Cukrzyca ciążowa

Wysłane przez jmijeczka 

jmijeczka (offline)

22-04-2009 21:45:53

Wlkp
Cukrzyca w ciazy moze byc bardzo niebezpieczna. Dlatego tak wazny jest test obciazenia glukoza.
Zapraszamy mamusie borykajace sie z cukrzyca ciazowa

zbiszkopcik (offline)

22-04-2009 21:50:04

No dobrze, dobrze smiling smiley

jmijeczka (offline)

22-04-2009 22:00:47

Wlkp
Jest i nasza specjalistka grinning smiley Ta pani odpowie na wszystkie pytania i poda ciekawe przepisy dla cukrzycowych przyszlych mam grinning smiley

mmagdaw (offline)

05-05-2009 01:02:05

stolica Dolnego Śląska
miałam cukrzycę w ciąży, stosowałam tylko odpowiednią dietę, wskazania do wprowadzenia insuliny pojawiły się na 3 tygodnie przed terminem porodu (czyli na tydzień przed rzeczywistym porodem) więc uznano, że to już zbyt późno; jeśli jakieś mamy maja niepokoje czy chcą zadać pytanie mamie, która ma ten problem za sobą to chętnie odpowiem smiling smiley

HGAnia (offline)

12-05-2009 10:27:52

Radom
No i ja niestety muszę być na diecie - stwierdzona cukrzyca ciążowa. Obecnie jestem w 30tc. Przeleżaąłm w szpitalu przeszlo tydzien i nic sie nie dowiedzialam. Dostalam przykaz mierzenia cztery razy dziennie glukometrem i tyle. Panią diabetolog widzialam dosłownie 5 minut, dałą mi jakąś skserowaną diete i na tym się skończyło. Poruszam się po omacku na czuja wszystko robię, nie wiem czy pomiary są w normie czy nie. Nie wiem co mogę a czego nie mogę zjeść. POMOCY!!!

jmijeczka (offline)

12-05-2009 14:33:45

Wlkp
Jesli masz jakiekolwiek pytania o pomiary, diete itp pytaj konkretnie. Mysle ze postaramy Ci sie pomoc..

zbiszkopcik (offline)

12-05-2009 21:40:31

Na czczo norma dla ciężarnych to 90, godzinę po posiłku- 120-140 w zależności od lekarza. Lepsze te niższe pomiary. Na I śniadanie ŻADNEGO nabiału, stałe porcje i pory jedzenia- co 2,5-3 godziny. I sniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja. Mnóstwo warzyw, dużo mięsa chudego(pieczone, gotowane, duszone, z grilla), mało tłuszczu i węglowodanów typu ziemnaiki, kasze, makarony, chleby, bułki czy ryże- do obiadu np. 2 ziemniaki lub 3/4 szkl ugotowanego makaronu lub 4 łyżki ryżu(ugotowanego oczywiście smiling smiley ). Żadnych rosołków do gotowania, maksymalne ograniczenie soli. No i owoce- mało- dziennie-zamiennie- 1 jabłko, 2 kiwi, pół grejfruta, szklanka malin, jagód, parę truskawek. NIE WOLNO bananów, pomarańcze też nie bardzo. ZERO cukru- do herbaty czy czegokolwiek. Szukaj produktów bez cukru. są.
To tak w wielkim skrócie. Jak jakieś pytania, to wal. Z cukrzyca da się przeżyć ciążę- NAJWAŻNIEJSZE, żeby dziecko sie zdrowe urodziło. Zresztą taka super dietka pozwala rewelacyjnie schudnąć smiling smiley

jmijeczka (offline)

12-05-2009 21:49:46

Wlkp
No i moja najlepsza specjalistka ruszyla pełna parą ! grinning smiley

mmagdaw (offline)

12-05-2009 22:01:49

stolica Dolnego Śląska
do tego co napisała zbiszkopcik dodałabym, że ostatni posiłek to powinien być tzw. nocny tzn. około godz. 22;
moi lekarze mówili mi, że na czczo nie powinno przekraczać 100, godzinę po posiłku 130;
z nabiału mogłam jeść chude kefiry (oczywiście naturalne, bez owoców i cukru) ale żadnych serów czy mleka;
jak spisujesz swoje pomiary glukozy i widzisz, że Ci po posiłku mocno podskoczył to zapisuj sobie co jadłaś żeby wiedzieć co na przyszłość unikać;
polecam gotowanie na parze, przyda Ci się to również po urodzeniu dzidziusia (jeśli zamierzasz karmić piersią)

Sympatyczna (offline)

12-05-2009 22:05:18

u mnie na szczęście cukier był tuż pod granicą normy - lekarz zapytał, czy dużo słodyczy jem - nie jadłam wcale - więc kazał przy tym pozostać i nie musiałam innych zaleceń się trzymać smiling smiley

HGAnia - powodzenia smiling smiley jeszcze kilka tygodni - dasz radę smiling smiley

Człowiek przestaje się bawić nie dlatego, że się starzeje, tylko starzeje się dlatego, że przestaje się bawić
Chcesz pisać na naszym forum? Załóż konto w 3 minuty i dołącz do nas już dziś!.

Kliknij żeby zalogować

Forum eBobas.pl - Statystyki

Globalne
Wątki: 5889, Posty: 1462055, Użytkownicy: 73602.
Ostatnio dołączył/a Marek543.

Statystyki tego forum
Wątki: 254, Posty: 2670.