Indukcja porodu. Wskazania, przeciwskazania, metody wywoływania porodu

Wysłane przez agnieszkausiarczyk 

agnieszkausiarczyk (offline)

30-07-2014 14:01:02

Indukcja porodu (potocznie wywołanie porodu) to zainicjowanie czynności skurczowej macicy u ciężarnej, u której nie występuje ona fizjologicznie. Robi się to tylko wtedy, gdy ryzyko u matki lub płodu związane z kontynuowaniem ciąży przewyższa ryzyko wynikające z przeprowadzenia porodu wywołanego.

czytaj więcej

Tygrysek79 (offline)

24-09-2014 18:06:29

Warszawa
Miałam indukcję porodu z powodu podejrzenia hipotrofii (ryzyko obumarcia płodu). Miałam założony cewnik Foleya, (u mnie cewnik nie spełnił swojej roli), podobnie było z oksytocyną, w końcu mój poród zakończył się cesarskim cięciem, bo było za duże ryzyko dla Synka (spadek tętna) a niestety nie miałam ani odpowiednio silnych skurczy ani odpowiedniego rozwarcia. Słyszałam, że "wywoływany" poród może być bardziej bolesny, i że często wywoływanie po prostu nie przynosi zamierzonego efektu, ale u kilku moich znajomych cewnik i oksytocyna zadziałały i udało im się urodzić naturalnie.

wojtaszek (offline)

07-11-2014 18:56:09

Tarnów
Urodziłam synka siłami natury ale poród miałam indukowany cewnikiem - niestety nie przyspieszył porodu i oksytocyną. Oksytocynę miałam podawaną przez pompę - skurcze bardzo silne i ciągłe ale poród krótki i szczęśliwie zakonczony. Dobrze że tak się skończyło ponieważ małemu przy zapisie KTG spadało tętno.

martynka002 (offline)

14-11-2014 18:54:14

bardzo dobrze dowiedzieć sie troszeczkę wiecej o indukcji porodu.

kasztanka2 (offline)

24-11-2014 11:07:57

Bartłomiejowice
Ja pierwszy poród miałam indukowany oksytocyną, ponieważ skurcze raz były, raz nie, były słabe i nieregularne, byłam w 40 tygodniu ciąży, nie miałam rozwarcia i lekarze uznali, że nie ma na co czekać. Niestety stwierdzam, że to był błąd - oksytocyna co prawda przyspieszyła poród, ale był on wymuszony i bardziej bolesny, od tego który przychodzi sam, gdy organizm jest na niego gotowy (wiem, bo rodziłam dwa razy). Dodatkowo wiem, że oksytocyna podawana sztucznie może powodować u dziecka autyzm! Tylko w Polsce indukuje się poród u niemal co drugiej kobiety, choć wcale WHO tego nie popiera.

martynka002 (offline)

11-01-2015 15:24:24

rownież mialam indukowany. Najpierw cewnikiem Foleya nastepnie oksytocyna. Skurcze pojawily sie silne i szybkie a rozwarcie coraz wieksze

mysia83 (offline)

12-01-2015 08:22:22

Rzeszów
Pierwszy poród miałam indukowany oxytocyną, skurcze były baaardzo bolesne, mimo wszystko i tak skończyło się na cc.

Kasztanka pierwszy raz słyszę, żeby oxytocyna powodowała autyzm. Jak możesz to podaj źródło tych informacji, może jakiś artykuł? link?

gosiaczekz (offline)

08-01-2016 14:33:34

Słupsk
wow, ale dziwna wiadomość. Oxytocyna nie może wywoływać autyzmu. Bzdura.Przy pierwszym porodzie dostawałam tabletki pod język które były przeznaczone do powodowania większej laktacji a skutkiem ubocznym były skurcze. Obyło się beż oxy. Trwało to 1,5 h i córka była ze mną. Z drugim trwało to 11.35 pierwszy etap porodu z oxy, tragedia, gdyby nie zastrzyk to nie wiem ile by to jeszcze trwało. Parcie 9 minut + ok.2 h trzeci okres porodu. Teraz jestem tydzień przed porodem trzecim, skurcze są, rozwarcie po woli się buja,nie chcę rodzic z oxy. Mam prawo się na nią nie zgodzić, oczywiście dla dobra dziecka zmienię zdanie, ale nie dla wygody

Kasia856 (offline)

08-02-2017 17:39:34

Kraków
sory, że odkopuję temat, ale mogłybyście coś więcej napisać o indukcji? trochę poczytałam, np. tutaj znalazłam taki artykuł - [link widoczny po zalogowaniu] , ale jestem ciekawa jak to u Was wyglądało
Chcesz pisać na naszym forum? Załóż konto w 3 minuty i dołącz do nas już dziś!.

Kliknij żeby zalogować

Forum eBobas.pl - Statystyki

Globalne
Wątki: 6019, Posty: 1580800, Użytkownicy: 73681.
Ostatnio dołączył/a elasad1984.

Statystyki tego forum
Wątki: 220, Posty: 23282.