Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Dieta i probiotyki zapobiegają astmie

Najlepiej z dala od hamburgerów

Poważne zmiany w sposobie odżywiania Europejczyków w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat spowodowały lawinowy wzrost zachorowań na astmę – uważają naukowcy. Chorują głównie dzieci.

Ochronę przed uczuleniami i astmą zapewniają antyoksydanty, pochodzące głównie z warzyw i owoców.

Fot. iStockphoto

Ochronę przed uczuleniami i astmą zapewniają antyoksydanty, pochodzące głównie z warzyw i owoców.

Publikacja Globalnej Europejskiej Sieci Alergii i Astmy (Global Allergy and Asthma European Network – GA²LEN) przynosi informacje na temat istotnej roli, jaką odgrywa dieta w występowaniu alergii, szczególnie u dzieci. Alergolodzy i specjaliści z dziedziny żywienia przygotowali raport na zlecenie powołanego przez Unię Europejską konsorcjum centrów badawczych GA²LEN.

Ma on przyczynić się do opracowania programu profilaktyki zdrowotnej, który uchroni kolejne pokolenia przed epidemią astmy.

Liczba zachorowań na różnego rodzaju alergie dramatycznie wzrosła w ciągu kilku ostatnich dziesięcioleci. Zapadają na nie przede wszystkim dzieci. Dziś już jedno na troje dzieci jest na coś uczulone, a do 2015 r. alergikami będzie połowa Europejczyków.

Naukowcy są zgodni: za choroby pochodzenia alergicznego i astmę odpowiadają geny i środowisko. Jednak ewolucja tych schorzeń postępuje znacznie szybciej, i nie da się jej wytłumaczyć wyłącznie podłożem genetycznym. Wśród czynników środowiskowych na pierwszym miejscu wymienia się dziś zmiany w diecie mieszkańców Europy w ostatnich 30-40 latach. W najnowszej publikacji Globalnej Europejskiej Sieci Alergii i Astmy znalazło się nawet stwierdzenie, że to, jak dzieci karmione są w pierwszych miesiącach swojego życia, może mieć przemożny wpływ na późniejsze wystąpienie u nich astmy i alergii.

Raport „Żywienie i choroby alergiczne” został opublikowany w biuletynie „Clinical and Experimental Allergy Reviews”. Jego autorzy to 12 wybitnych europejskich ekspertów wspólnie pracujących pod egidą sieci GA²LEN.

 

Naturalne najzdrowsze

 

Naukowcy uważają, że dla zahamowania epidemii astmy i alergii najważniejsze są: karmienie piersią, przyjmowanie w żywności konkretnych składników i dostarczanie organizmowi probiotyków.

Zwłaszcza karmienie piersią, które zapewnia niemowlęciu jedynego potrzebnego mu przez pierwsze miesiące życia płynnego pokarmu, uważane jest za skuteczną broń w walce z wystąpieniem alergii. Karmienie piersią tylko przez cztery pierwsze miesiące chroni większość dzieci m.in. przed zapaleniami skóry do trzeciego roku życia i przed astmą do szóstego roku życia.

Naturalny pokarm jest zwłaszcza istotny dla dzieci, u których ryzyko, że będą alergikami jest szczególnie wysokie – czyli tych, których jedno lub obydwoje rodziców też cierpi na tę chorobę. Jeśli z jakichś powodów karmienie piersią takiego malca nie jest możliwe, specjaliści zalecają, by przez 4-6 miesięcy podawać mu hipoalergiczną mieszankę i unikać wprowadzania do jego diety stałych pokarmów. Modyfikowane hipoalergiczne mleko – dowodzą badacze – chroni niemowlę przed skazą białkową przez pierwsze pięć lat życia i
przed egzemami przez cztery lata.

 

Strona: 1 2
Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • edytta88 | 25-06-2016 18:52:30

    Ja czytałam, że niedobór witaminy D w ciąży może powodować astmę u dziecka, i różne alergie pokarmowe. A że ciężko to odpowiednio "zdobyć" z diety warto jednak suplementować.
  • monika_nowak | 24-03-2017 11:56:30

    witamina D jest bardzo ważna dla naszego organizmu, warto ją uzupełniać nie tylko dietą, ale i w postaci suplementacji. Jak dla mnie najlepsza jest vita d express, którą fajnie się stosuje i zapewnia odpowiednią dawkę witaminy.
  • zuza987 | 24-07-2017 15:09:20

    Coraz więcej osób zwraca większą uwagę na to co spożywa i podaje dzieciom. Cieszy mnie to bardzo :-D Jakiś czas temu czytałam książkę "Zatrzymać dzień", która właśnie nawiązuje do tego tematu. Daje pozytywnego, życiowego kopniaka:-D Serdecznie polecam
  • Selena11 | 27-02-2018 19:36:41

    Bardzo ciekawa informacja. Człowiek uczy się całe życie, może się to kiedyś przydać.

Poczytaj również

Zobacz więcej na temat: probiotyk, prebiotyk, dieta dziecka, dieta, choroby, alergia, alergeny

Polecamy

Jak łagodzić świąd ospy? Sposoby na swędzące krostki

Ospa wietrzna. Jak złagodzić uporczywy świąd ospy?

Ospa wietrzna to zakaźna choroba wirusowa, do niedawna uważana za typową chorobę wieku dziecięcego, którą „trzeba przejść”. Szczepionki przeciw ospie wietrznej są dostępne – ale są niestety płatne, dlatego większość dzieci ciągle musi się zmagać z chorobą...

czytaj

Atropina ma umożliwić lekarzowi dokładne zbadanie refrakcji oka.

Atropina. Jak podać dziecku? Dawkowanie, skutki uboczne

O atropinie, o tym jak ją zakraplać dziecku i dlaczego robią to rodzice a nie lekarz, rozmawiamy z dr Iwoną Filipecką, okulistką*  

czytaj

W ostatnich latach nastąpił wzrost zachorowań na choroby alergiczne oczu.

Zapalenie spojówek u dziecka

Najczęstszą przyczyną wizyt dzieci u okulisty są zmiany zapalne powierzchni oka, w tym zapalenie spojówek. Dochodzi do niego, gdy do oka wnikną bakterie, wirusy, pył, dym, kurz czy kosmetyki. Choroba może mieć ostry lub łagodny przebieg, dlatego, gdy...

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj