Co robić, gdy dziecku rośnie temperatura

Wysłane przez agnieszkausiarczyk 

agnieszkausiarczyk (offline)

15-01-2014 11:10:15

Podwyższona temperatura ciała u dziecka nie zawsze oznacza, że dzieje się coś niepokojącego. Może być wynikiem przegrzania, np. w upalne dni lub w mocno nagrzanych mieszkaniach, pojawia się także z powodu silnych emocji, alergii lub w czasie ząbkowania.

czytaj więcej

iwona_chmiel (offline)

15-01-2014 17:45:44

Kraków
Po pierwsze nie ma czegoś takiego jak "piryna"
Leki które nie wolno podawać dzieciom zawierają kwas acetylosalicylowy lub jego pochodne. Leki, które zawierają ten składnik to m.in aspiryna, polopiryna itp.

babeczka26 (offline)

21-01-2014 12:32:46

Chrzanów
Podstawa to prawidłowe zmierzenie temperatury, ja zakupiłam termometr do ucha i jestem z niego zadowolona, podaje dokładną temperaturę. Jeśli widzę że dziecko jest rozpalone i ma powyżej 38C, robię chłodne okłady lub kąpiele oraz podaje Milifen - ibuprofen w syropku ma truskawkowy smak co mojemu dziecku bardzo odpowiada i nie grymasi. Jeśli to nie pomoże udaję się do pediatry.

Judtka (offline)

25-01-2014 14:42:46

Radom
najlepiej próbować zwalczyć domowymi sposobami okłazy itp. jednak dobry jest też ibufen dla dzieciaczków-przeciw gorączkowy i przeciw bólowy

cendrusia (offline)

28-01-2014 10:48:44

Warszawa
iwona_chmiel
Po pierwsze nie ma czegoś takiego jak "piryna"
Leki które nie wolno podawać dzieciom zawierają kwas acetylosalicylowy lub jego pochodne. Leki, które zawierają ten składnik to m.in aspiryna, polopiryna itp.

No jak sama piszesz są. Jest ASPIRYNA i POLOPIRYNA I chyba właśnie o to chodzi smiling smiley

Lilkawodna (offline)

09-01-2015 09:14:29

Koniuchy
Dobrze, że napisaliscie o tych pirynach. Ja ma malutkie dziecko i bardzo chętnie czytam wszystkie artykuły, żeby mieć wiedzę na późnej. Nie wiedziałam, że priryny są takie groźne dla dzieci.

donnavito (offline)

12-01-2015 00:21:24

Iława
Przede wszystkim trzeba czytac dokładnie ulotki. A w domowej apteczce sprawdzać tez daty ważności.

mikaa997 (offline)

18-01-2015 12:29:12

Wrocław
mamusie pamiętajcie żeby nie wyrzucać opakowań i ulotek po lekach dla dzieci. Znajoma miała problem.... podała dziecku leki, któe stosowała już wcześniej. Opakowanie wyrzuciłą zostawiłą sobie tylko blister z tabletkami. Po kolejnym podaniu dziecko dostało wysypki i gorączki. Lekarz do któego się zgłosiłą sam poprosił aby sprawdziłą na ulotce skutki uboczne leku. Niestety ulotki już nie miała ;(

Anonimowy użytkownik (offline)

22-01-2021 16:22:59

Właśnie na takie sytuacje warto mieć w domu termometr i uważnie czytać wszystkie ulotki po lekach A najlepiej kupić taki bezdotykowy, ponieważ wystarczy chwila nieuwagi i potem moga być problemy ze zdrowie. Ja mam swój ze sklepu Diagnosis i nie wyobrażam sobie żeby bez niego gdziekolwiek jechać z dziećmi
Chcesz pisać na naszym forum? Załóż konto w 3 minuty i dołącz do nas już dziś!.

Kliknij żeby zalogować

Forum eBobas.pl - Statystyki

Globalne
Wątki: 5836, Posty: 1445550, Użytkownicy: 73585.
Ostatnio dołączył/a Olivia1234.

Statystyki tego forum
Wątki: 141, Posty: 38894.