Zmiany skórne

Wysłane przez kinia1986 

kinia1986 (offline)

31-10-2010 11:10:14

Sulechow
Dzień Dobry.
Mój 5-miesięczny synek ma straszne problemy skórne. Żaden lekarz do tej pory nie zdołał nam pomóc, więc chyba ostatnia nadzieja w forum. Wszystko zaczęło się w wieku około dwóch miesięcy. Wówczas na policzku mojego synka zaczęła się pojawiać czerwona plama, która rozprzestrzeniała się w stronę ucha. Czerwona plama po prostu była zgrubieniem na skórze. Nie było żadnych krostek- z tych miejsc czasami sączyła się woda. W jednym miejscu (zawsze tym samym) wykwit stawał się mokry w sensie lepki i wszystko się do niego przylepiało i zasychało tworząc strup. Początkowo myśleliśmy, że może jest to powód tego, że mały upodobał sobie tę stronę do snu i sobie ją przegrzewa na poduszce.
Lekarz stwierdził, że to po prostu sucha skóra i doradził natłuszczanie - co chwilowo pomogło. Takie mieliśmy wrażenie, bo skóra zmieniła odcień (Nie była już tak podrażniona. Wszystko zbladło). Plamy jednak zaczęły się rozprzestrzeniać na główkę, następnie rączki i nóżki. Kosmetyki odstawiłam z obawy przed alergią na Jonson???s baby. Udaliśmy się znowu do lekarza. Pani doktor powiedziała, że to skaza białkowa. Podobno, jeśli dziecko pije więcej jak 600 ml mleka na dobę to wątroba nie nadąża i powstaje skaza białkowa. Poradziła zmianę mleka. Jednak minął już ponad miesiąc jak mały pije mleko bez laktozy i nie ma poprawy. Teraz jest nawet gorzej. Od 3 dni jego organizm znowu się mocno broni i dzisiaj jest chyba najgorzej jak do tej pory. Skóra na jego głowie to porostu gruby papier ścierny. Nie do końca wygląda to jak łuski takie jak przy ciemieniusze. Na rączkach i nóżkach ma wykwity. Nie takie same ??? są różnej wielkości i różnych kształtów jak i występują w różnym skupieniu. Na klatce jest ich wiele ??? są małe. Na ramionach ma duże szorstkie placki. Na pleckach ma, co raz więcej wykwitów.

Co to może być? Obecnie nawet sterydowe kremy nie chcą tego zwalczyć. Kosmetyki odstawione. Piorę w proszku dziecięcym i płuczę wszystko dodatkowo. Czy może to być związane z suchym powietrzem albo z za małą ilością dostarczanych płynów? A może jakieś uczulenie na promieniowanie? Przypominam, że zaczęło to się dość wcześnie, podczas gdy mały był karmiony mlekiem (modyfikowanym).

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2010-10-31 11:11 przez kinia1986.

Sympatyczna (offline)

31-10-2010 14:24:53

jeśli lekarka stwierdziła skaze białkową - co całkiem możliwe, przy zmianach, jakie opisujesz, to powinna coś doradzić. zmiana mleka owszem - dodam, ze skaza nie ma nic wspólnego z ilością zjadanego mleka.
jakie mleko obecnie podajesz?
u nas na zmiany skórne pomagało emolium - emulsja do kąpieli i krem specjalny do smarowania, mieliśmy też robiona maść.
przy skazie trzeba bardzo uwazać z dietą, bo zmiany skórne mają często podloże pokarmowe, rzadziej może to być objaw uczulenia np. na kurz, zwierzęta itp, ale i to może być przyczyną.

Człowiek przestaje się bawić nie dlatego, że się starzeje, tylko starzeje się dlatego, że przestaje się bawić

kinia1986 (offline)

31-10-2010 17:45:08

Sulechow
Podaję mu mleko bez laktozy Aptamil Pepti. Jeśli chodzi o emulient to mam go, ale mały ma obecnie tak silny stan tego "zapalenia skórnego", że nie mogę go stosować. Pani doktor powiedziała, że trzeba poczekać aż troszkę skóra się poprawi bo inaczej emulient podrażni skórę jeszcze bardziej.

Ale czy nie jest to dziwne, że dopiero po 2 miesiacach życia zaczęło się coś dziać ? Skaza białkowa raczej ujawnia się wcześniej.?.?.? Oboje z mężem nie jesteśmy alergikami.

Sympatyczna (offline)

31-10-2010 18:02:41

kinia - u mnie w rodzinie nikt nie jest alergikiem, ani ja, ani mąż ani córki, a syn miał skazę - zaczęło sie koło 8 tygodnia życia smiling smiley nie było tragedii, karmiłam piersią i byłam na diecie eliminacyjnej, daliśmy radę, około roku miał jak śladu nie było po skazie

Człowiek przestaje się bawić nie dlatego, że się starzeje, tylko starzeje się dlatego, że przestaje się bawić

kinia1986 (offline)

01-11-2010 22:19:11

Sulechow
to może jak na razie powinnam pozostać przy posiłkach mlecznych ?? Szymon zjada 4 posiłki. Dwie kaszki, nastepnie obiadek i mleko. Może dam mu dwie kaszki i dwie butelki mleka ? Może chociaż przez tydzień i spróbuję ponownie z obiadkami. Wydaje mi się, że on ma uczulenie. Mogę ograniczyć go tylko do produktów mlecznych ?

Sympatyczna (offline)

02-11-2010 16:42:42

a jaką kaszkę dajesz? może kaszka uczula, bo nie sądzę, żeby marchewka??

ewkie (offline)

08-12-2011 22:30:39

Puławy
Witajcie
Mój synek ma podobne problemy tylko o nieco łagodniejszym przebiegu. Zaczęło się w 2 miesiącu. Jedna lekarz stwierdziła, że twarz to uczulenie - a ja byłam na mega ścisłej diecie. Ale zaostrzyłam ją bardziej. Odstawiłam kupne wędliny, brzoskwinie i inne ryzykowne rzeczy. Buzie miałam mu przemywać tylko przegotowaną wodą :/ Ponad tydzień nie przyniósł zmiany. Poszłam po rozum do głowy i skorzystałam z doświadczenia zawodowego - jestem farmaceutką tongue sticking out smiley- i zmieniłam sama diagnozę na łojotokowe zapalenie skóry i zaczęłam smarować emulsją SEBODERM. Sama mam takie problemy ze skórą, więc pomyślałam, że może synek ma to po mnie sad smiley I pomogło!! Niestety zmiany póki co nie zniknęły na dobre- nowa pediatra powiedziała, że ma to podłoże hormonalne i z czasem przejdzie smiling smiley Mam szczerą nadzieję.
Ale Franek ma też plamy na dekolcie, ramionach, brzuszku i nogach. Okrągłe czerwone z jasnym środkiem. Zaogniają się podczas kąpieli w ciepłej wodzie. Jednak poprawę przynosi kąpiel w emulsji Emolium i smarowanie emulsją do ciała Emolium. Codziennie kąpiemy, a smarujemy nawet dwa razy dziennie.

"Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się na to, że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem".

katii (offline)

13-12-2011 09:10:36

Jastrzębie Zdrój
Z takimi rzeczami najlepiej od razu udać się do dermatologa. Pediatrzy zazwyczaj wykrywają uczulenie/alergię i leki które przepisują mogą doprawadzić do jeszcze gorszego stanu. ( wiem z doświadczenia ) Moja córka od 5 miesiąca ma problemy ze skórą. Zaczęło się od placka na policzku. Później pojawiło się pod paszkami, na rączkach, brzuszku, nóżkach i stopach. Lekarstwa od pediatry pomagały ale niestety niedługo nawracało się z jeszcze gorszym skutkiem i tak za każdym razem. Po wizycie u dermatologa pani doktor stwierdziła,że to świerzb przewracjący oczami straszne ale prawdziwe! Jej diagnoza doprowadziła do tego,że mojemu dziecku na rączkach po maści siarkowej wypaliły się okropne ropne plamy... Dodatkowo cała rodzina i znajomi nastraszeni gdyż wszyscy musieli się smarować specjalną maścią zapobiegawczą... W internecie wyszukałam dermatologa dziecięcego. Wyczytałam opinie o nim i bez zastanowienia wsiadłam w samochód wraz z Amelką i przejechałyśmy ponad 150 km aby uzyskać poradę. Okazało się,że mała ma alergię. Dostała krople. Na szczęście pomagają! Na szczegółowe badania alergiczne musimy poczekać aż dziecko będzie miało 3 latka.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-12-13 09:11 przez katii.

Asiczka (offline)

14-12-2011 21:47:56

....
Witam
mam nadzieje, że śledzisz jeszcze ten watek. Po przeczytaniu Twojego postu długo biłam sie z myślami czy napisac.
Piszesz, że lekarze nie wiedza co jest twojemu dziecku, błądzą w postawieniu diagnozy....
Chciałabym abyś przeczytała artykuły o histiocytozie w tym przypadku zmianach skórnych, nie pisze żeby Cie na straszyć, nie chce by ten post był żle odebrany przez Ciebie, jednak wiem co czują rodzice gdy lekarze maja problem z diagnozą.
Wiem że choroba ta z postacią skórna często jest mylona z atopowym zapaleniem,bardzo nasilona ciemieniuchą, alergią i dziecko przez to jest nieodpowiednio leczone.
Poczytaj artykuły zawsze lepiej jest wykluczyć chorobę, za w czasu niż leczyć nie na to co trzeba. Dlatego warto skonsultować sie też z onkologiem.

[link widoczny po zalogowaniu]

[link widoczny po zalogowaniu][link widoczny po zalogowaniu]

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-12-14 21:55 przez Asiczka.
Chcesz pisać na naszym forum? Załóż konto w 3 minuty i dołącz do nas już dziś!.

Kliknij żeby zalogować

Forum eBobas.pl - Statystyki

Globalne
Wątki: 5892, Posty: 1463220, Użytkownicy: 73604.
Ostatnio dołączył/a dagula.

Statystyki tego forum
Wątki: 173, Posty: 1315.