Metoda dr Volla pozwala na wykrycie szybko i za jednym razem wszystkich pasozytow, bakterii, grzybow i wirusow u dzieci. Wiec dlatego polecam wykonanie takiego badania u swoich dzieci. Naprawde warto. W Krakowie w Malopolskim Centrum Promocji Zdrowia mozna takie badania zrobic, nie zajmie wam to wiecej niz 1,5 godziny, a naprawde pozniej warto wiedziec co nasze dzieci maja. W tradycyjnym badaniu dopiero po 3 razie laborant wykryl u mojej corki gliste ludzka, a w MCPZ wykryli wszystkie pasozyty za pierwszym razem
Z tego co się orientuję to niektóre pasożyty trudno jest wykryć podczas standardowego badania , niekiedy trzeba kilkakrotnie zanosić materiał do badania. Moja siostrzenica natomiast bardzo często miała problemy z oczami, na powiekach pojawiały się jej gradówki i dwukrotnie miała je wycianane pod narkozą. Kilka miesięcy temu na standardowej wizycie u okulisty okazało się że na jej rzęsach bytują nużeńce- pasożyty pajęczaki z rzędu roztoczy. Same w sobie nie czynią szkód dla organizmu ale ich odchody powodują infekcje oka a pozatym bardzo łatwo się nimi zarazić. Niestety leczenie jest długotrwałe i trzeba kontrolować pozostałe osoby z rodziny czy nie zaraziły się tymi pasożytami.
wojtaszek pierwszy raz słyszę o takich pasożytach, które opisujesz. Masakra, okropnie to brzmi, biedne dziecko.
U nas w rodzinie, podejrzewam że tak jak w każdej pojawiają się czasem owsiki, ale to wiadomo że nie zawsze da się upilnować dziecko żeby nie wkładało brudnych rączek do buzi. Wtedy zawsze wizyta u pediatry i tabletki na receptę, zazwyczaj po 1 tabletce wypadają wszystkie pasożyty razem z kałem, można powtórzyć dla pewności i za 2 tyg wziąć drugą tabletkę, ale zwykle ta jedna pomaga na 100%
ja teraz będę diagnozować dziecko na obecność lamblii ponieważ jest bardzo chuda,co oczywiście denerwuje lekarzy. Krew wyszła bardzo dobrze i nie ma anemii, mam jeszcze do zrobienia badanie na wykrycie lamblii w organizmie.
Robi się coraz cieplej na dworze i dzieci coraz więcej będą przebywac w piaskownicy co może przyczyniać sie do rozwijania pasożytów w organizmie dziecka. Dlatego ważne aby przypominać dziecku o częstym myciu rąk i o nie wkładaniu wszystkiego do buzi. Oczywiście trzeba rowniez zadbać o czysty piasek i o otoczenie.
Na samą biegunkę to wystarczy smecta. Jeśli nie pomaga to problem musi być jakiś grubszy. Wtedy warto iść do lekarza - może w badaniach coś wyjdzie. Bo na wszystkie klasyczne biegunki smecta faktycznie działa.