Ocena:
oceń

rozmiar czcionki

|

|

|

|

Kuchnia dzieci na wakacjach

Najlepiej niech jedzą tak, jak w domu

Gofry z bitą śmietaną, kolorowe i wielosmakowe lody, słodkie cukierki i napoje, jedzenie w barach szybkiej obsługi, zmiana klimatu - wszystko to może spowodować, że wrażliwy żołądek małego dziecka się zbuntuje. Na wakacjach z maluchami, trzeba uważać na to, co podajemy im do jedzenia. Zatrucia pokarmowe mogą być dla nich bardzo groźne.

Brzuch może dziecko rozboleć na przykład po zjedzeniu lodów, które były ponownie zamrożone.

Fot. iStockphoto

Brzuch może dziecko rozboleć na przykład po zjedzeniu lodów, które były ponownie zamrożone.

Najbardziej niebezpieczne dla małych dzieci są bakterie z grupy E.coli. Najczęściej atakują na zagranicznych wakacjach powodując tzw. biegunkę podróżnych. Cierpi na nią aż jedna trzecia turystów. Dolegliwość zwykle jest spowodowana zmianą warunków higienicznych. Ale do zakażenia tymi bakteriami może dojść także w Polsce, choć u nas nie przebiegają one aż tak gwałtownie. Przyczyną zatruć pokarmowych bywają też często gronkowce. Bardzo niebezpieczne są też zakażenia salmonellą. Warto pamiętać, że zatrucie u dziecka przebiega gwałtowniej niż u dorosłego. Dlatego należy uważać na to, co jedzą nasze dzieci.

 

Bakterie lubią ciepło

Do zatruć pokarmowych dochodzi najczęściej latem, ponieważ wysoka temperatura i wilgoć sprzyjają namnażaniu się bakterii. Bakterie są obecne w źle przechowywanej żywności, wystawionej na działanie promieni słonecznych i ciepła, a także w wodzie. Gdy zaniedbamy podstawowe czynności higieniczne, o zatrucie nie trudno.
Niebezpieczne dla zdrowia malucha może być zjedzenie nieumytych jabłek czy śliwek, picie nieprzegotowanej wody z kranu. Latem najlepiej unikać ciastek z kremem, bitej śmietany, mlecznych deserów, które są niewłaściwie przechowywane. Brzuch może rozboleć po zjedzeniu lodów, które były ponownie zamrożone. Jeśli wyjeżdżamy do tzw. ciepłych krajów, zawsze należy unikać produktów pochodzących z budzącego nasze wątpliwości źródła np. przygotowanych w warunkach niemożliwych do skontrolowania i roznoszonych przez sprzedawców. Najważniejsze, by dawać dzieciom pić wyłącznie butelkowaną wodę, a warzywa i owoce myć dokładnie, także w wodzie z butelki. Dla niemowląt lepiej zabrać żywność z Polski. Pamiętać należy o częstym myciu rąk!

 

Zdrowe przekąski

Lekarze i dietetycy przestrzegają rodziców, by na wakacjach zachowali zdrowy rozsądek i podawali dzieciom domowe jedzenie. Najlepiej samemu gotować obiady lub stołować się tylko w sprawdzonych restauracjach. Na wycieczki czy na plażę lepiej zabierać zdrowe przekąski niż słodycze. - Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będą niskokaloryczne przekąski bogate w błonnik, który dodatkowo reguluje procesy trawienia i utrudniania przyswajanie tłuszczów. Mogą to być np. zielone ogórki, marchewka lub owoce: arbuzy, wiśnie, truskawki - doradza Zofia Urbańczyk, dietetyk Naturhouse.

Pamiętajmy, że jedzenie na świeżym powietrzu przyciąga owady np. pszczoły, które mogą użądlić w okolice ust lub gardła. Zatem butelki z piciem zakręcajmy, a dania sprawdzajmy przed podaniem ich najmłodszym.

 

Strona: 1 2
Oceń artykuł:
nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • emilencja123 | 31-08-2012 20:39:18

    przy biegunkach i wymiotach warto zadbać o uzupełnienie elektrolitów, można pić orsalit rozpuszczony w wodzie, do tego woda, żeby się nie odwodnić
  • wojtaszek | 31-01-2015 20:30:18

    Tak naprawdę zatrucie pokarmowe może się zdażyć o każdej porze roku gdy zjemy coś nieświeżego czy źle przyrządzonego lub nieumytego. Ja szerokim kołem omijam restauracje które nie maja zbyt wielu klientów ponieważ jest większe prawdopodobieństwo że dostanę potrawę która jest mrożona i odgrzewana na potrzeby klienta. Bardzo uważam z jedzeniem lodów , bitej śmietany, kremówek itp. a jeżeli mam ja...

Poczytaj również

Polecamy

Wybierając produkty spożywcze w ciąży, warto zwracać szczególną uwagę na ich skład.

Czego nie powinna jeść kobieta w ciąży?

O tym, które produkty spożywcze mogą zaszkodzić przyszłej mamie i jej dziecku rozmawiamy z dr n. med. Katarzyną Walicką – Serzysko, specjalistą chorób dzieci, pulmonologiem z Przychodni Specjalistycznej Prosen.

czytaj

Robert Makłowicz podczas Festiwalu Zupy w Krakowie

Chilli con carne z tortillą Roberta Makłowicza

Jestem przeciwnikiem oddzielnego gotowania dla dzieci. Z takiego gotowania specjalnych dań dla maluchów wyrastają analfabeci kulinarni, którzy jedzą najpierw w domu papki bez żadnego smaku, potem w przedszkolu, w stołówce szkolnej, a kończą na brejach w...

czytaj

Nie lekceważ bólu i zaczerwienienia gardła dziecka! To może być szkarlatyna, która wymaga antybiotyku. Angina, wywoływana przez bakterie z tej samej grupy, też jest leczona antybiotykami.

Angina i szkarlatyna. Objawy, leczenie

Jesień i zima sprzyjają zapadaniu dzieci na anginę i szkarlatynę, zwaną także płonicą. Obydwie choroby wykluwają się od momentu zakażenia po 3-5 dniach i wybuchają nagle ostrym bólem gardła i wysoką gorączką. Najczęściej chorują dzieciaki w wieku od 4 do 7...

czytaj

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj