Przepisy: Dla rodziny

Ciasto brzoskwiniowe bez cukru i jajek

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: dla diabetyków , wegetariańska, bezglutenowa, niskokaloryczna,

Głowne składniki: mąki, kasze, makarony, owoce,

Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie , piknik, urodziny, sylwester,

Sposób przygotowania: pieczone


Składniki:

Ciasto:
2 czubate łyżki karobu lub kakao
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 banan
5-6 suszonych moreli
1 szklanka mąki ryżowej
3-4 łyżki ugotowanego ryżu
1 łyżka miodu
½ szklanki mąki gryczanej
2 łyżki lnu mielonego
1,5 szklanki mleka roślinnego
3 łyżki oliwy lub innego tłuszczu roślinnego + do natłuszczenia formy

Krem:
10 dużych lub 14 średnich brzoskwiń
1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie, jeśli brzoskwinie są mało słodkie)
2 łyżeczki agar-agar

Polewa:
2 czubate łyżki kakao
1/3 szklanki mleka roślinnego
1,5 łyżki ksylitolu lub miodu

Dekoracja:
garść orzechów laskowych
kilka listków mięty

Sposób przygotowania:

Piekarnik na 180˚C. Forma o średnicy 21 cm.
Morele namoczyć w 1 szklance gorącej wody, wystarczy kilka minut. W dużej misce umieścić karob, sodę, mąkę ryżową, ugotowany ryż, miód, mąkę gryczaną, len i oliwę. Banana obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Namoczone morele odcedzić i zmiksować. Owoce dołożyć do miski i całość miksować, stopniowo dolewając mleko roślinne.
Formę natłuścić, przełożyć do niej masę, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut.
Brzoskwinie obrać i oczyścić z pestek. Miąższ wrzucić na suchą patelnię, głęboką. Dodać ksylitol i smażyć na średnim ogniu – pierwsze 5 minut pod przykryciem, gdy brzoskwinie puszczą sok, zdjąć pokrywkę i smażyć dalej, co jakiś czas delikatnie mieszając. W trakcie smażenia trzeba będzie dolać około ½ szklanki wody. Po około 20 minutach zmniejszyć ogień. W kubku wymieszać dokładnie agar z 2 łyżkami wody, dodać do brzoskwiń i dokładnie mieszać smażąc jeszcze kilka minut. Zdjąć z ognia.
Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, nie wyjmować z formy. Odczekałam około 10 minut i bezpośrednio na ciepłe jeszcze ciasto wyłożyłam brzoskwinie z całym sosem, który zrobił się na patelni. Część spłynie po bokach ciasta na dno. Wyrównać wierzch i odstawić.
W małym rondlu wymieszać kakao z ksylitolem lub miodem, dodając mleko roślinne. Gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż do zakipienia. Zdjąć z ognia, jeszcze raz zamieszać, żeby nie było grudek i wyłożyć na zastygający krem brzoskwiniowy.
Orzechy laskowe częściowo rozgnieść, nimi i miętą udekorować ciasto. Kiedy przestygnie można je przechowywać w lodówce, ale gotowe do jedzenia jest już po około 40 minutach od nałożenia kremu:).

Więcej: www.bibliasmakow.pl

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Makaron a la aglio olio

Autor: Kama91

Komentarzy: 0

PASTA JAJECZNA

Autor: aleksandral

Komentarzy: 2

Zupa meksykańska

Autor: Dziubal

Komentarzy: 1

Wyszukaj przepis

Czas przygotowania: bez znaczenia
Koszty: bez znaczenia
Dieta mamy karmiącej
Dieta płodności
Dieta przyszłej mamy
Diety specjalne

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj