Butelki ze szkła zdrowsze niż z plastiku

Wysłane przez agnieszkausiarczyk 

agnieszkausiarczyk (offline)

19-11-2009 14:48:34

Karmienie dziecka plastikową butelką może okazać się groźne dla jego zdrowia. Kanadyjskie ministerstwo zdrowia wycofało z rynku wszystkie plastikowe pojemniki przeznaczone dla dzieci, które zawierają poliwęglan złożony z cząsteczek związku o nazwie bisfenol A (BPA). Stosowanie BPA w produktach dla dzieci odradza także Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), ale w krajach Unii nadal wykorzystuje się go w produktach dla dzieci.

czytaj więcej

donnavito (offline)

17-12-2014 13:37:12

Iława
Ta substancja jest tez w butelkach na wode mineralna, która czesto podajemy starszym dzieciom i w bidonach. I pewnie wiele innych nieodkrytych jeszcze toksyn.Kilka lat temu nikt o bisfenolu nie słyszał, kazda butelka do mleka go zawierała.

donnavito (offline)

19-12-2014 00:24:59

Iława
A co do bidonów,ja znalazłam w sieci tylko 1 z napisem bpa free dla dorosłych, wiec kupiłam sobie metalowe wempiku bez bisfenolu na rower oczywiscie, dla maluchów wszystkie kubeczki już chyba mają napis bpa free.

wojtaszek (offline)

20-01-2015 16:31:52

Tarnów
Butelki oferowane dla dzieci i niemowląt przez znane firmy mają odpowiednie certyfikaty i wszystkie nie zawierają BPA, natomiast spotkałam się w sklepach, dyskontach z butelkami niewiadomego pochodzenia ( najczęściej są to butelki importowane z Chin) które nie mają takiego oznaczenia i nawet nie posiadają etykietki w języku polskim. Sam fakt że butelka dla niemowląt znanych producentów kosztuje ok 20 zł a tamte 6-8 zł o czymś świadczy. Uważam że nie warto oszczędzać kilku złotych na produkcie który jest z wykonany z niewiadomego materiału.
Co do butelek szklanych to mam dwie buteleczki z Canpola i są rewelacyjne, pomimo iż są odrobinę cięższe niż plastikowe to sprawdzają się bardzo dobrze. Po umyciu są przeźroczyste i lśniace ( nawet po sokach ). Czasami żal mi że większość wód, napojów , mleko, śmietany są w plastikowych pojemnikach ponieważ pamiętam czasy gdy te produkty były wyłącznie w szklanych butelkach. Sama kiedyś kupiłam wodę mineralną w ślicznych kształtnych buteleczkach które później zużyłam jako buteleczki na soki własnej roboty.

joanka106259 (offline)

24-01-2015 18:27:31

Lublin
Zgadzam się z wojtaszek smiling smiley Dziś jeśli się chce bez problemu można znaleźć butelki bez BPA i takie będziemy kupować dla naszej Oli. Koleżanka ma szklane butelki z Canpola i faktycznie się cięższe niż plastikowe. Miałam okazję mieć tą buteleczkę w rękach i mnie osobiście szklane nie przekonują, ale to zależy od uznania smiling smiley

Zapraszam do głosowania na Marcelka smiling smiley
[ebobas.pl]
[ebobas.pl]

donnavito (offline)

25-01-2015 22:45:10

Iława
Ja lubię butelki z szerokim wejściem, jak Lovi, a czy one są ze szkła czy plastiku, wszystko mi jedno. Dobre firmy produkują tylko bez bisfenolu.

mikaa997 (offline)

24-02-2015 17:37:17

Wrocław
Zdecydowanie wolę butelki z tworzywa sztucznego bo są lżejsze i wydają mi się bezpieczniejsze dla dziecka, niestety przechodzą zapachami i się odbarwiają np. soczkiem z marchewki.

dorota2010 (offline)

08-03-2015 12:14:40

J-w
Zakupiłam butelki szklane, wiele osób mi doradzało.

donnavito (offline)

08-03-2015 22:04:42

Iława
A wkładacie szklane butelki do sterylizatora? ja zakupilam szklaną na próbe, ale na ulotce sterylizatora nie ma nic o szkle.

Doris85 (offline)

07-04-2015 20:23:31

Świecie
Ciekawy artykuł. Właśnie jesteśmy na etapie wyboru butelek i teraz wiem na co zwrócić uwagę i jaką kupić smiling smiley

Chcesz pisać na naszym forum? Załóż konto w 3 minuty i dołącz do nas już dziś!.

Kliknij żeby zalogować

Forum eBobas.pl - Statystyki

Globalne
Wątki: 6019, Posty: 1574700, Użytkownicy: 73678.
Ostatnio dołączył/a Pinuka.

Statystyki tego forum
Wątki: 142, Posty: 51780.