Przepisy: Dla rodziny

Torcik arbuzowy

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Pora dania: podwieczorek

Głowne składniki: owoce

Okazje: przyjęcie , piknik, urodziny,

Sposób przygotowania: mrożone, pieczone,


Składniki:

* 1 opakowanie ciasta francuskiego
* 1 arbuz
* 2 czerwone galaretki
* 100 ml śmietany do ubijania
* mąka na stolnicę
* skórka starta z cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy z niego dwa koła trochę większe niż dno tortownicy, ponieważ zmniejszą się podczas pieczenia. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni do lekkiego przyrumienienia. Jeden upieczony płat kładziemy na dnie tortownicy, przekrawamy arbuz, wykrawamy miąższ, usuwamy nasiona i kroimy na większe kawałki. Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy. Kostki arbuza układamy na upieczonym płacie, część odkładamy do dekoracji. Lekko już tężejącą galaretkę nakładamy na arbuza. Wstawiamy do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno. Drugi płat ciasta francuskiego przekrawamy na części. Wyjmujemy już stężały tort z tortownicy, a następnie dekorujemy go bitą śmietaną, kawałkami ciasta francuskiego oraz kawałkami arbuza oraz skórką z cytryny.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Twoje postanowienie na 2017 rok to:



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj