Przepisy: Dla rodziny

rustykalne galette z wiśniami w miodzie

  • średnie
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: mąki, kasze, makarony, owoce,

Okazje: przyjęcie , piknik, urodziny,

Sposób przygotowania: pieczone, duszone,


Składniki:

CIASTO

240 g mąki pszennej /krupczatka/
120 g zimnego masła
2 łyżki cukru
2 łyżki wody
jajo /do posmarowania przed pieczeniem/

MASA SEROWA

200 g sera białego
3-4 łyżki miodu
2 łyżki ciemnego kakao

WIŚNIE

600 g wiśni
2-3 łyżki cukru
120 ml miodu pitnego /można zastąpić sokiem owocowym/
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
chili

POLEWA

60 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Mąkę i cukier wysypuje na stolnicę. Dokładam masło i siekam nożem do maksymalnego rozdrobnienia masła i zmieszania masy. Dodaję wodę i zagniatam szybko ciasto. Owijam w folię spożywczą i schładzam około godziny.

Wiśnie dryluję i odsączam. Wrzucam na patelnię i zasypuję cukrem i chili. Podgrzewam. Zalewam miodem pitnym, zmniejszam moc palnika i odparowuję. Gdy masa jest już dość gęsta zdejmuję patelnię z palnika, dodaję mąkę i energicznie mieszam, żeby nie było grudek mącznych. Podgrzewam jeszcze chwilę na małym ogniu i odstawiam.

Ser przepuszczam dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Po pierwszym mieleniu dodaję miód i kakao.

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

Ciasto wyjmuję z lodówki i wykładam na papier do pieczenia. Przykrywam drugim kawałkiem papieru i wałkuję na koło średnicy około 30 cm. Brzegi pozostawiam postrzępione. Zdejmuję górny papier. Przekładam ciasto na blachę. Wykładam masę serową na środek ciasta i rozprowadzam, pozostawiając około 1,5-2 cm wolny pierścień na zewnątrz. Na ser wykładam wiśnie. Za pomocą noża podnoszę wolne od nadzienia brzegi ciasta i zakładam do środka, na kopertę. Smaruję brzegi ciasta rozkłóconym jajem. Piekę do ładnego zarumienienia, około 45 minut /zależy od grubości ciasta, więc trzeba obserwować/. Studzę.

Czekoladę roztapiam z masłem w kąpieli wodnej. Polewam ciasto. Czekam chwilę, aż polewa delikatnie zastygnie.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj