Od którego roku życia ciężarnym zaleca się badania prenatalne?

Wysłane przez ebobas 

ebobas (offline)

13-12-2009 20:31:01

Czy kobieta 32-letnia powinna poddać się badaniom prenatalnym? Od którego roku życia są one zalecane? - pyta jedna z użytkowniczek portalu.

czytaj więcej

gosiag (offline)

03-02-2010 02:19:13

wiem ze te badania daja wybor kobiecie, ze wychowywanie niepelnosprawnego dziecka jest wielkim trudem i droga uslana cierniami
i nie kazdy chce sie na to zdecydowac w sumie to rozumiem,
ale jak wszystko ma to dwie strony
jaka mamy pewnosc ,ze w skutek jakiegos wypadku czy powiklan chorobowych nie bedziemy mieli w domu kaleki?
jestem w 39-tym tygodniu nie robilam tych badan bo bylo za pozno,ale moze i lepiej
moja siostra mowila mi ze przeszla duzy stres czekajac na wyniki tych badan i gdyby sie okazalo ze jej dzdzia jest chora
i tak by jej nie usunela.
podejrzewam ze zemna byloby podobnie nie zdecydowalabym sie na aborcje

toja51 (offline)

03-02-2010 18:26:37

Kraków
Tu chodzi o to, by gdy jest to możliwe, operować dziecko jeszcze w łonie matki. A nie o aborcję!

edzia23 (offline)

05-02-2010 16:31:11

czeladź
Ja miałam 22 lata kiedy nosiłam brzucho i robiłam badania prenatalne - obawiano się u maluszka pępowiny dwunaczyniowej sad smiley
Naszczęście wszystko okazało się w porządku -uważam,że badania w miarę możliwości powinna robić każda ciężarna kobieta.
Można w razie jakiś nieprawidłowości spróbować pomóc maleństwu - i wiek matki niestety nie ochroni dziecka przed ewentualnymi nieprawidłościami.
gosiag mi te badania nie dałyby żadnego wyboru (nawet gdyby pępowinka nie była 3naczyniowa) bo to moje dzieciątko i kochałabym je najmocniej takim jakie by przyszło na świat smiling smiley A droga w wychowaniu niepełnosprawnych dzieciaczków oprócz trudów ma też piękne strony -jak wychowywanie każdego dzieciaczka smiling smiley
pozdrawiam

[link widoczny po zalogowaniu]

kruszynka1973 (offline)

21-04-2010 11:18:40

Turek
WITAM
Mam 37 lat i spodziewam się kolejnego dziecka.
Już od szóstego tygodnia ciąży jestem pod opieką ginekologa, ale badań prenatalnych nie robiłam.
Lekarz nie proponował mi takich badań, a ja osobiście też nie odczuwam takiej potrzeby.

ania84 (offline)

12-05-2010 14:56:41

Badania prenatalne są proponowane od 35 roku życia
Chyba że są jakieś wskazania do ich zrobienia np. nieprawidłowo rozwijający się płód.

nataszenka (offline)

18-12-2012 11:18:29

Opieszyn
Ja mam 36 lat, jestem w drugiej ciąży i nie chcę tych badań, postanowiłam ich nie robić, bo co by nie było to moje kochane maleństwo, nie chę sie stresować, a moja przyjaciólka robiła wszystkie te badania poza inwazyjnymi, dowiedziała się ze wszystko jest w porządku i ..... urodziała Jaska z zespołem Downa. I jest szczęśliwą mamą dodam, i jaśko jest kochany i w ogóle.

wojtaszek (offline)

08-01-2015 22:37:14

Tarnów
Moim zdanie w Polsce również powinno się dążyć aby badania prenatalne były dostępne dla każdej kobiety ciężarnej. W tej chwili na refundację badań prenatalnych mogą liczyć kobiety które mają powyżej 35 lat, w rodzinie występowały przypadki dzieci z zespołem Downa, Edwardsa, Patau lub innym, wodogłowiem , małogłowiem lub innymi wadami genetycznymi, kobiety które wielkokrotnie poroniły dziecko, oraz takie u których podczas ciąży lekarz zdiagnozuje zmiany które należałoby zdiagnozować pod kątem wad genetycznych. Ja będąc w ciązy miałam wykonywane badania prenatalne nieinwazyjne i muszę powiedzieć że polecam ich zrobienie każdej kobiecie, po to aby przekonać się czy z dzidziusiem wszystko jest w porządku a jeżeli nie to aby dać mu szansę na leczenie kiedy jest jeszcze w łonie matki. Nie zgadzam się absolutnie z kobietami które twierdzą że te badania są po to aby móc w odpowiednim momencie ciążę usunąć jeżeli dziecko okaże się chore. Moim zdaniem te badania sa po to aby dać dziecku szanse na wyleczenie ( np. gdy okaże się ze ma wadę serduszka lub inna którą można leczyć) ponieważ dzisiejsza medycyna daje coraz więcej możliwości nawet operację dziecka będącego w brzuchu. Dodatkowo jeżeli podczas badań lekarz stwierdzi że dziecko ma jakąś wadę lub podejrzewa że może ją mieć może skierowac pacjentkę do bardziej specjalistycznego szpitala(kliniki) aby dziecko zaraz po przyjsciu na świat miało zapewnioną fachową opiekę. Ja jak każda chyba kobieta będąc w ciąży zastanawiałam się co będzie jak moje dziecko urodzi się chore, rozmawiałam nawet z partnerem który troskliwie powiedział- " co Bóg da trzeba przyjąć"- nam dał cudownego kochanego synka.smiling smiley

moniaijulka (offline)

16-01-2015 00:31:01

Nowe
Te badania powinny być u nas jak w innych krajach darmowe, robione każdej kobiecie w ciąży, która tego chce. Nie które kobiety nie chcą wiedzieć czy ich dziecko nie jest przypadkiem chore ale wiele kobiet by mogło się przygotować na przyjście na świat ich chorego dziecka. Miały by czas na nastawienie się psychicznie że ich dziecko jest niepełnosprawne, bo wiele kobiet gdy po porodzie okazuje się że ich dziecko jest chore dostaje szoku i wpada w depresję. A tak miały by czas na oswojenie się z tą myślą i przygotowanie do tego jak pomóc się prawidłowo rozwijać dziecko po porodzie
Chcesz pisać na naszym forum? Załóż konto w 3 minuty i dołącz do nas już dziś!.

Kliknij żeby zalogować

Forum eBobas.pl - Statystyki

Globalne
Wątki: 6019, Posty: 1574690, Użytkownicy: 73678.
Ostatnio dołączył/a Pinuka.

Statystyki tego forum
Wątki: 220, Posty: 22673.