Karmienie dziecka plastikową butelką może okazać się groźne dla jego zdrowia. Kanadyjskie ministerstwo zdrowia wycofało z rynku wszystkie plastikowe pojemniki przeznaczone dla dzieci, które zawierają poliwęglan złożony z cząsteczek związku o nazwie bisfenol A (BPA). Stosowanie BPA w produktach dla dzieci odradza także Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), ale w krajach Unii nadal wykorzystuje się go w produktach dla dzieci.
Ta substancja jest tez w butelkach na wode mineralna, która czesto podajemy starszym dzieciom i w bidonach. I pewnie wiele innych nieodkrytych jeszcze toksyn.Kilka lat temu nikt o bisfenolu nie słyszał, kazda butelka do mleka go zawierała.
A co do bidonów,ja znalazłam w sieci tylko 1 z napisem bpa free dla dorosłych, wiec kupiłam sobie metalowe wempiku bez bisfenolu na rower oczywiscie, dla maluchów wszystkie kubeczki już chyba mają napis bpa free.
Butelki oferowane dla dzieci i niemowląt przez znane firmy mają odpowiednie certyfikaty i wszystkie nie zawierają BPA, natomiast spotkałam się w sklepach, dyskontach z butelkami niewiadomego pochodzenia ( najczęściej są to butelki importowane z Chin) które nie mają takiego oznaczenia i nawet nie posiadają etykietki w języku polskim. Sam fakt że butelka dla niemowląt znanych producentów kosztuje ok 20 zł a tamte 6-8 zł o czymś świadczy. Uważam że nie warto oszczędzać kilku złotych na produkcie który jest z wykonany z niewiadomego materiału.
Co do butelek szklanych to mam dwie buteleczki z Canpola i są rewelacyjne, pomimo iż są odrobinę cięższe niż plastikowe to sprawdzają się bardzo dobrze. Po umyciu są przeźroczyste i lśniace ( nawet po sokach ). Czasami żal mi że większość wód, napojów , mleko, śmietany są w plastikowych pojemnikach ponieważ pamiętam czasy gdy te produkty były wyłącznie w szklanych butelkach. Sama kiedyś kupiłam wodę mineralną w ślicznych kształtnych buteleczkach które później zużyłam jako buteleczki na soki własnej roboty.
Zgadzam się z wojtaszek Dziś jeśli się chce bez problemu można znaleźć butelki bez BPA i takie będziemy kupować dla naszej Oli. Koleżanka ma szklane butelki z Canpola i faktycznie się cięższe niż plastikowe. Miałam okazję mieć tą buteleczkę w rękach i mnie osobiście szklane nie przekonują, ale to zależy od uznania
Zdecydowanie wolę butelki z tworzywa sztucznego bo są lżejsze i wydają mi się bezpieczniejsze dla dziecka, niestety przechodzą zapachami i się odbarwiają np. soczkiem z marchewki.