Samotne i bezpieczne korzystanie z Internetu przez dziecko moim zdaniem nie istnieje. Albo samotne, albo bezpieczne. Nigdy razem. Dziecko nie zna granicy między dobrem a złem. A Internet skrupulatnie pomaga tę granicę przekroczyć.
Osobiście jestem ogromną przeciwniczką w ogóle korzystania przez dzieci z komputera a tym bardziej Internetu. Powinno się pozwalać na korzystanie z niego jedynie w celach naukowych. Wiem jednak, że w dobie komputerów uchronienie dziecka przed tym graniczy z cudem. Bo przecież jak odmówić dziecku zagrania w gry online skoro Maciek z 2c grał wczoraj cały dzień i mu rodzice pozwolili... Co jednak robić, by Internet był bezpieczny? Być przy dziecku. Przede wszystkim obserwować każdy Jego ruch i być niezwykle czujnym. Analizować, czy dziecko nie interesuje si niedozwolonymi stronami czy (broń Boże) nie bawi się w czaty itp. rozmowy z nieznajomymi. Po drugie rozmowa z dzieckiem. Tłumaczenie dlaczego te strony są dla niego niedozwolone. Bo jeśli powiemy "nie możesz,bo nie" to jeszcze bardziej pobudzimy jego ciekawość. A po trzecie, po co komputer i gry online? Spędzajmy z dzieckiem czas i bawmy się z nim. To zdecydowanie lepsze niż dzisiejsza technologia