Chodzenie na paluszkach

Wysłane przez mamajulii 

mamajulii (offline)

09-01-2010 22:32:35

Witam serdecznie!
Moja córeczka (ma 22 miesiące) od jakiegoś czasu często chodzi
na paluszkach na boso ,w skarpetkach czy też w butach.Gdy jej
zwrócę uwagę na chwile stąpa na całej stopie,po czym znowu
biega na paluszkach.Gdy idziemy na spacer i łapię ją za rączkę
to wtedy tez zaczyna iść na paluszkach.Chodzik używany był
sporadycznie przez 2 miesiące (gdy córka miała 9-10 miesięcy).
Samodzielnie zaczęła chodzik 2 tygodnie po skończeniu roczku.
Już wtedy zdarzało się ,że chodziła na paluszkach-jednak teraz
robi to znacznie częściej.Martwię się ,bo nie wiem czy to
normalne u dzieci w takim wieku.Słyszałam różne opinie m.in
że może to być napięcie mięśniowe.W takim wypadku
do jakiego najlepiej lekarza się udać:pediatry czy neurologa?????
Czy wystarcza rehabilitację?

laska (offline)

27-01-2010 13:32:31

pomorze
Witaj mamajulii! Nie wiem za bardzo jak Ci pomóc, bo moi chłopcy nie mieli i nie mają takiego problemu. Ale ja na Twoim miejscu zapytała bym o poradę pediatrę, lub poszła do ortopedy czy neurologa. Tylko nie wiem czy do nich nie potrzebowałabyś skierowania. A mam takie pytanko - córcia ma równe nóżki? Bo mój najmłoszy brat jak miał pół roczku to okazało się, że ma jedną nóżkę trochę krótszą od drugiej. No i dziś ta różnica to ok. 6 cm. A żeby chodzić prosto i równo chodzi na palcach. Nie chcę Ci nastraszyć. Tylko pytam. Oby szybko córci minęło to chodzenie na paluszkach!!!

ZAPRASZAM NA SWOJEGO BLOGAsmiling smiley
[ebobas.pl]

[link widoczny po zalogowaniu]

mamajulii (offline)

28-01-2010 14:11:06

Na szczęście coreczka ma równe nóżki.Przez ostatnie parę dni stąpa prawie cały czas na całych nóżkach,na paluszkach już bardzo rzadko.
Nie chciałam teraz iść do pediatry,bo wiadomo że w przychodni tłoczno od przeziębionych maluszków-a nie chcę żeby coś załapała.Poza tym
czeka nas nie długo bilans dwulatka,więc na pewno powiem o tym pediatrze.Mam nadzieję,że to nic poważnego i minie.Czytałam i słyszałam od znajomych
że czasami dzieciaczki mają taki okres w swoim życiu i próbują chodzić różnie:na paluszkach,na krawędziach stópek itp.Myślę,że do specjalisty potrzebne jest jednak skierowanie.Jestem dobrej myśli,bo widzę że robi to znacznie rzadziej.

laska (offline)

29-01-2010 11:47:21

pomorze
mamajulii to super, ż córcia już mniej chodzi na palcachsmiling smiley I oby już normalnie chodziłasmiling smiley Pozdrawiam!

ZAPRASZAM NA SWOJEGO BLOGAsmiling smiley
[ebobas.pl]

KsiazkiDlaDzieci (offline)

24-03-2010 10:47:41

Myślę,ze tutaj potrzeba troszkę czasu i wszystko samo sie unormuje. Póki co nie ma powodu do obaw,bardzo fajnie że Twoja córcia już mniej chodzi na paluszkach.

Fotelik24 (offline)

29-09-2010 19:14:11

Zgadzam się. To powinno się samo unormować,tym bardziej ze córka zaczyna chodzić całą stopą,a nie tylko paluszkami.Co innego gdyby ja coś bolało lub odczuwała znaczny dyskomfort. Wtedy trzeba udać się do lekarza specjalisty.
Chcesz pisać na naszym forum? Załóż konto w 3 minuty i dołącz do nas już dziś!.

Kliknij żeby zalogować

Forum eBobas.pl - Statystyki

Globalne
Wątki: 6019, Posty: 1581198, Użytkownicy: 73683.
Ostatnio dołączył/a Eduzabawa.

Statystyki tego forum
Wątki: 87, Posty: 1596.