzwoniłam od razu do ginek aby umówić się na wizytę ale dopiero termin był na 1 września (czyli to będzie 8 tydzień) i martwię się czy nie za późno na tą pierwszą wizytę. Czy Ty miałaś jakieś zalecenia od lekarza i brałaś jakieś leki? Bo trochę naczytałam się na forach że np. niektóre kobiety biorą Duphaston i Luteinę aby na pewno utrzymać ciążę. Bo od wieczora wczorajszego mam takie jakby dziwne bóle na "dole" i się zastanawiam czy to przypadkiem nie jakieś skurcze...

Maritta (offline)

13-08-2010 16:29:05

Warszawa
22nika27 GRATULACJE!!!!
Ja brałam Duphaston, ale to dlatego, że staraliśmy się o dziecko pod okiem lekarza - miałam monitoring cyklu. Ja na początku ciąży w 6 tyg. strasznie się przestraszyłam, bo miałam krwawienie. Okazało się, że nie było to nic poważnego, ale i tak ponad połowę ciąży byłam na zwolnieniu. Do połowy ciąży brałam No-spę i Duphaston. I też miałam "dziwne bóle", dlatego była No-spa. Ale jeśli bardzo się niepokoisz to śmigaj do gina - wizyty w ciąży to prawdziwa przyjemność!!! smiling smiley Zawsze fajnie zobaczyć swojego malucha na usg smiling smiley no i potwierdzić ciążę!!!
Mi mój gin powiedział, że najważniejsze przy dwurożnej macicy jest to aby maluch dobrze się w niej zagnieździł tzn. nie w miejscu przegrody.
Trzymam kciuki nadal i życzę powodzenia!
Dbaj o siebie i malucha :sleeping_baby_55:

magdzior4 (offline)

13-11-2010 12:14:31

Graniczna Wieś
Witam serdecznie,nawet sobie nie wyobrażasz,jaką radość sprawia mi teraz opisanie mojej historii ciąży... Chciałabym podnieść na duchu wszystkie kobietki z dwurożną macicą i niedoczynnością tarczycy.A więc zaczynam... Trzy lata temu usłyszałam ,,wyrok" o następującej treści: Ma pani dwurożną macicę i przykro nam-nie będzie miała Pani dzieci... To był mój dramat a jednak nie poddałam się,wierzyłam, że Bóg da mi upragnione dziecko.30.12.2009r zobaczyłam na teście dwie kreseczkismiling smiley Pobiegłam do ginekologa,a tam usłyszałam ,,raczej nie donosi Pani tej ciąży".Zmieniłam lekarza.Niedługo po tej radości,którą był bobasek pod sercem-kolejny strach,zaczęło robić się rozwarcie.Dostałam Fenoterol i lekarz kazał mi leżeć i zabronił chodzenia po schodach,gdyż rozwarcie może się powiększyć.Leżałam,bo pragnęłam tego dziecka.Chodziłam tylko do toalety... 24.08.2010r(tydzień przed terminem) naturalnie urodziłam synka,ku mojemu zdziwieniu dostał 10 punktów.Tej radości nikt nie zrozumie,kto tak ciężko przeżywa ciążę.Nigdy nie posłucham lekarzy,wszyscy spisali mnie na straty,ale żaden z nich nie pomyślał,co czuje kobieta,która usłyszy taki ,,wyrok" jak ja.Trzeba naprawdę dużo leżeć,ale nagroda za to jest wspaniała...Bez cesarki,poród rodzinny,coś wspaniałego.Uwierz,na początku przeżyłam strach,ogromny strach,ale teraz piszę tu a w łóżeczku leży mój synuś.DŁUGO CZEKAŁAM,ŻEBY NAPISAĆ TO NA FORUM,BĘDĄC JUŻ MAMUSIĄ.
Chcesz pisać na naszym forum? Załóż konto w 3 minuty i dołącz do nas już dziś!.

Kliknij żeby zalogować

Forum eBobas.pl - Statystyki

Globalne
Wątki: 5844, Posty: 1447589, Użytkownicy: 73590.
Ostatnio dołączył/a EtatowaMama.

Statystyki tego forum
Wątki: 367, Posty: 114667.