Kiedy uczyć małe dziecko czytać? Jak nauczyć dziecko czytać?

Wysłane przez izabellamazurek 

izabellamazurek (offline)

04-03-2009 16:09:32

Jeśli twoje dziecko interesuje się literkami, zachęcaj je do różnych zabaw z nimi. Ale pamiętaj, to powinna być tylko zabawa.

czytaj więcej

limonka (offline)

12-05-2010 13:13:16

smiling smiley oczywiście, ze tylko zabawa. Według mnie można wykorzystywać zwykłe książeczki do tego celu, takie,które dziecko bardzo lubi, np. klasyczne tj. "Chatka Puchatka". Czytacie, dobrze się bawicie a dziecko może poznawać nowe literki.

AgnieszkaWrock (offline)

12-10-2010 10:39:44

myślę, ze nie czekając na oficjalną edukację warto samemu popracować z dzieckiem, u nas świetnie się sprawdziły gry i układanki literkowe, klocki obrazkowe z literkami, "literki małe i duże"

nina32 (offline)

31-05-2011 13:47:02

Opole
u nas sprawdzily się ksiązeczki w temacie nauki literek i gra "Poznaje literki" z adamigo

dorenka (offline)

16-07-2011 20:53:49

Warszawa
Nie wydaje mi się, aby był jakiś graniczny wiek, od którego dziecko może zacząć uczyć się czytać. Niemowlęta uczą się wszystkiego, codziennie zasypiają mądrzejsze. Czym jest nauka czytania? To nauka pewnego kodu, którym zapisana jest informacja. Kod ten to system abstrakcyjnych znaków - a jest ich tylko 35 (w polskim alfabecie) Wystarczy stymulować wrażliwość maluszka na literki i wyrazy, aby nauczyło się korzystać z tego kodu.

Nie jest to trudne. Wystarczy urządzić pokój dziecka w ten sposób, aby w różnych miejscach mialo kontakt ze znakami, których chcemy go nauczyć - pudełeczka na zabawki oznaczone literami, tudzież mebelki, obrazki. A potem wystarczy stymulować wrażliwość dziecka na te właśnie elementy. Na ścianie zdjęcie mamy opatrzone dużym napisem MAMA, fotka taty z napisem TATA równie dużym, zdjęcie ukochanej niuni czy niuńka z czytelnym zapisem jej/jego imienia, imię waszego pupila wypisane i przyczepione nad jego posłaniem, napis SZAFA czy KOMODA na odpowiednich meblach. Pojemniki na zabawki udekorować można oprócz napisów MISIE, AUTA, KLOCKI obrazkami odpowiadającymi treści. W ten sposób dziecko jednocześnie otrzymywać będzie od początku dwie informacje jednocześnie: wyraz i jego znaczenie. Przy codziennej zabawie czy sprzątaniu następuje zapamiętywanie obu informacji, sprawdzamy ją pytając: Gdzie jest mama? Gdzie są misie? Gdzie są klocki?

Następnym etapem jest sprawdzenie, czy dziecko rozpozna napis np. MAMA bez obrazka/zdjęcia. Można zrobić domino obrazkowo- wyrazowe - naprawdę świetna zabawa i dla rodziców i dla dziecka. Lub karty do gry w Piotrusia, gdzie "piotrusiem" może być ta z napisem KARTY. To tylko przykłady, które mogą zainspirować.

Co dalej? Dalej mamy karty i karteczki z samymi wyrazami - np. SOK, MLEKO. Fajnie jest rozpoznającemu już te wyrazy dziecku zlecić np. przygotowanie menu na podwieczorek.

Dopiero gdy mamy za sobą etap rozpoznawania całych wyrazów proponuję zacząć rozkładać je na pojedyncze literki i łączyć ponownie. Bo literka dla naszego szkraba to tylko część składowa magicznego graficznego napisu KOT (na przykład), którego znaczenie zna. To niczym nie różni się od układania obrazka kota z elementów - jego głowy, tułowia i ogona! A potem nagradzamy juniora za prawidłowo zbudowane wyrazy. Coraz dłuższe. I przestajemy się bawić natychmiast, gdy dziecko jest zmęczone lub znużone!

Moja najstarsza córka płynnie czytała w wieku lat pięciu. Najmłodszy, 3,5-letni syn chwyta w lot rozpoznawanie wyrazów - i zapewniam Was, że nie jest rekordzistą.

Życzę powodzenia - i służę pomocą w razie potrzeby.

"[link widoczny po zalogowaniu]
[link widoczny po zalogowaniu]

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2011-07-16 21:03 przez dorenka.

jag31 (offline)

28-11-2012 06:10:25

Beskidy
Nie zgodze sie z tym, że 6 latki uczą sie w przedszkolu czytać bo wg nowej Podstawy Programowej obowiazek ten został przeniesiony do szkoły. W przedszkolu dzieci poznają litery przez zabawę, łączą je w wyrazy ale nie jest to obowiazkowe czytanie i zależy w głównej mierze od nauczyciela czy wprowadza taka modyfikacje do programu czy nie
Dorenka to o czym piszesz to nieco okrojona wersja metody globalnego czytania .... nota bene bardzo fajnasmiling smiley

[link widoczny po zalogowaniu]

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2012-11-28 06:12 przez jag31.

donnavito (offline)

17-12-2014 12:44:02

Iława
Najwazniejsze to zachecac dziecko, ale nie zmuszać, dużo mu czytać, może samo zechce poznać literki.

joannaeich (offline)

20-12-2014 13:46:15

Gniezno
nie ma co przesadzać w takich sprawa. Nauka przez zabawek jak najbardziej tak. ale według mnie przyjdzie moment gdzie dziecko będzie musiało zacząć czytać i wtedy będziemy je uczyć.

moniaijulka (offline)

06-02-2015 23:21:51

Nowe
Kiedy byłam mała moja mama dużo mi czytała i ja mojej córeczce również będę dużo czytać. Lubiłam kolorować, książeczki z zadaniami, na początku musiała mi mama pomagać a potem uwielbiałam robić wszystko sama. Tak też było z czytaniem. Mama była w kuchni a ja w pokoju czytała, na początku myślała że po prostu wzięłam książeczkę i sobie wymyślam, ale zdania były zbyt logiczne i w ten sposób mama się dowiedziała że potrafię czytać, miałam wtedy 4 lata. Moim zdaniem dzięki czytaniu mi ksiażeczek przez mamę zrodziła się we mnie chęć rozwoju. Także dużo od tego kiedy dziecko będzie chciało zacząć czytać zależy od zwyczajów jakie wprowadzą rodzice od najmłodszych lat.

Modzelka8 (offline)

18-02-2015 12:51:03

Biała Piska
Ja umiałam czytać w wieku 6 lat. Miałam sporo starsze rodzeństwo i zazdrościłam im że chodzą do szkoły więc mama urządzała mi szkołę w domu smiling smiley było przy tym mnóstwo zabawy i oczywiście nauki, jeszcze zanim poszłam do zerówki czytałam dziadkowi program telewizyjny smiling smiley
Chcesz pisać na naszym forum? Załóż konto w 3 minuty i dołącz do nas już dziś!.

Kliknij żeby zalogować

Forum eBobas.pl - Statystyki

Globalne
Wątki: 6019, Posty: 1574690, Użytkownicy: 73678.
Ostatnio dołączył/a Pinuka.

Statystyki tego forum
Wątki: 165, Posty: 21403.