Rotawirus

Wysłane przez anulka102 

anulka102 (offline)

09-05-2009 23:14:23

Lubin
Zaczęło się w czwartek 31 kwietnia od okropnej biegunki i sporadycznych wymiotów. Biegunka była bardzo uciążliwa i niestety nie odpuszczała. Piątkowa wizyta u dyżurnego lekarza-sadysty skończyła się przepisanym biseptolem, którego zresztą nie wykupiłam, gdyż dziwnym wydało mi się przepisanie tegoż leku na biegunkę. Długi majowy wekend minął pod hasłem walki z biegunką i niedopuszczeniem do odwodnienia. W poniedziałek wizyta u naszej Pani Doktor i niestety skierowanie do szpitala. W szpitalu zaś diagnoza - ROTAWIRUS. Kilka kroplówek, leki i wydawało się, że już wszystko będzie w porządku. Biegunka minęła, dziecku wrócił humor i apetyt. W środę pani doktor wypuszcza nas do domku, mówiąc że organizm dziecka szybko poradził sobie z wirusem. W domu radość z widoku własnego łóżka, zabawek i dobrze znanych kątów. Niestety w piątek wieczorem nagły nawrót choroby, tym razem w postaci wymiotów. W sobotę również wymioty i powrót do ścisłej diety "sucharkowej". Niepokój mamy i ciągłe czekanie na prawdziwy koniec walki z chorobą... tylko ile to jeszcze potrwa?

[link widoczny po zalogowaniu]

Asiczka (offline)

11-05-2009 20:53:06

....
Moja córkę rotawirus trzymał prawie miesiąc, była tylko biegunka... Pani doktor próbowała leczyć, ale niestety też wylądowałyśmy w szpitalu... Mała była już odwodniona. Miała wtedy 1,5 roczku teraz ma 3 latka.

Życzę powodzenia w walce z chorobą, zdrówka dla małej...:harm_wit_mom:

[link widoczny po zalogowaniu][link widoczny po zalogowaniu]

jmijeczka (offline)

03-06-2009 11:07:50

Wlkp
natalka moje dziecko mialo. Ale szczepionka nie chroni przed zachoworowaniem. Zachorowac moze dziecko szczepione i nieszczepione. Podobno po szczepionce przechodzi sie lagodniej... Ale teraz oprocz rotawirusow sa adrenowirusy i inne odmiany.. samych rotawirusow jest duzo .. szczepionka chroni tylko przed niektorymi.. wiec nie martw sie..

ryba1548 (offline)

22-07-2009 14:18:05

B.
przy rotawirusie najlepiej zrobic badanie czy to jest rota a moze cos innego....corka miala rota (wymioty plus biegunka) natomiast synek przy tych samych objawach tylko jeszcze mocniej nasilonych mial e.coli patogenna i dostal biseptol. oczywiscie w obu przypadkach szpital....

na lekkie biegunki to co sami mozemy podac:
-orsalit
-kleik marchewkowy ors 200
-marchwianka(ryz plus marchew)
-lakcid lub cos podobnego
-dieta bez soczkow i owocow oraz najelpiej bez produktow mlecznych np.jogurt,czy mleko

agula251 (offline)

28-07-2009 14:13:09

gliwice
Witam, Panie mam pytanko. Mojej przyjaciółki malutki 3m-ce - ma, tydzień temu walczył z rotawirusem w szpitalu, dziś jest już w domu i niby jest ok, a moje pytanko brzmi czy on dalej zaraża bo jestesmy do nich zaproszeni a dodam że mam dwu letnią córeczkę i się troszkę o nią bojęsad smiley

erka (offline)

19-10-2009 19:39:08

International
Dziewczyny, ja szczepiam moje Kluski rotarix-em i nie miałam jak dotąd większych problemów z rotawirusem a dziewczyny mają już 16 miesięcy. Dwa razy chorowały, ale trwało to krótko i miało łagodny przebieg (bez wymiotów, z biegunką, ale przez niecały tydzień i łagodnie dosyć). Pani dr mówia, ze to dzięki szczepioncesmiling smiley Ja jestem zdania, ze lepiej zaszczepićsmiling smiley

...

ptysiowa_mama (offline)

19-10-2009 20:50:42

Warszawa
Szczepienie przeciw rotawirusom trzeba skończyć przed 6 miesiącem życia, obydwie dawki - więc jeśli maluch jest starszy, to już przepadło.

Mój synek został zaszczepiony, nie chorował do tej pory ani razu, żadnych wymiotów, biegunek też nie. Uważam, że warto.

Alison (offline)

16-02-2010 23:15:30

Oświęcim
Szczepienie musi być rozpoczęte między 6 a 13 tygodniem życia i zakończone do 24 tygodnia. Są dwie wersje albo 2 dawki albo 3. Cenowo wychodzi to samo ale z dwoma zawsze łatwiej zdążyć. Jak widac czasu na zastanawianie sie jest niewiele. Warto popytać przy pierwszej wizycie pediatry.

Alicja3250 (offline)

28-04-2010 10:31:45

Anulka102-ja mialam podobny problem tyle ze do szpitala trafil moj wtedy 8m-czny synek z zapaleniem gardla,ktore w szpitalu przeszlo tez na pluca.lezelismy w szpitalu cale 2 tygodnie,z czego 1tydz w izolatce(z 3innymi mamami z dziecmi,mimo ze bylo bardzo ciasno ale nie mieli miejsca) gdyz moj synek wlasnie w szpitalu zarazil sie rotawirusem.to bylo straszne tak jak mowisz biegunka,przez ktora synek mial juz po 2 dniach tak czerwona pupe(obszczypana)ze az czasem pojawiala sie krew,a pielegniarki daly na to tylko tormentiol i wazeline...nic nie pomagalo wiec postanowilam sama wyleczyc mu pupe,kupilam sudokrem,kartoflanke(gdyz robily sie mokre ranki)i tak robilam na zmiane,raz sudokrem,potem puder,znowu sudokrem i kartoflanke no i sie udalo,pozostaly wymioty i brak apetytu ale z czasem wszystko wrocilo do normy,dostawal tez kroplowki,zastrzyki i robilam mu inhalacje(zalecenie lekarza)walka z choroba trwala dlugo.nikomu tego nie zycze.pozdrawiam

aniad (offline)

23-12-2010 11:55:43

Katowice
moja córka przechodzila rotawirusa już trzy razy, najgorzej jako 8miesieczne niemowle (tydzien w szpitalu), a potem znacznie łagodniej jako przedszkolak. szczepionki niestety niczego nie gwarantują, gdyż wirus się mutuje i występują co roku inne jego odmiany. dopóki dzieci są małe i siedzą w domu to można je na różne sposoby chronić, ale puszczajac dziecko do żłobka czy przedszkola możemy nastawić się, że raczej prędzej czy póżniej sie zarazimy:-/ no niestety nie jest to przyjemna rzecz, im starsze dziecko tym większa szansa, ze lepiej zniesie.
Chcesz pisać na naszym forum? Załóż konto w 3 minuty i dołącz do nas już dziś!.

Kliknij żeby zalogować

Forum eBobas.pl - Statystyki

Globalne
Wątki: 6019, Posty: 1572219, Użytkownicy: 73677.
Ostatnio dołączył/a Pinuka.

Statystyki tego forum
Wątki: 173, Posty: 1315.