Witam
Wczoraj byliśmy z nasza 6 miesięczną Ola u lekarza, gdyż ma od jakiegoś czasu takie czerwone zabarwienia na policzkach.W sumie to na jednym policzku, a po drugiej stronie taka czerwoną zramka na szyji.Sa to nie duże zmiany skórne ale towarzyszące jej od kilkunastu dni. Tak więc postanowiliśmy zapytać fachowca co i jak. Byliśmy przekonani, że to jakieś drobne uczulenie, bowiem Ola karmiona jest zarówno piersią(choć już w mniejszym stopniu, jak również mlekiem modyfikowanym.Podejrzenie padło na mandarynki, gdyż żona ostatnio je jadła) czy też otarcia powstałe na skutek kurtki zimowej która ma taki dosyć sztywny kołnierzyk. Aż tu ku naszemu zdziwieniu usłyszeliśy SKAZA BIAŁKOWA
.
Lekarz zalecił nam Bebilon peti i jakąś maść robioną, zona szlaban na produkty mleczne itp. Mamy przyjśc do kontroli po około 2 tygodniach.
Ja jestem załamany, już widze czarny scenariusz że Ola pozbawiona będzie normalnego mleka i jego przetworów przez lata a może i życie( a dla mnie nabiał yo podstawa jadłospisu). Zona tłumaczy mi, ze teraz to częste u dzieci i że to z biegiem czasu minie (mam nadzieje), ale nie wielkie to pocieszenie, bo jakby nie było to coś jest nie tak
.
Ciekawy co to jest ta skaza poszukałem troche na internecie i okazało sie,ze często lekarze nadużywają tego określenia, gdyż nie wszyskie zmiany skórne są wynikiem skazy białkowej. Często jest to jakaś drobna alergia na cokolwiek innego. Zmiany skórne Oli nie przypominaja tych które znalazłem jako przykłady skazy biakowej w necie, choć tu reguły nie ma. Acha zdarzało się, ze miała szorstkie policzki, ale myśleliśmy, że to od tego że się slini na dworze.
Napiszcie gdzie mogę znależć dokładniejszy przykłady tej skazy, czy badanie krwi tu pomożę aby zdefiniować problem i co dalej z tym faktem zrobić.
My narazie postanowiliśmy udać sie do kontroli do innego lekarza w celu konsultacji ( w końcu jak czytałem co lekarz to inna diagnoza) jak również jak Oli zejda te zaczerienienia podać jej ponownie zwykłe mleko modyfikowane w celu prowokacji czy to faktycznie od tego.
Co o tym myslicie?.
Miłego dnia
Jaśko