Słodko-gorzkie życie jedynaka

Wysłane przez izabellamazurek 

izabellamazurek (offline)

13-02-2009 14:53:08

2,5 letni Antek najbardziej lubi bawić się w piaskownicy, gdy jest w niej sam. Gdy tylko przychodzi inne dziecko, natychmiast zgarnia swoje zabawki i siada na nich. Zuzia robi awanturę gościom, którzy zajmują przy stole jej miejsce. Antek i Zuzia są jedynakami.

czytaj więcej

tomatoss (offline)

17-04-2011 19:35:18

Grudziądz
A mój synek ma 3,5 roku i mimo,że jest jedynakiem nie ma takich zwyczajów.Odwrotnie,codziennie mnie prosi,żebym mu braciszka,albo siostrzyczkę urodziła.

[link widoczny po zalogowaniu]

EwaJoanna (offline)

06-06-2012 13:19:20

Warszawa
a ja własnie chciałabym aby mój Jasiek przestał być juz jedynakiem... Zastanawiam się tak przygotować go do roli starszego brata aby nie byl to dla niego nadmierny wstrząs...

inka86 (offline)

21-09-2013 15:46:24

Uważam że najlepsza różnica między rodzeństwem to 2-3,5 lat. Dwulatek nie odczuwa takie uczucia jak zazdrość, bardzo szybko nauczy się dzielić z młodszym rodzeństwem co na pewno będzie procentować w przyszłości. Wybaczcie ze to powiem ale dzieciństwo jedynaka jest trochę smutne...

kasztanka2 (offline)

28-10-2014 09:58:34

Bartłomiejowice
Moim zdaniem nawet bardzo częste kontakty jedynaka z rówieśnikami, bądź innymi dziećmi nie zastąpią dziecku ciągłego niemalże przebywania z bratem i siostrą. Mam dwójkę dzieci i widzę jaki oboje mają na siebie pozytywny wpływ, jak synek uczy się dzielić z młodszą siostrzyczką, a ona uczy się z nim bawić. Nie mówię, że przepis na szczęśliwe życie to brak lub posiadanie rodzeństwa - każdy z nas jest inny i inaczej radzi sobie z problemami, inaczej patrzy na świat. Posiadanie rodzeństwa nie zmienia w tej kwestii zbyt wiele. Jednak patrząc z perspektywy czasu, gdy dzieci dorosną, lepiej im będzie i lżej, wiedząc, że tam gdzieś jest jego brat czy siostra, na którego zawsze można liczyć. Choć oczywiście nikt nie da mi gwarancji, że między rodzeństwem za 20 lat będą wspaniałe relacje, to uważam że w rodzinie tkwi siła, a im rodzina większa tym weselsze wspólne święta i ciekawsze, pełniejsze życie.

wojtaszek (offline)

14-12-2014 21:42:14

Tarnów
Znam kilka osób które są jedynakami i pomimo iż w zarówno w dzieciństwie jak i w życiu dorosłym nie brakowało im niczego to każdy znich powtarza że posiadanie rodzeństwa było jego największym marzeniem.

martynka002 (offline)

15-12-2014 15:47:09

bycie jedynakiem ma swoje plusy i minusy jak wszystko. są dzieci , które na pierwszy rzut oka widac że to ' jedynak' a sa dzieci , które mimo braku rodzenstwa umia zachowac i bawić sie dobrze w gr

joannaeich (offline)

20-12-2014 13:45:11

Gniezno
ja chciałam by syn miał rodzeństwo i niedługo będzie miał siostrzyczkę

joanka106259 (offline)

17-02-2015 10:10:11

Lublin
Nasz Marcel przez ponad 5 lat będzie jedynakiem, siostrzyczkę dostanie dopiero w maju tego roku, ale nie ma problemów w kontaktach z dziećmi. Gdy miał niecałe 2 latka zaczął chodzić do przedszkola i to na ponad 8 godzin, więc miał dużo kontaktów z rówieśnikami. Wcześniej również zabierałam go do dzieci, bo ważne aby jedynak miał z nimi kontakt. Fakt dostawał dużo więcej niż inne dzieci i teraz martwi się, że jak będzie siostrzyczka to może Lego nie dostanie, ale generalnie cieszy się, potrafi do brzyszka powiedzieć "jesteś piękna, kochamy cię". A dużo w tym temacie zależy też od sytuacji materialnej rodziców, bo są rodziny z jednym dzieckiem, gdyż nie stać ich na więcej i taki jedynak wcale nie ma lepiej niż rówieśnicy i są rodziny gdzie jest 2 czy 3 dzieci i mają wszystko, i więcej niż wszystko.

Zapraszam do głosowania na Marcelka smiling smiley
[ebobas.pl]
[ebobas.pl]

Modzelka8 (offline)

17-02-2015 21:43:18

Biała Piska
Córeczka mojego brata, niestety jedynaczka, zupełnie nie potrafi dzielić się z innym dziećmi. Co gorsze, woli nawet bawić się w samotności, bo nie chce żeby inne dzieciaki brały jej zabawki. Trudno jest być jedynakiem, dzieciaki mające rodzeństwo są lepiej przygotowane do życia, wiedzą, że nie wszystko im się należy i muszą myśleć o innych.
Chcesz pisać na naszym forum? Załóż konto w 3 minuty i dołącz do nas już dziś!.

Kliknij żeby zalogować

Forum eBobas.pl - Statystyki

Globalne
Wątki: 5984, Posty: 1490694, Użytkownicy: 73628.
Ostatnio dołączył/a Mags1234.

Statystyki tego forum
Wątki: 164, Posty: 13007.