Praca zawodowa mamy a zdrowie jej dziecka

Wysłane przez annabugajska 

annabugajska (offline)

09-03-2010 15:04:32

Dzieci, których matki pracują na część etatu są zdrowsze niż maluchy kobiet zatrudnionych w pełnym wymiarze czasu lub matek stale przebywających w domu – wskazują najnowsze, opublikowane na początku marca badania australijskich naukowców.

czytaj więcej

Alison (offline)

11-03-2010 20:49:06

Oświęcim
Trudno się z tym nie zgodzić. Pewnie jest w tym sporo prawdy. Niestety realia są takie, że badanie swoje a życie swoje. nawet tak banalna sprawa jak karmienie dziecka piersią już od początku jest na przegranej pozycji. Mówi się by karmić jak najdłużej, że te sześć miesięcy to w zasadzie minimum itp. a tu co? Urlop macierzyński trwa raptem około 20 tygodni. Im dłużej jesteśmy w domu tym trudniej wrócić nam do pracy. Prawo nakazuje przyjąć taką kobietę na to samo stanowisko a bywa z tym różnie. Część z kobiet nawet nie próbuje walczyć o swoje bo po pierwsze po co się spalać (energia potrzebna jest w domu), po drugie nie wiem jak walczyć a po trzecie boi się, że za chwilę może się okazać, że już nie pracuje bo jak szef będzie chciał to uprzykrzy jej życie tak, że sama się zwolni.
I jeszcze inna sprawa, finansowa. Chcąc pracować na część etatu musimy oddać też część wynagrodzenia. A teraz gdy dziecko w domu wydatki niestety rosną. I znów błędne koło. Szkoda, że brakuje dobrych pomysłów na rozwiązanie tej sytuacji, a nawet gdy się one pojawiają są zakopywane w szufladzie.

[link widoczny po zalogowaniu]

jowita (offline)

12-03-2010 20:14:42

Lublin
Dokładnie....zgadzam się z powyższym! Sama pracuję średnio 40 godzin tygodniowo i czuję,że moja maleńka wiele na tym traci,ja również...ale co zrobić...? Zarabiać trzeba niestety. Jedynym plusem jest wynegocjowana godzina mniej ze względu na karmienie choć jak o tym mówiłam w pracy to mój przełożony kipiał ze złości!!!A mi serce pęka jak Natalka wita mnie płaczem po powrocie...płacz

Fiodor Dostojewski

Anioł nigdy nie upada. Diabeł upada tak nisko, że nigdy się nie podniesie. Człowiek upada i powstaje.

jmijeczka (offline)

13-03-2010 09:34:25

Wlkp
Hm a ja sie nie zgodze ze pierwszym zdaniem.. ale po czesci... poniewaz pracuje z chorymi.. i pracuje na pol etatu.. i moje dziecko choruje duuuzo za duzoo. Faktycznie jak siedzialam z mala w domu nei chorowala w ogole.. wracajac do pracy.. na te 3 h dziennie myslala mze tez nie bedzie chorowac.. jakze sie mylilam.. niestety wieczne infekcje doprowadzily do poczatkow astmy.. momentami zastanawiam sie czy nei zrezygnowac z pracy.. lub sie nie przebranzowac..

aredzimska (offline)

18-03-2010 19:59:16

Gdańsk
Ja niedawno - dokłądnie 1 marca wróciłam do pracy - na pół etatu i bardzo sobie chwalę takie rozwiązanie smiling smiley

kremowa (offline)

10-03-2019 13:02:44

Kraków
Wszystko zależy jak podchodzimy do tematu pracy. Ja szukałam np. z CV napisanym w SzybkieCV.pl (bardzo fajny generator, wieeeele szablonów) i mam wrażenie że dobre CV i pozytywne nastawienie na rozmowe kwalifikacyjnej to były czynniki decydujące smiling smiley

Anitusa (offline)

11-02-2020 14:04:44

Kraków
Wierzę, że wszystko się da pogodzić tak, by dla każdego było dobrze. Ważna jest organizacja i dobre chęci, no i też pomoc bliskich.
Chcesz pisać na naszym forum? Załóż konto w 3 minuty i dołącz do nas już dziś!.

Kliknij żeby zalogować

Forum eBobas.pl - Statystyki

Globalne
Wątki: 5889, Posty: 1462195, Użytkownicy: 73602.
Ostatnio dołączył/a Marek543.

Statystyki tego forum
Wątki: 502, Posty: 31930.