Nawet już w siódmym miesiącu warto trzymać spakowaną torbę do szpitala z potrzebnymi rzeczami. Przede wszystkim jednak należy przemyśleć pewne sprawy, aby poradzić sobie z sytuacją przed i w trakcie porodu, nie dać się zaskoczyć. Dobrze jest wiedzieć co będzie się z nami działo, od momentu kiedy przekroczymy próg szpitala?
Jeśli ktoś ma taką możliwość to polecam udział w szkole rodzenia, tym bardziej, że w wielu miastach powstało wiele darmowych szkół. Dzięki zajęciom byłam na prawdę dużo spokojniejsza i mój partner też wiedział co się dzieje (uczestniczył ze mną w zajęciach).
Ja czytając artykuł i przypominając sobie mój pierwszy poród mogę powidzieć tylko, że piękna ta teoria. W artykule wszystko tak pięknie wygląda a rzeczywistość bywa dużo bardziej brutalna, niestety.
Wybieram sie do szkoly rodzenia, zeby lepiej sie przygotowac do porodu i dowiedziec wiecej o pielegnacji maluszka. Torba bedzie juz tez gotowa miesiac - dwa przed. Lepiej miec wszystko gotowe i dpokojnie czekac
Artykuł nie napawa optymizmem. Nie znalazłam ani słowa o pozycjach wertykalnych, o ruchu w pierwszym etapie ani o tak często zalecanej pozycji pionowej w pierwszym jak i nawet w drugim okresie porodu....