Przepisy: Dla rodziny

Focaccia z pomidorkami i ziołami

  • łatwe
  • do 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: lunch, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 2 osoby

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: warzywa , mąki, kasze, makarony,

Okazje: piknik, sylwester,

Sposób przygotowania: pieczone


Składniki:

400g mąki pszennej
1 szklanka wody ciepłej, ale nie gorącej
7g drożdży instant
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru
kilka liści rozmarynu
kilka liści tymianku
½ łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy + do posmarowania blachy
20 czerwonych pomidorków koktajlowych i kilka żółtych

Sposób przygotowania:

Nie miałam pod ręką żadnego przepisu. Pamiętałam tylko, że ciasto robi się jak na pizzę. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i odstawić. Mąkę wymieszać z cukrem, solą, rozmarynem i tymiankiem, dodać drożdże i oliwę, wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Przykryć miskę ścierką i odstawić ciasto na minimum 40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik na 200°C.
Blachę nasmarować oliwą. Ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozpłaszczyć na blasze dłonią tak, by powstał podłużny placek o grubości około 5-7 mm. Palcem zrobić kilka głębokich dziurek w cieście, przykryć całość ścierką i odstawić na 15 minut.
W tym czasie pomidorki opłukać i pokroić na połówki. Pomidorki ułożyć na cieście trochę dociskając. Posypać ziołami prowansalskimi i wstawić do piekarnika. Piec w 200°C około 20 minut aż focaccia się zarumieni.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj