Nietolerancja laktozy, brzuszek i jego zawartość

Wysłane przez Gemma 

Gemma (offline)

03-07-2021 12:38:08

Kłobuck
Witam,
Mój trzeci syn skończył właśnie 3 tygodnie. Od urodzenia dokarmiany Bebilonem, od skończenia pierwszego tygodnia na samym mm. Zauważyłam u niego wodniste kupy już tydzień temu, ale położna powiedziała, że tak powinno być. Dodatkowo, nie karmiony piersią, ale robi ok 5-6 kup dziennie. We wtorek potworny płacz przez cały dzień, króciutkie drzemki po maksymalnie 15-20 minut. W środę już sporo śluzu w kupie. Udało się już w środę dostać do alergolog, ponieważ starszy syn był alergikiem i mamy swoją panią doktor. Według niej Mały ma nietolerancja laktozy, ponieważ zgodnie z tym co występuje u niego czyli strzelające kupki, wodniste, teraz że śluzem, prawdopodobnie bóle brzucha, przy jedzeniu prężenie i płacz. Kupy muszą być kwaśne, bo wystarczy dosłownie 2 min, a pupa jest odparzona. Przebieram go przez to dosłownie non stop. Podała nutramigen, ponieważ choć to silny hydrolizat, jednakże nie ma w składzie laktozy, a Małego nie chce przestawiać z mleka na mleko, dlatego od razu zaproponowała ta mieszankę. Od środy wieczór ja piję, jest spokojniejszy i nie płacze podczas jedzenia, nie pręży się. Kiedy jadł Bebilon słychać też było charakterystyczne bulgotanie w brzuszku i głośne bąki, w których wychodziła kupka. Teraz bulgotanie zniknęło, czasem słychać przez kilka sekund, ale kupy są częste ok 5, czasem 6 na dobę, bardzo często jedna po drugiej. Są wciąż kwaśne, bo pupę dalej odparzaja. Jak długo może to trwać, zważywszy, że lekarka trafiła z diagnoza? Jak długo w takim razie układ trawienny takiego maluszka wydali resztki Bebilonu? Może macie jakieś doświadczenia? Płakać mi się chce na tą pupę, muszę teraz smarować sudocremem, choć wiem, że dla takich maluszków nie jest polecany, ale inaczej wyląduje na maści z antybiotykiem lub gorzej. Pupę wietrzę i zasypuje mąka ziemniaczana. Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Blanka12 (offline)

17-07-2021 21:47:06

Warszawa
Odparzenia to coś okropnego, my też się z nimi na początku męczyliśmy sad smiley Metodą prób i błędów trafiliśmy na humanę SL i dopiero wtedy problem ustał. Mały ładnie przybiera na wadze bez rewolucji żołądkowych i orkiestry w brzuszku.
Chcesz pisać na naszym forum? Załóż konto w 3 minuty i dołącz do nas już dziś!.

Kliknij żeby zalogować

Forum eBobas.pl - Statystyki

Globalne
Wątki: 5833, Posty: 1444557, Użytkownicy: 73585.
Ostatnio dołączył/a Olivia1234.

Statystyki tego forum
Wątki: 173, Posty: 1315.